Forskere har skabt universelt blod, der kan transfunderes uanset blodgruppe

Folk har fire blodgrupper, blandt hvilke der kun er én universel, det vil sige, egnet til absolut alle mennesker — dette er I(O)-gruppen. Selvom dette er en almindelig gruppe, er donorblod ofte stadig en mangelvare. Derfor har forskere i flere årtier arbejdet på at skabe kunstigt universalblod, der kunne transfunderes til alle patienter. Et positivt resultat er dog først nu opnået. I en ny undersøgelse har forskere fundet en måde at gøre blod universelt ved hjælp af tarmbakterier.

Forskere har skabt universelt blod, der kan transfunderes uanset gruppe. Forskere har fundet en måde at skabe universelt blod på. Foto.

Forskere har fundet en måde at skabe universelt blod

Hvorfor det er svært at skabe universelt donorblod

Transfusion af den forkerte blodtype kan føre til en dødelig immunreaktion. Årsagen er, at immunsystemet genkender fremmede sukkermolekyler, også kaldet “antigener”, på overfladen af ​​røde blodlegemer og begynder at angribe dem. Vi har tidligere talt om, hvorfor forskellige mennesker har forskellige blodtyper. Kun blodgruppe I indeholder ikke antigener, så den er universel.

Af alt ovenstående følger det, at ved at fjerne antigener er det muligt at gøre blod universelt, det vil sige gøre det til gruppe I. Forskere har arbejdet på dette i årtier ved at bruge forskellige enzymer. For eksempel blev enzymer fra uristede kaffebønner tilbage i 80'erne brugt til at fjerne antigener fra gruppe II og III.

Siden da er der blevet udført eksperimenter med forskellige andre, mere effektive enzymer, der fjernede antigener i både gruppe II og gruppe III blod. Efter at have renset de røde blodlegemer i blodet fra begge grupper, lignede de på molekylært niveau nøjagtigt gruppe I røde blodlegemer. Men når det behandlede blod blev blandet med gruppe I blodplasma, reagerede sidstnævnte positivt, hvilket indikerer uforenelighed. Det vil sige, at det ikke var muligt at skabe universelt blod.

Hvorfor er det svært at skabe universelt donorblod. Blodgruppen bestemmes af typen af ​​antigener på røde blodlegemer. Foto.

Blodgruppen bestemmes af typen af ​​antigener på røde blodlegemer

Ligesom tarmbakterier hjalp med at skabe universelt blod

I en ny undersøgelse offentliggjort i Nature Microbiology opdagede forskere, udover antigener, lange kæder af sukkermolekyler, der gør blodet fra alle grupper (undtagen den første) uforenelige med hinanden. Mest sandsynligt var det på grund af dem, at alle forsøg på at skabe universelt blod tidligere endte i fiasko.

For at fjerne disse kæder fra røde blodlegemer brugte videnskabsmænd et sæt enzymer fra tarmbakterier. Som forskerne selv forklarer, ligner slimet i vores tarme overfladen af ​​røde blodlegemer. Så de besluttede sig for blot at låne enzymer fra bakterier, der metaboliserer dette slim og påførte det røde blodlegemer.

Tarmbakterien Akkermansia muciniphila blev brugt til undersøgelsen. Deres enzymer nedbryder lange sukkerkæder i slimet i tarmene, hvilket betyder, at de kan gøre det samme på overfladen af ​​røde blodlegemer. Forsøget var generelt vellykket. Når antigenerne selv er fjernet fra gruppe III-blod, bliver det 80 % kompatibelt med gruppe I-plasma. Men efter at have fjernet sukkerkæder steg kompatibiliteten til 91-96%.

Hvordan tarmbakterier hjalp med at skabe universelt blod. Forskere var i stand til at rense røde blodlegemer ved hjælp af enzymer fra tarmbakterier. Foto.

Forskere var i stand til at rense røde blodlegemer ved hjælp af enzymer fra tarmbakterier

Men desværre var resultatet ikke så mærkbart ved behandling af blodgruppe II. Efter fjernelse af antigenerne var kompatibiliteten af ​​dette blod med type I kun 20%, men da videnskabsmænd fjernede sukkerkæderne, steg dette tal til kun 50%. Det er klart, at blodgruppe II er “biokemisk” mere kompleks. Derfor bliver forskerne nødt til at finde en anden cocktail af enzymer til at rense røde blodlegemer.

Men under alle omstændigheder kan vi allerede tale om en vis succes på dette område. Det vil selvfølgelig tage lang tid, før denne teknologi kan omsættes i praksis. Det skal bevises, at det er sikkert, og at rensede røde blodlegemer overlever normalt i kredsløbet. Men det vigtigste er, at det første skridt allerede er taget, og der er opnået gode resultater, især for gruppe III.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Som forfatterne til værket siger, “jagten på det eller de magiske enzymer er allerede i gang, og de vil dukke op meget snart. Det betyder, at videnskabsmænd vil være i stand til at løse problemet med mangel på, eller i det mindste uforenelighed, af menneskeblod. Sandt nok er det vigtigt ikke kun, at teknologien er effektiv, men også billig. Ellers vil den ikke være særlig efterspurgt i praksis.


Date:

by