Dessa ormar förtjänar en Oscar – de har den mest trovärdiga iscensättningen av döden

Att låtsas död är inte något förvånande i djurriket. Du har säkert någonsin observerat hur skalbaggar eller till exempel kackerlackor låtsas vara döda. Det finns dock varelser som gör detta så trovärdigt att deras död är utom tvivel. För att se mer trovärdiga ut använder de alla möjliga specialeffekter – de blöder från munnen, gör avföring och smetar in sig med avföring, tar lämpliga poser osv. Vi pratar om vattenormar, eller schackormar (Natrix tessellata). Enligt många forskare har de den mest realistiska simuleringen av döden bland alla levande varelser.

Dessa ormar förtjänar en Oscar - de har den mest trovärdiga iscensättningen av döden. Vattenormar är de mest trovärdiga på att låtsas vara döda. Fotokälla: Foto.

Vattenormar är mest benägna att låtsas vara döda. Bildkälla:

Imitation of death in the animal world

Imitation av döden, som också kallas tonic immobility, som nämnts ovan, finns ofta i naturen. Varelser som använder denna teknik kallas taxa. Ett antal studier har visat att för många djur är simulering av död det sista försöket att fly från ett rovdjur när det är omöjligt att undvika kontakt med det. Som du vet undviker rovdjur vanligtvis kadaver.

Olika djur, som t.ex. insekter, hömakare, etc., använder denna strategi för att rädda sina liv Myror låtsas ibland vara döda i hela kolonier för att lura rovdjur . Och den här strategin fungerar verkligen, särskilt när det gäller ormar.

Läksdöd i djurriket. Svinnosormen är känd för sin förmåga att låtsas död. Bildkälla: joyreactor.cc. Foto.

Slangnosen är känd för sin förmåga att spela död. Bildkälla: joyreactor.cc

Det måste sägas att inte bara vattenormar har lärt sig att på ett rimligt sätt imitera döden. Till exempel hog-nosed ormar, eller krok-nosed ormar, när de imiterar döden, vänder sig om på ryggen, börjar krampa och samtidigt utsöndrar mysk. Det senare är ett illaluktande ämne som liknar det som produceras i analkörtlarna på skunks. Som ett resultat börjar ormen lukta obehagligt.

Vanliga ormar, som ofta finns nära vattendrag i centrala Ryssland, vet också hur man låtsas vara döda. Som vi berättat tidigare i artikeln om ormar som finns i vårt land, så kastar ormar först ut sina huvuden framför och väser. Men eftersom de inte har gift, attackerar de inte i händelse av att fara närmar sig, utan låtsas vara döda – de fryser och slappnar av hela kroppen.

En vanlig människa kan också låtsas vara död. Bildkälla: web-zoopark.ru

Hur vattenormar imiterar döden

Vattenormar gick ännu längre. Dessa ormar tillhör släktet sanna ormar av familjen Colubridae. De finns ofta i södra och västra Europa, Mellanöstern, Centralasien, västra Kina och norra Afrika. Schackormar, som många andra ormar, bosätter sig alltid nära vattendrag. Livsmiljön beror på att de jagar fisk och groddjur. Liksom vanliga ormar är dessa ormar inte giftiga.

Vattenormar kan kännas igen på deras mörka fläckar som ligger i ett rutmönster. Därav deras namn – schackormar. Kroppsfärgen kan vara olika: oliv, olivgrå, olivgrön, olivbrun, brunaktig eller till och med rödorange.

Liksom vattenormar använder de mysk och avföring för att simulera döden. Forskare har också märkt att när de låtsas vara döda, öppnar ormar sina munnar brett, varifrån blod rinner. Denna förmåga kallas självblödning. Men det är inte alls förvånande att de var tvungna att utveckla en sådan förmåga, eftersom vattenormar är en delikatess för många rovdjur – fåglar, ett antal däggdjur och reptiler.

Hur vattenormar imiterar döden. Vattenormen har karakteristiska fläckar arrangerade i ett rutmönster: Fotokälla: wikimedia.org. Foto.

Vattenormen har karakteristiska fläckar placerade i ett rutmönster: Fotokälla: wikimedia.org

Inte alla vattenormar är av god kvalitet imitera döden

För att bättre studera vattenormarnas förmåga att låtsas död, åkte forskare till ön Golem Grad i Makedonien, där de smög sig på ormarna och skrämde dem genom att ta dem i kroppen. Totalt skrämde de mer än 250 vattenormar. Som rapporterats i studien gjorde hälften av ormarna helt enkelt sin avföring av rädsla. Resten låtsades vara döda. Men bara 28 individer som simulerade döden upplevde autoblödning. Forskare rapporterar detta i tidskriften Biology Letters.

Intressant nog, ormarna som blödde från deras mun “kom till sinnes” två sekunder tidigare än de andra. Enligt forskare beror detta på att de individer som låtsas vara döda bättre har en fördel. Uppenbarligen, när rovdjuret ser en sådan orm, vänder sig omedelbart och går. Därför kan sådana ormar dra sig tillbaka från en farlig plats tidigare. Uppenbarligen tvingades de lära sig denna förmåga av rovdjur som inte riktigt trodde på den vanliga frysningen.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

I framtida studier vill forskare få mer information om denna förmåga hos ormar. I synnerhet kommer de att ägna mer uppmärksamhet åt beteendesekvensen för vattenormar när de simulerar döden.


Date:

by