Historisk händelse: Den starkaste geomagnetiska stormen på hundratals år kan hända under de kommande timmarna

Natten mellan den 10 och 11 maj var det möjligt att observera norrskenet även på medelbreddgrader, där det vanligtvis är omöjligt att se dem. Anledningen är en kraftig geomagnetisk storm, som uppstod på grund av solflammor och utstötning av solplasma. Det är dock för tidigt att säga att allt är över. Eftersom det fanns flera utsläpp kan vi förvänta oss en ännu kraftigare geomagnetisk storm under de kommande timmarna. Det är fullt möjligt att det kommer att vara den starkaste sedan 1859, när Carrington-händelsen inträffade. Om så verkligen är fallet kan konsekvenserna bli katastrofala, till och med leda till en global blackout.

I många delar av planeten ser människor nu norrsken. Bildkälla: /www.dw.com

Vad hände på solen

Som vi tidigare har berättat föregås solstormar av uppkomsten av solfläckar. Genom att följa länken kan du ta reda på vad solfläckar är och varför de uppstår. Från solfläckarna skjuts en koronal massa ut, som när den når jorden börjar interagera med magnetfältet, vilket leder till en magnetisk storm. Vi har redan pratat om varför och hur detta händer.

En liknande situation inträffade den här gången – en gigantisk solfläck AR3664 bildades på solen, som kan ses även med blotta ögat om du bär mörka solglasögon. Dess diameter är 16-17 gånger större än vår planet. Fläcken orsakade flera koronala massutkastningar på en gång. Det första molnet av laddade partiklar har redan nått jorden, vilket gjorde det möjligt att observera norrskenet natten mellan den 10 och 11 maj. De återstående molnen börjar dock först nu «storma» vår planet.

Orsaken till den geomagnetiska stormen är en enorm och extremt aktiv solfläck på solen. Bildkälla: iflscience.com

En kraftfull geomagnetisk storm väntar på jorden

Det verkar som om kraftfulla geomagnetiska stormar inträffar ganska ofta, men vi märker ofta inte ens dem. Dessutom upplever solen för närvarande toppen av en 11-årig cykel av ökad aktivitet. Därför är frekventa magnetiska stormar för närvarande inte något överraskande. Men den här gången är situationen troligen inte vanlig.

Minst fem AR3664-utsläpp riktades mot jorden. Förmodligen skulle tre av dem kunna kombineras till en “kannibal koronal massutkastning” när ett senare «moln» rör sig snabbare än de som släppts tidigare. Därför kommer den ikapp dem, smälter samman med dem och slår ner en “tsunami” av plasma på planeterna som är i dess väg.

NOAA-experter har upprepade gånger höjt sin prognos angående nivån på den geomagnetiska stormen. I slutändan fick den nivån “nödsituation” för första gången sedan 2003. Solvindens täthet kan vara cirka 100 partiklar per 1 cm³, och dess hastighet kommer att nå 900 km/sek. Som nämnts ovan är det möjligt att den geomagnetiska stormen kommer att överstiga intensiteten för Carrington-händelsen, även känd som «solsuperstormen», som inträffade 1859.

Under Carrington-händelsen observerades norrskenet även vid ekvatorn. Bildkälla: ab-news.ru

Vad kan hända på jorden på grund av en geomagnetisk storm

Den sista kraftiga geomagnetiska stormen inträffade på jorden den 13-14 mars 1989, som var kallas Quebec-evenemanget. Då var solskenet 3 gånger svagare än nu, men det ledde till olyckor vid kraftverk och störningar av högfrekvent radiokommunikation över hela planeten.

Redan nu ser man konsekvenserna av den nuvarande stormen. Till exempel, som rapporterats av Reuters, varnade Starlink, en division av SpaceX, för en försämring av kvaliteten på tjänsterna eftersom satelliter utsätts för kraftiga geomagnetiska stormar.

Vad kan hända på jorden på grund av en geomagnetisk storm. SpaceX Starlink-satelliter har redan kommunikationsproblem. Foto.

SpaceX Starlink-satelliter har redan kommunikationsproblem

Problem kan också uppstå med elektroniska enheter och kommunikationssystem, fel i satellitnavigeringssystem är möjliga, liksom fel på elektrisk utrustning, vilket kan leda till strömavbrott. I synnerhet finns det en hög sannolikhet för fel på transformatorer. För människor är en magnetisk storm inte så farlig. Atmosfären och magnetosfären skyddar oss från kosmisk strålning. Det enda är att det är tillrådligt att vägra flygresor och vandring i bergen, eftersom ju högre en person är, desto större stråldos kan han få.

Glöm inte att prenumerera på vår Zen och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men trots alla faror och problem som en geomagnetisk storm för med sig är det för många regioner en unik chans att observera norrskenet med egna ögon. Till exempel, under Carrington-händelsen, observerades norrskenet även vid ekvatorn. Detta är ett verkligt vackert fenomen, och det kan ha olika färger, beroende på vilken gas som laddade partiklar interagerar med i atmosfären.


Date:

by