Hvorfor har der ikke været ild på Jorden i milliarder af år?

Et moderne menneskes liv kan ikke forestilles uden ild. Først og fremmest har vi brug for det for at holde varmen – for eksempel er der brug for ild i termiske kraftværker for at generere energi. Vi bruger også ild til at varme vand og tilberede mad, for uden varmebehandling kan mad være farligt på grund af bakterier og større parasitter. Før opfindelsen af ​​elektricitet var ild den eneste kilde til lys om natten og blev også brugt til at afværge rovdyr. Du tror måske, at ild er et fænomen, der har eksisteret på Jorden, lige siden planeten dukkede op. Men i virkeligheden er det langt fra sandt, og der har ikke været brand i milliarder af år. Nu vil vi kort men detaljeret tale om årsagerne til fraværet af ild på den forhistoriske Jord.

Hvorfor var der ingen ild på Jorden i milliarder af år. For milliarder af år siden var Jorden uegnet til ild. Foto.

For milliarder af år siden var Jorden uegnet til ild

På hvilke planeter er der ild

Ifølge den videnskabelige publikation IFL Science er planeten Jorden den eneste, hvorpå der nogensinde har brændt ild. Den varmeste planet i solsystemet er Venus, og der er mange vulkaner på dens overflade, men der har aldrig været rigtige brande på den. Der er heller ingen ild hverken på Merkur eller på Jupiter eller på nogen anden planet, der omgiver vores stjerne.

Jorden er den eneste planet i solsystemet, hvor der opstod rigtig ild. Billedkilde: hi-tech.mail.ru

Forskere mener, at der i milliarder af år heller ikke var nogen ild på Jorden. Selvfølgelig var vores planet meget varm på grund af overfloden af ​​vulkaner, men kun varm magma sprøjtede ud fra deres åbninger. Men der var ingen brande under udbruddene. Videnskaben har overbevisende beviser for, at ild simpelthen ikke kunne brænde på Jorden i milliarder af år i træk.

Du vil være interesseret:Hvorfor pistacienødder kan selvantænde under transport

Hvad skal der til for at en brand kan opstå

Som du ved, er brand resultatet af en kemisk reaktion, og der kræves strengt visse betingelser for dens forekomst. Hovedfaktoren for at opretholde forbrændingen er tilstedeværelsen af ​​ilt, og i de første milliarder af år efter Jordens dannelse var denne gas kritisk lille i atmosfæren.

For omkring 2,4 milliarder år siden var Jordens atmosfære for eksempel en tyk dis af metan. Denne sammensætning skyldtes udseendet af bakterieliv på planeten. Derefter dukkede cyanobakterier op på planeten, som lærte at generere energi fra sollys – i processen frigav de ilt til atmosfæren, men dens koncentration var stadig lav for at understøtte forbrændingen. Derudover var de fleste jordiske materialer i oldtiden for våde og tætte til at begynde at brænde.

For milliarder af år siden var Jorden varm, men ægte ild eksisterede ikke. Billedkilde: sciencephoto.com

Forskere kender ikke det nøjagtige tidspunkt for brand på Jorden. At dømme efter de gamle rester skete dette et sted i den ordoviciske periode for omkring 470 millioner år siden. Så dukkede de første planter, mosser, op på overfladen af ​​vores planet. De producerede meget mere ilt end cyanobakterier, så de mest egnede betingelser for forekomsten af ​​brand blev etableret på vores planet.

De ældste rester af trækul, som antyder tilstedeværelsen af ​​ild på Jorden, blev dannet for 420 millioner år siden. Men de første store brande på vores planet begyndte for kun 383 millioner år siden, for indtil da svingede koncentrationen af ​​ilt i Jordens atmosfære meget.

Læs også:Gamle brande allerede har ført til massiv udryddelse, gentager situationen sig selv?

Hvordan lærte folk at lave ild

Forskere ved heller ikke, hvornår folk præcist lærte at lave ild. Der er beviser for, at opdagelsen af ​​brand fandt sted for cirka 1 million år siden, men disse oplysninger bør tages med skepsis.

Hvordan vores forfædre først producerede ild er også et stort mysterium. Der er en antagelse om, at de tog ild fra naturlige kilder som lyn, vulkaner og så videre. De satte ild til pinde og bragte derefter ilden til deres levesteder og forsøgte på alle måder at bevare den. Så kunne de overføre denne ild til andre grupper af mennesker, men dette er kun en antagelse uden et eneste videnskabeligt bevis.

Opdagelsen af ​​ild var et af de vigtigste vendepunkter i menneskehedens historie. Billedkilde: rg.ru

En anden populær version siger, at gamle mennesker kunne lave ild ved at gnide to tørre træpinde. Processen producerede varme eller endda gnister, der satte ild til de tørre blade omkring. For at opnå et krav kunne vores forfædre også bruge flint.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget interessant!

Folk lærte at lave ild i én del af verden, og på en eller anden måde gav de denne viden videre til andre. Vi talte om, hvordan dette kunne ske i artiklen “Hvordan lærte oldtidens mennesker fra forskellige dele af verden om at lave ild?” Et must at læse!


Date:

by