Den første person med en svinenyre døde – hvad gik galt?

I marts 2024 blev en svinenyre for første gang i historien transplanteret til en levende person. Den første patient var den 62-årige amerikaner Rick Slayman, som blev opereret på Massachusetts General Hospital. Han havde nyresygdom i slutstadiet, hvilket betyder, at han krævede brug af en kunstig nyre (dialyse). I første omgang blev manden transplanteret med en menneskelig nyre, men operationen lykkedes ikke helt, så efter et par år opstod der alvorlige komplikationer, og dialyse var påkrævet igen. Så tilbød lægerne ham en eksperimentel transplantation, men det viste sig også at være mislykket – manden døde to måneder efter operationen.

Den første person med en svinenyre døde - hvad gik galt? Ric Sleiman, den første patient i historien, der modtog en svinenyretransplantation: fine-news.ru. Foto.

Ric Sleiman, den første patient i historien til at modtage en svinenyretransplantation: fine-news.ru

Svinekødsnyretransplantation af menneskelige organer

Operationen, der blev gennemført den 16. marts, var den første implantation af en svinenyre i et levende menneske, men ikke den første transplantation af svineorganer i mennesker i princippet. Lad os minde dig om, at der for første gang i januar 2022 blev indopereret et svinehjerte i en patient. Derefter fandt endnu en grisehjertetransplantation i et menneske sted i 2023. Selve operationerne lykkedes, men begge patienter døde kort tid senere.

Hvad angår svinenyrer, begyndte de at blive implanteret for flere år siden. Alle operationer blev dog udført på mennesker, hvis hjerter stadig bankede, men deres hjerner allerede var døde. Eksperimenterne blev gennemført med succes, men de varede ikke længe — inden for flere dage.

Derfor var det en stor risiko at transplantere en svinenyre til en levende person. Men da der ikke var nogen forudsætninger for mulige komplikationer, var forskerne sikre på, at svinenyren ville holde i årevis. Organet til operationen blev forberedt af eGenesis, som tidligere havde testet sin transplantation på aber. For at forhindre afvisning blev svinenyren modificeret ved hjælp af CRISPR-genredigeringsteknologi.

The Mass General medicinske team, der udførte transplantationen. Fotokilde: nikvesti.com

Derudover fik patienten behandling baseret på antistoffer og immunsuppressive lægemidler. Men som nævnt ovenfor døde Ric Slayman kun få måneder efter operationen.

Hvorfor den første svinenyrepatient døde

I øjeblikket er det ekstremt vigtigt at kende den nøjagtige dødsårsag for Ric Slayman, da han ikke var den sidste person med en svinenyre. Vi har tidligere rapporteret, at den 54-årige kvinde Lisa Pisano blev transplanteret med en svinenyre og en svinebugspytkirtel. Der er dog ikke meget information om dette endnu.

Lad os huske på, at i tilfælde af en hjertetransplantation fandt forskerne ud af, at årsagen til patientens død var en svinevirus, det vil sige, at organet var dårligt forberedt. Denne gang er der ifølge transplantationsholdet ingen beviser for, at dødsårsagen var en nyretransplantation. Erklæringen siger dog ikke noget om patientens dødsårsag. Mandens familie udtrykker taknemmelighed over for lægerne for at have kunnet tilbringe de sidste par uger med deres elskede.

Hvorfor døde den første patient med en svinenyre? Specielle, genetisk modificerede grise bruges til organtransplantation. Foto.

Til organtransplantation anvendes specielle, genetisk modificerede grise

“Mass General-transplantationsteamet er dybt kede af Ric Sleimans pludselige bortgang. Vi har ingen indikationer på, at dette var et resultat af hans nylige transplantation. Mr. Sleiman vil for altid forblive et fyrtårn af håb for utallige transplantationspatienter rundt om i verden, og vi er dybt taknemmelige for hans tillid og vilje til at fremme feltet xenotransplantation. Vi udtrykker vores oprigtige medfølelse med hr. Sleimans familie og kære, da de mindes en ekstraordinær mand, hvis generøsitet og venlighed rørte alle, der kendte ham,” siger lægerne.

Til sidst bemærker vi, at xenotransplantation i har vist meget lovende for et stort antal mennesker på det seneste. For eksempel i USA alene venter mere end 100 tusinde patienter på organtransplantation, hvoraf næsten 90 tusinde mennesker kræver en nyretransplantation. Desværre dør dusinvis eller endda hundredvis af mennesker hver dag rundt om i verden, som aldrig fik deres tur. Transplantation af dyreorganer ville løse problemet med organmangel.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Vi kan kun håbe, at den anden nyretransplantationsoperation bliver mere vellykket. Ellers bliver forskerne nødt til at genoverveje de teknologier, der i øjeblikket bruges til sådanne operationer.


Date:

by