Disse træer overlevede Hiroshima-atombomben – de er stadig i live

Hvilken kompleks flercellet organisme kan overleve nær epicentret af en atombombeeksplosion? De fleste vil nok svare, at der ikke er nogen, men i virkeligheden er det ikke tilfældet. Da atombomben blev kastet på Hiroshima, døde omkring 140 tusinde mennesker på én gang, mere end 60 tusinde bygninger blev ødelagt eller alvorligt beskadiget. Kun få hundrede meter fra eksplosionsstedet lykkedes det dog nogle træer at overleve. Og hvad der er mest forbløffende er, at de fortsætter med at vokse den dag i dag og forbliver levende vidner til denne katastrofe. De overlevende træer fik navnet hibakujumoku, som betyder “træer efter atomkrig.”

Disse træer overlevede atombombeeksplosionen i Hiroshima - de er stadig i live. Et af træerne, der overlevede atombombeeksplosionen i Hiroshima. Fotokilde: lifeglobe.net. Foto.

Et af træerne, der overlevede atombombeeksplosionen i Hiroshima. Fotokilde: lifeglobe.net

Hvilke træer overlevede eksplosionen af ​​atombomben

Ifølge videnskabsmænd varierede temperaturen på jordens overflade under eksplosionen fra 3000 til 4000 grader Celsius. Derfor forbrændte folks kroppe øjeblikkeligt og efterlod kun “skygger” på asfalten. Lad os huske, at Hiroshima og Nagasaki bogstaveligt talt var oversået med sådanne “skygger” af mennesker. Lad os huske på, at med hensyn til magt svarer bomben, der blev kastet over Hiroshima, til moderne taktiske atomvåben (TNW).

Det ser ud til, at ikke en eneste levende organisme kunne overleve i eksplosionsøjeblikket. Men i parken nær Honkawa-floden, der ligger i Naka-ku-området, kan man se den grædende pil (Salix babylonica), som blev plantet før Anden Verdenskrig. Det ligger kun 370 meter fra bombestedet. Lad os huske på, at den T-formede bro Ayoi blev valgt som målet, da den var tydeligt synlig for piloten fra stor højde.

Konsekvenser af atombombeeksplosionen i Hiroshima. Fotokilde: www.svoboda.org

Pilestammen kunne ikke modstå den kraftige stødbølge og var knækket. Træet døde dog ikke og fortsætter med at spire. Mange af dem er vokset og blevet fuldgyldige grene. Ud over pilen overlevede mange andre træer også, inklusive eukalyptus, ginkgo (et af de ældste træer på jorden, hjemmehørende i Asien. Disse træer overlevede endda asteroiden, der dræbte dinosaurerne), orientalsk persimmon, Yoshino-kirsebær og nogle andre arter . I alt 62 hibakujumoku-træer vokser i øjeblikket i Hiroshima.

Ligesom den grædende pil, fik mange andre overlevende træer også alvorlige skader på grund af chokbølgen og den efterfølgende brand. Men dette forhindrede dem ikke i at leve den dag i dag. Men det mest interessante er, at mange bygninger, der var placeret i nærheden af ​​disse træer, blev ødelagt af eksplosionen.

En lignende situation opstår i Nagasaki, den anden japanske by, der blev ramt af en atombombe i august 1945. I øjeblikket vokser mindst 50 hibakujumoku-træer inden for en radius af 4 km fra epicentret af eksplosionen, som rapporteret af iftScience.

Hvilke træer overlevede eksplosionen af ​​en atombombe. Eucalyptus, som voksede 700 meter fra eksplosionens epicenter. Foto.

Eukalyptus, som voksede 700 meter fra eksplosionens epicenter

Hvordan træer formåede at overleve atomeksplosionsbomberne

Selvfølgelig var det ikke alle træer, der formåede at overleve en nuklear eller rettere sagt atomkatastrofe. Men hvordan lykkedes det dem overhovedet at gøre dette? På trods af at deres kroner og grene blev beskadiget, overlevede stammerne i det mindste delvist, da de havde et meget mindre areal end bygningernes vægge. Derfor havde de meget mindre modstand mod chokbølgen, hvilket gjorde det muligt for dem at forblive i jorden og fortsætte med at vokse. Hvad angår den høje temperatur, hjalp barken og fugten med at modstå det. Mest sandsynligt var den ydre bark forkullet, men selve træerne døde stadig ikke.

Hvad med stråling, spørger du? Træerne blev trods alt udsat for store doser stråling under eksplosionen af ​​atombomben, og de blev også udsat for strålingsnedfald. Hemmeligheden er, at de er mere modstandsdygtige over for stråling end mennesker og dyr. For eksempel kan de mest modstandsdygtige træer, såsom poppel, nemt modstå en stråledosis på 50 Gy (5000 rad).

Træer er mindre modtagelige for stråling end mennesker. Fotokilde: iz.ru

De racer, der er mest modtagelige for stråling ved en sådan dosis, kan stoppe med at vokse eller endda dø, men lidt lavere strålingsdoser kan også tåles roligt. Hvad angår mennesker, kan selv en 10 gange mindre dosis føre til alvorlig strålesyge og død. Derfor, i tilfælde af en atomkrig, vil mange træer helt sikkert kunne overleve.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser !

Til sidst bemærker vi, at efterkommere af hibakujumoku-træer i øjeblikket ikke kun vokser i Hiroshima. Green Legacy Hiroshima sender frø og frøplanter af disse træer til andre dele af verden. Ifølge dets medarbejdere vokser de allerede i mindst 40 lande rundt om på planeten. Hovedopgaven for disse planter er at minde folk om de tragiske begivenheder fra fortiden og det utilladelige af deres gentagelse i fremtiden.


Date:

by