Varför skickade Kina en hemlig robot till månens bortre sida?

Chang'e-6-uppdraget lanserades i Kina den 3 maj, vars mål är att leverera jord från månens bortre sida till jorden. Detta är en betydande händelse som kommer att inträffa för första gången i mänsklighetens historia om rymdfarkosten återvänder till jorden. På nätet sprids dock information om att detta inte är uppdragets enda uppgift. Uppmärksamma observatörer upptäckte på bilderna en ytterligare enhet, om vilken det inte finns någon information, fäst vid sidan av rymdfarkosten. Troligtvis är det en mini-rover, liknande den som skickades till månens bortre sida 2019.

Varför skickade Kina en hemlig robot till månens bortre sida? En hemlig rover sågs ombord på den kinesiska landningsmodulen. Bildkälla: lookintothe.space. Foto.

En hemlig rover sågs ombord på den kinesiska landningsmodulen. Bildkälla: lookintothe.space

Varför Chang'e-6-uppdraget är viktigt för vetenskapen

Huvudlasten för Long March 5 “månraketen” som lanserades den 3 maj var en rymdfarkost med en landningsmodul, som skulle landa på månen i början av juni. I själva verket kommer detta uppdrag att utföra samma uppgifter som tilldelades Chang'e-5-uppdraget 2020. Den enda skillnaden är att under det föregående uppdraget levererades månjord från den närmaste sidan av satelliten.

Som vi berättade tidigare är månens bortre sida, som inte är synlig från jorden, mycket annorlunda än närsidan. Forskarna vet inte orsaken till detta. Det är mycket möjligt att de jordprover som erhållits som en del av Chang'e-6-uppdraget kommer att ge ett svar på denna fråga.

Lunokhod kopplad till rymdfarkosten Chang'e-6. Bildkälla: livescience.com

Hemlig kinesisk månrover

Förberedelserna för Chang'e-6-uppdraget ägde rum under förhållanden av informationstystnad, det vill säga det fanns väldigt lite information om det i media. Vad som är känt är att landningsmodulen kommer att leverera last från Frankrike, Sverige, Italien och Pakistan till ytan av den naturliga satelliten, enligt SpaceNews. Det finns dock ingen information om dessa laster heller.

Efter lanseringen av uppdraget publicerade Chinese Academy of Space Technology (CAST) nya bilder av landningsmodulen. På dem upptäckte människor ett litet grått föremål med hjul fästa på sidan av landern. Tidigare har CAST inte sagt något om den här enheten. Enligt den amerikanske journalisten Andrew Jones, som noga övervakar Kinas rymdprogram, ser den mystiska enheten ut som en liten rover.

Varför Kina skickade en hemlig rover till månen

Den föreslagna roverns uppdrag är fortfarande oklart, men viss information om det börjar dyka upp. Till exempel sa Shanghai Ceramic Institute, som tillhandahållit flera komponenter för Chang'e 6-uppdraget, i ett uttalande att rovern har en infraröd spektrometer. Vanligtvis används infraröd spektroskopi för att bestämma innehållet av olika organiska och oorganiska ämnen och deras föreningar i fasta, flytande och gasformiga prover. Det exakta syftet med den infraröda spektrometern ombord på rover är dock fortfarande okänt.

Ryddfarkosten Chang'e-6, som kommer att leverera en landningsmodul till månen. Bildkälla: prokosmos.ru

Baserat på storleken på enheten och de förhållanden under vilka den kommer att fungera på månen, kom experter till slutsatsen att dess uppdrag kommer att bli kort. Låt oss komma ihåg att månnatten varar i 14 jorddagar. Under denna period sjunker temperaturen på månen till -173 °C. Därför har en liten månrover med största sannolikhet ingen chans att “överleva” sådana förhållanden.

Som nämnts ovan har den kinesiska akademin för rymdteknik redan skickat Yutu-2-rovern till månens bortre sida som en del av Chang'e-4-uppdraget. Sedan levererade landningsmodulen den också till den bortre sidan av satelliten. Som ett resultat kunde Yutu-2 göra flera stora fynd, till exempel upptäckte den små glaskulor fyllda med vatten.

Kina har inte rapporterat några selfiekameror ombord på Zhurong under 2021. Bildkälla: business-standard.com

Varför berättade inte Kina något för pressen om denna rover? Det är faktiskt inte förvånande, eftersom det inte är första gången CAST har gömt den eller den utrustningen ombord på landare. Till exempel, 2021, under Tianwen-1-uppdraget, utrustades Zhurong-rover och orbiter med hemliga minikameror som gjorde det möjligt att ta selfies på den röda planeten.

Glöm inte att prenumerera på vår Zen och Telegram-kanaler för att Missa inte de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

CAST gömde också ofta information om andra operationer och incidenter. Det handlar till exempel om döden av samma Zhurong-rover och händelsen 2022 då en kinesisk raket med en okänd last kraschade in i månens yta. Därför finns det faktiskt ingen känsla i närvaro av en hemlig rover ombord på landningsmodulen.


Date:

by