Historisk begivenhed: Den stærkeste geomagnetiske storm i hundreder af år kunne ske i de kommende timer

Natten mellem 10. og 11. maj var det muligt at observere nordlyset selv på mellembreddegrader, hvor det normalt er umuligt at se det. Årsagen er en kraftig geomagnetisk storm, som opstod på grund af soludbrud og udslyngning af solplasma. Det er dog for tidligt at sige, at alt er forbi. Da der var flere emissioner, kan vi forvente en endnu kraftigere geomagnetisk storm i de kommende timer. Det er meget muligt, at det vil være det stærkeste siden 1859, hvor Carrington-begivenheden fandt sted. Hvis dette virkelig er tilfældet, kan konsekvenserne blive katastrofale og endda føre til en global blackout.

I mange dele af planeten ser folk nu nordlys. Billedkilde: /www.dw.com

Hvad skete der på Solen

Som vi tidligere har fortalt, er solstorme forudgået af fremkomsten af ​​solpletter. Ved at følge linket kan du finde ud af, hvad solpletter er, og hvorfor de opstår. Fra solpletterne udstødes en koronal masse, som, når den når Jorden, begynder at interagere med magnetfeltet, hvilket fører til en magnetisk storm. Vi har allerede talt om hvorfor og hvordan dette sker.

En lignende situation opstod denne gang – en kæmpe solplet AR3664 dannet på Solen, som kan ses selv med det blotte øje, hvis du bærer mørke solbriller. Dens diameter er 16-17 gange større end vores planet. Stedet forårsagede flere koronale masseudstødninger på én gang. Den første sky af ladede partikler er allerede nået til Jorden, hvilket gjorde det muligt at observere nordlyset natten mellem 10.-11. maj. De resterende skyer begynder dog først nu at «storme» vores planet.

Årsagen til den geomagnetiske storm er en enorm og ekstremt aktiv solplet på Solen. Fotokilde: iflscience.com

En kraftig geomagnetisk storm venter på Jorden

Det ser ud til, at kraftige geomagnetiske storme forekommer ret ofte, men vi bemærker dem ofte ikke engang. Derudover oplever Solen i øjeblikket toppen af ​​en 11-årig cyklus med øget aktivitet. Derfor er hyppige magnetiske storme på nuværende tidspunkt ikke noget overraskende. Men denne gang er situationen muligvis ikke almindelig.

Mindst fem AR3664-emissioner blev rettet mod Jorden. Formodentlig kunne tre af dem kombineres til en “kannibal koronal masseudstødning”, når en senere «sky» bevæger sig hurtigere end dem, der blev udgivet tidligere. Derfor indhenter den dem, smelter sammen med dem og bringer en “tsunami” af plasma ned på de planeter, der er på dens vej.

NOAA-eksperter har gentagne gange hævet deres prognose for niveauet af den geomagnetiske storm. I sidste ende modtog den “nød”-niveauet for første gang siden 2003. Solvindens tæthed kan være omkring 100 partikler pr. 1 cm³, og dens hastighed vil nå 900 km/sek. Som nævnt ovenfor er det muligt, at den geomagnetiske storm vil overstige intensiteten af ​​Carrington-begivenheden, også kendt som «solsuperstormen», som fandt sted i 1859.

Under Carrington-begivenheden blev nordlyset observeret selv ved ækvator. Billedkilde: ab-news.ru

Hvad kan der ske på Jorden på grund af en geomagnetisk storm

Den sidste kraftige geomagnetiske storm fandt sted på Jorden den 13.-14. marts 1989, som var kaldet Quebec-begivenheden. Dengang var soludbruddet 3 gange svagere end nu, men det førte til ulykker på kraftværker og afbrydelse af højfrekvent radiokommunikation over hele planeten.

Konsekvenserne af den nuværende storm er allerede ved at blive set. For eksempel, som rapporteret af Reuters, advarede Starlink, en division af SpaceX, om en forringelse af servicekvaliteten, da satellitter udsættes for alvorlige geomagnetiske storme.

Hvad kan der ske på Jorden på grund af en geomagnetisk storm. SpaceX Starlink-satellitter har allerede kommunikationsproblemer. Foto.

SpaceX Starlink-satellitter oplever allerede kommunikationsproblemer

Der kan også opstå problemer med elektroniske enheder og kommunikationssystemer, fejl i satellitnavigationssystemer er mulige, såvel som fejl på elektrisk udstyr, som kan føre til blackout. Især er der stor sandsynlighed for svigt af transformere. For mennesker er en magnetisk storm ikke så farlig. Atmosfæren og magnetosfæren beskytter os mod kosmisk stråling. Det eneste er, at det er tilrådeligt at nægte flyrejser og vandreture i bjergene, da jo højere en person er, jo større strålingsdosis kan han modtage.

Glem ikke at abonnere på vores Zen og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Men på trods af alle de farer og problemer, som en geomagnetisk storm medfører, er det for mange regioner en unik chance for at observere nordlyset med egne øjne. For eksempel under Carrington-begivenheden blev nordlyset observeret selv ved ækvator. Dette er et virkelig smukt fænomen, og det kan have forskellige farver, afhængigt af den gas, som ladede partikler interagerer med i atmosfæren.


Date:

by