Japan har inlett en jakt på finvalar, det näst största djuret på jorden.

Det största och tyngsta djuret på jorden är blåvalen– Regelbundna läsare av vår sajt bör vara väl medvetna om detta. Deras kroppslängd är upp till 33 meter, och deras vikt kan nå 150 ton. Under många år var dessa varelser föremål för valfångst: folk jagade dem efter späck, kött, baleen, lever och hjärna. Detta har lett till en kraftig minskning av antalet valar på jorden, så många länder har beslutat att överge denna verksamhet för att bevara djurpopulationen. Jaktförbudet gällde även andra valarter, inklusive finvalar, de näst största djuren i världen. Nyligen återupptog Japan jakten på dessa varelser, och detta har orsakat stort missnöje bland naturvårdare.

Japan har inlett en jakt på finvalar - det näst största djuret på jorden. Finvalar är mycket nära släktingar till blåvalar. Foto.

Finvalar är mycket nära släktingar till blåvalar

Intressant fakta :< /strong>Under många århundraden jagade människor valar för deras flytande späck, som användes som bränsle i industrin. Under andra hälften av 1900-talet började man intressera sig för valar för kött för att göra korv. Av valben, de kåta plattorna i valarnas mun, gjorde folk dyra klädsel för möbler.

Innehåll

  • 1 Vilka är finvalar
  • 2 De största djuren i världen efter blåvalar
  • 3 Hur valar lever i havet
  • 4 Varför valar inte kan jagas
  • 5 Vilka länder jagar valar

Vilka är de finvalar

Finvalar, som även kallasVågvalar(Balaenoptera physalus) är mycket nära släktingar till blåvalar. De är så lika till utseendet och till och med på genetisk nivå att deras hybrider kan hittas i naturen. Det betyder att finvalar och blåvalar ibland parar sig och får friska avkommor. Men samtidigt är de representanter för två olika arter.

Vilka är finvalar? Finvalar blev kända för vetenskapen 1675. Bildkälla: sketchfab.com. Foto.

Finvalar blev kända för vetenskapen 1675. Bildkälla: sketchfab.com

De största djuren i världen efter blåvalar

Minvalar är de näst största djuren på jorden, efter blåvalar. Deras kroppslängd kan nå 27 meter, och vanligtvis är honorna större än männen. Trots denna skillnad mellan könen är deras kroppsvikt ungefär densamma och når 70 ton. Utåt liknar de blåvalar, men kroppen har en smalare form.

Finvalar liknar blåvalar, med några skillnader. Bildkälla: chudo-prirody.com

Läs också:Valar har börjat dö i massor i USA, och forskare vet inte varför

Hur valar lever i havet< /h2>

Finvalar lever i alla jordens hav, men håller sig borta från kustområdena. På sommaren simmar de närmare de kalla vattnen i Arktis och Antarktis för att få mat där. Med början av vintern rusar dessa varelser till varmare breddgrader för att para sig och föda nya avkommor. Deras simhastighet når 50 kilometer i timmen, och vid behov kan de dyka till djup på upp till 230 meter. Under vattnet, utan luft, kan de hålla i cirka 15 minuter.

Hur valar lever i havet. För det mesta är finvalar ensamma djur. Fotokälla: dannykesslerphotography.com. Foto.

Finnvalar är för det mesta ensamma djur. Bildkälla: dannykesslerphotography.com

De flesta finvalar lever ensamma, men det finns också individer som föredrar att leva i grupper om upp till sex individer. De ägnar sig vanligtvis åt födosök – de äter både små kräftdjur och relativt stora fiskar. Finvalar äter upp till 2 ton mat per dag. Finvalarnas livslängd når 90 år.

Därför kan valar inte jagas

Till skillnad från blåvalar har finvalar inte haft några fiender på många århundraden. Det största hotet mot valar är vanligtvis människor, men eftersom finvalar alltid håller sig långt utanför kusten var de svåra att nå.

Valjakt är förbjuden i många länder för att bevara sin befolkning. Bildkälla: guidetoiceland.is

Men med utvecklingen av tekniken blev det möjligt att jaga dem, och människor utrotade många djur av denna art. Enligt statistik dödades 1938 28 tusen finvalar på jordens södra halvklot. För att stoppa utrotningen av vikvalar beslutade Internationella valfångstkommissionen (IWC) 1982 att helt förbjuda jakt på dem.

Kamp mot delfiner och scoutvalar:hur marina djur används i militära syften

Vilka länder jagar valar

Japan har nyligen lagt till finvalar på sin lista över kommersiella valfångstarter. Eftersom arten fortfarande är hotad, säger förespråkarna att beslutet är ett stort steg bakåt. Om jakten lyckas, och det råder föga tvivel om att detta kommer att hända, kan populationen av dessa valar minska igen, och de framsteg som gjorts när det gäller bevarandet av djuren kommer att gå till intet.

Vilka länder jagar valar. Valfångstindustrin i Japan. Bildkälla: rg.ru. Foto.

Valfångstindustrin i Japan. Bildkälla: rg.ru

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa viktiga nyheter. Det är gratis!

De enda som aldrig har förbjudits att jaga valar är invånarna i Chukotka. Men det är viktigt att notera att de endast kan ägna sig åt valfångst för icke-kommersiella ändamål. De fick detta tillstånd eftersom de bor utanför Berings hav, och under så tuffa förhållanden är detta ett av de mest prisvärda sätten att överleva. Valjakt är en farlig aktivitet för dessa människor eftersom de inte använder stora fartyg, utan hemgjorda båtar. Vi rekommenderar starkt att du läser artikeln om detta “Hur tjuktjerna jagar valar – ett dödligt fiske vid jordens ändar.”


Date:

by