Det längsta experimentet i historien kan ses live

Att utföra vetenskapliga experiment är vad forskare gör större delen av sin arbetstid. Det är som ett resultat av experiment som de gör upptäckter som berättar intressanta detaljer om strukturen i världen omkring oss. Experimenten tar vanligtvis flera veckor eller månader, men vissa pågår i många år. Det här är till exempeldripping pitch-experimentetom att mäta flödestiden för bitumen vid University of Queensland (Australien). Beck är en rest från destillationen av stenkolstjära och framstår som ett fast ämne. Författarna till denna studie ville visa att även saker som verkar vara fasta faktiskt kan vara högviskösa vätskor. Experimentet har pågått i nästan hundra år och du kan se det live under vintern.

Den amerikanske fysikern John Mainstone tittar på det fallande bitumenet. Bildkälla: peoples.ru

Erfarenhet av fallande tonhöjd

Det längsta experimentet enligt Guinness rekordbok startades 1927 av den australiensiska fysikprofessorn Thomas Parnell. För att demonstrera egenskaperna hos högviskösa material tog han rester från destillationen av stenkolstjära. Professorn värmde dem och placerade dem i en glastratt – det tog tre år för materialet att ta formen av kärlet.

Flickan håller ett papper med datum för de fallande beckdroppar. Bildkälla: University of Queensland

1930 skar en forskare av trattens botten, vilket lät den mycket trögflytande vätskan sakta rinna in i ett kärl monterat under. Behöver jag säga att droppar av extremt trögflytande material tog väldigt lång tid att bilda? Den första droppen bitumen föll ner i kärlet åtta år efter experimentets start. Därefter bildades droppar ungefär en gång vart tionde år. Nedgången föll för nionde gången 2014, men kamerorna var för svaga för att fånga ögonblicket. Hittills har ingen ännu sett den här händelsen.

Det längsta experimentet i historien kan ses live. Experimentera med fallande tonhöjd. Foto.

Kamerorna försökte fånga ögonblicket när droppen föll, men misslyckades

Historiens längsta experiment

h2>

Experimentet har pågått i nästan hundra år. Professor Thomas Parnell och hans assistent John Mainstone har redan dött, så Andrew White övervakar nu projektet. Tratten med det trögflytande materialet är placerad under en glaskolv så att processen inte påverkas av yttre förhållanden. Flera webbkameror riktas mot denna kon, som sänder live dagligen på University of Queensland webbplats.

Denna sändning har inte många tittare, eftersom 99 % av gångerna ingenting händer där. Detta spektakel kan jämföras med den brittiska filmen “Paint Drying”, som visar en vägg av torkande färg i 10 timmar. Endast vid en droppe bitumen fortsätter effekten i många år. Tittarna har dock en liten chans att se med egna ögon i det ögonblick den trögflytande massan faller ner i kärlet. Men vem behöver det?

Du kan se en livesändning av experimentet med droppande tonhöjd på universitetets webbplats

Det är anmärkningsvärt att sedan 1988 började experimentet pågå längre än vanligt. Fram till detta ögonblick förändrades temperaturen i rummet där kärlet stod ständigt, varför dropparna föll med 8-10 års mellanrum. Sedan installerades en luftkonditionering i rummet för att hålla samma temperatur, så nu bildas droppar med en frekvens på 12-14 år.

Experimentet har hittills bara visat att kolsmogrester har en viskositet ungefär 230 miljarder gånger högre än vid vattnet.

Rosenhans experiment:hur kommer man in i ett dårhus?

Det längsta experimentet med ogräs

Ett annat mycket långt experiment genomförs vid University of Michigan. 1879 fyllde botanikprofessorn William James Beall tjugo whiskyflaskor med våt sand och placerade frön från 21 typer av ogräs. Han grävde ner dem upp och ner för att förhindra att vatten kommer in – syftet med experimentet var att testa hur motståndskraftiga ogräset är.

Forskaren, och sedan forskarna som tog över hans arbete, grävde upp en flaska med några års mellanrum. Gradvis ökade de tiden mellan att studera varje fartyg. Den femtonde flaskan grävdes upp först 2000, nästa kommer inte att återvinnas förrän 2100.

Ett annat experiment i världen varar mer än 100 år, men ingår inte i Guinness Rekordbok. Bildkälla: atlasobscura.com

Hittills har experimentet hjälpt till att identifiera de mest motståndskraftiga ogräsarterna. Forskare försöker redan ta reda på varför de kan överleva i årtionden.

Prenumererar du på vår Zen-kanal med öppna kommentarer? Kolla in det nu!

Experimenten som beskrivs ovan är extremt säkra. Men ibland leder vetenskapliga experiment till fruktansvärda konsekvenser – till exempel är historien om Universe-25-experimentet särskilt chockerande. Det slutade med att försökspersonerna ägnade sig åt kannibalism, så det är bra att experimentet utfördes på möss.


Date:

by