Dessa träd överlevde Hiroshima-atombomben – de lever fortfarande

Vilken komplex flercellig organism kan överleva nära epicentrum av en atombombsexplosion? De flesta kommer nog att svara att det inte finns någon, men i verkligheten är det inte så. När atombomben släpptes på Hiroshima dog cirka 140 tusen människor på en gång, mer än 60 tusen byggnader förstördes eller skadades allvarligt. Men bara några hundra meter från explosionsplatsen lyckades några träd överleva. Och det som är mest häpnadsväckande är att de fortsätter att växa till denna dag, och förblir levande vittnen till den katastrofen. De överlevande träden fick namnet hibakujumoku, vilket betyder “träd efter kärnvapenkrig.”

Dessa träd överlevde atombombsexplosionen i Hiroshima - de är fortfarande vid liv. Ett av träden som överlevde atombombsexplosionen i Hiroshima. Bildkälla: lifeglobe.net. Foto.

Ett av träden som överlevde kärnvapenbombens explosion i Hiroshima. Bildkälla: lifeglobe.net

Vilka träd överlevde explosionen av atombomben

Enligt forskare varierade temperaturen på jordens yta under explosionen från 3000 till 4000 grader Celsius. Därför brändes människors kroppar omedelbart och lämnade bara “skuggor” efter sig på asfalten. Låt oss komma ihåg att Hiroshima och Nagasaki bokstavligen var översållade med sådana “skuggor” av människor. Låt oss komma ihåg att när det gäller kraft är bomben som släpptes över Hiroshima likvärdig med moderna taktiska kärnvapen (TNW).

Det verkar som att inte en enda levande organism kunde överleva i ögonblicket för explosionen. Men i parken nära Honkawafloden, som ligger i området Naka-ku, kan man se den gråtande pilen (Salix babylonica), som planterades före andra världskriget. Den ligger bara 370 meter från bombplatsen. Låt oss komma ihåg att den T-formade bron Ayoi valdes som mål, eftersom den var tydligt synlig för piloten från stor höjd.

Konsekvenser av atombombsexplosionen i Hiroshima. Bildkälla: www.svoboda.org

Pilstammen klarade inte den kraftiga stötvågen och bröts. Trädet dog inte och fortsätter att gro. Många av dem har vuxit och blivit fullfjädrade grenar. Förutom pilen överlevde även många andra träd, inklusive eukalyptus, ginkgo (ett av de äldsta träden på jorden, hemma i Asien. Dessa träd överlevde till och med asteroiden som dödade dinosaurierna), orientalisk persimmon, Yoshino-körsbär och några andra arter . Totalt växer för närvarande 62 hibakujumoku-träd i Hiroshima.

Precis som den gråtande pilen fick även många andra överlevande träd allvarliga skador på grund av stötvågen och den efterföljande branden. Men detta hindrade dem inte från att leva till denna dag. Men det som är mest intressant är att många byggnader som låg nära dessa träd förstördes av explosionen.

En liknande situation inträffar i Nagasaki, den andra japanska staden som träffades av en atombomb i augusti 1945. För närvarande växer minst 50 hibakujumoku-träd inom en radie av 4 km från explosionens epicentrum, enligt iftScience.

Vilka träd överlevde explosionen av en atombomb. Eukalyptus, som växte 700 meter från explosionens epicentrum. Foto.

Eukalyptus, som växte 700 meter från explosionens epicentrum

Hur träd lyckades överleva kärnvapenexplosionsbomberna

Naturligtvis lyckades inte alla träd överleva en kärnkrafts- eller snarare atomkatastrof. Men hur lyckades de ens göra detta? Trots att deras kronor och grenar skadades överlevde stammarna, åtminstone delvis, eftersom de hade en mycket mindre yta än byggnadernas väggar. Följaktligen hade de mycket mindre motstånd mot stötvågen, vilket gjorde att de kunde stanna kvar i marken och fortsätta växa. När det gäller den höga temperaturen hjälpte barken och fukten att stå emot det. Troligtvis var den yttre barken förkolnad, men själva träden dog fortfarande inte.

Hur är det med strålning, frågar du dig? När allt kommer omkring utsattes träden för stora doser av strålning under explosionen av atombomben, och de utsattes också för strålningsnedfall. Hemligheten är att de är mer resistenta mot strålning än människor och djur. Till exempel kan de mest motståndskraftiga träden, som poppel, lätt motstå en stråldos på 50 Gy (5000 rad).

Träd är mindre känsliga för strålning än människor. Bildkälla: iz.ru

De raser som är mest mottagliga för strålning vid en sådan dos kan sluta växa eller till och med dö, men lite lägre stråldoser kan också tolereras lugnt. När det gäller människor kan även en 10 gånger mindre dos leda till allvarlig strålsjuka och död. Därför, i händelse av ett kärnvapenkrig, kommer många träd säkerligen att kunna överleva.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna !

Slutligen noterar vi att ättlingar till hibakujumoku-träd för närvarande inte bara växer i Hiroshima. Green Legacy Hiroshima skickar frön och plantor av dessa träd till andra delar av världen. Enligt dess anställda växer de redan i minst 40 länder runt om på planeten. Huvuduppgiften för dessa anläggningar är att påminna människor om de tragiska händelserna i det förflutna och att de inte kan upprepas i framtiden.


Date:

by