Forskare har skapat universellt blod som kan transfunderas oavsett blodgrupp

Människor har fyra blodgrupper, bland vilka det bara finns en universell, det vill säga lämplig för absolut alla människor — detta är I(O)-gruppen. Även om detta är en vanlig grupp, är det ofta fortfarande brist på donatorblod. Därför har forskare arbetat i flera decennier för att skapa konstgjort universalblod som skulle kunna transfunderas till alla patienter. Ett positivt resultat har dock uppnåtts först nu. I en ny studie har forskare hittat ett sätt att göra blod universellt med hjälp av tarmbakterier.

Forskare har skapat universellt blod som kan transfunderas oavsett grupp. Forskare har hittat ett sätt att skapa universellt blod. Foto.

Forskare har hittat ett sätt att skapa universellt blod

Varför det är svårt att skapa universellt donatorblod

Transfusion av fel blodgrupp kan leda till en dödlig immunreaktion. Anledningen är att immunsystemet känner igen främmande sockermolekyler, även kallade “antigener”, på ytan av röda blodkroppar och börjar attackera dem. Vi har tidigare pratat om varför olika människor har olika blodtyper. Endast blodgrupp I innehåller inga antigener, så det är universellt.

Av allt ovanstående följer att genom att ta bort antigener är det möjligt att göra blod universellt, det vill säga göra det till grupp I. Forskare har arbetat med detta i decennier med olika enzymer. Till exempel, på 80-talet, användes enzymer från orostade kaffebönor för att avlägsna antigener från grupperna II och III.

Sedan dess har experiment utförts med olika andra, mer effektiva enzymer som tagit bort antigener i både grupp II- och grupp III-blod. Efter att ha renat de röda blodkropparna i blodet från båda grupperna såg de på molekylär nivå ut exakt som röda blodkroppar i grupp I. Men när det behandlade blodet blandades med blodplasma i grupp I, reagerade det senare positivt, vilket tyder på inkompatibilitet. Det vill säga att det inte gick att skapa universellt blod.

Varför är det svårt att skapa universellt donatorblod. Blodgruppen bestäms av typen av antigener på röda blodkroppar. Foto.

Blodgruppen bestäms av typen av antigener på röda blodkroppar

Som tarmbakterier hjälpte till att skapa universellt blod

I en ny studie publicerad i Nature Microbiology upptäckte forskare, förutom antigener, långa kedjor av sockermolekyler som gör blodet från alla grupper (utom den första) oförenligt med varandra. Troligtvis var det på grund av dem som tidigare alla försök att skapa universellt blod misslyckades.

För att ta bort dessa kedjor från röda blodkroppar använde forskare en uppsättning enzymer från tarmbakterier. Som forskarna själva förklarar liknar slemmet i våra tarmar ytan på röda blodkroppar. Så de bestämde sig för att helt enkelt låna enzymer från bakterier som metaboliserar detta slem och applicerade det på röda blodkroppar.

Tarmbakterien Akkermansia muciniphila användes för studien. Deras enzymer bryter ner långa sockerkedjor i slemmet som kantar tarmarna, vilket innebär att de kan göra samma sak på ytan av röda blodkroppar. Experimentet var generellt framgångsrikt. När antigenerna själva har tagits bort från grupp III-blod blir det 80 % kompatibelt med grupp I-plasma. Men efter att sockerkedjorna tagits bort ökade kompatibiliteten till 91-96%.

Hur tarmbakterier hjälpte till att skapa universellt blod. Forskare kunde rena röda blodkroppar med hjälp av enzymer från tarmbakterier. Foto.

Forskare kunde rena röda blodkroppar med hjälp av enzymer från tarmbakterier

Men tyvärr var resultatet inte så märkbart vid behandling av blodgrupp II. Efter att ha tagit bort antigenerna var kompatibiliteten av detta blod med typ I endast 20%, men när forskare tog bort sockerkedjorna ökade denna siffra till endast 50%. Uppenbarligen är blodgrupp II “biokemiskt” mer komplex. Därför måste forskare hitta en annan cocktail av enzymer för att rena röda blodkroppar.

Men i vilket fall som helst kan vi redan tala om viss framgång på detta område. Naturligtvis kommer det att ta lång tid innan denna teknik kan omsättas i praktiken. Det måste bevisas att det är säkert och att renade röda blodkroppar överlever normalt i cirkulationen. Men det viktigaste är att det första steget redan har tagits, och goda resultat har uppnåtts, speciellt för grupp III.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte att missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Som författarna till verket säger, “jakten på det eller de magiska enzymerna är redan igång, och de kommer att dyka upp mycket snart. Detta innebär att forskare kommer att kunna lösa problemet med brist, eller åtminstone oförenlighet, av mänskligt blod. Det är sant att det inte bara är viktigt att tekniken är effektiv utan också billig. Annars kommer det inte att vara särskilt efterfrågat i praktiken.


Date:

by