Varför har det inte funnits någon eld på jorden på miljarder år?

En modern människas liv kan inte föreställas utan eld. Först och främst behöver vi det för att hålla värmen – till exempel behövs eld i värmekraftverk för att generera energi. Vi använder även eld för att värma vatten och laga mat, för utan värmebehandling kan mat vara farlig på grund av bakterier och större parasiter. Före uppfinningen av elektricitet var eld den enda ljuskällan på natten och användes också för att avvärja rovdjur. Du kanske tror att eld är ett fenomen som har funnits på jorden ända sedan planeten dök upp. Men i verkligheten är detta långt ifrån sant, och det har inte varit någon brand på miljarder år. Nu ska vi kort men i detalj prata om orsakerna till frånvaron av eld på den förhistoriska jorden.

Varför fanns det ingen eld på jorden på miljarder år. För miljarder år sedan var jorden olämplig för eld. Foto.

Miljarder år sedan var jorden olämplig för eld

På vilka planeter finns eld

Enligt den vetenskapliga publikationen IFL Science är planeten Jorden den enda som eld har brunnit på. Den hetaste planeten i solsystemet är Venus, och det finns många vulkaner på dess yta, men det har aldrig varit riktiga bränder på den. Det finns heller ingen eld på Merkurius eller Jupiter eller på någon annan planet som omger vår stjärna.

Jorden är den enda planeten i solsystemet där riktig eld uppstod. Bildkälla: hi-tech.mail.ru

Forskare tror att det inte heller fanns någon eld på jorden under miljarder år. Naturligtvis var vår planet väldigt varm på grund av överflöd av vulkaner, men bara het magma stänkte ut från deras ventiler. Men det var inga bränder under utbrotten. Vetenskapen har övertygande bevis för att eld helt enkelt inte kunde brinna på jorden på miljarder år i rad.

Du kommer att vara intresserad:Varför kan pistagenötter spontant antändas under transport

Vad som krävs för att en brand ska uppstå

Som du vet är brand resultatet av en kemisk reaktion, och strikt vissa villkor krävs för att den ska uppstå. Huvudfaktorn för att upprätthålla förbränningen är närvaron av syre, och under de första miljarderna år efter jordens bildande var denna gas kritiskt liten i atmosfären.

Till exempel, för cirka 2,4 miljarder år sedan, var jordens atmosfär ett tjockt dis av metan. Denna komposition berodde på utseendet av bakterieliv på planeten. Sedan dök cyanobakterier upp på planeten, som lärde sig att generera energi från solljus – i processen släppte de ut syre i atmosfären, men dess koncentration var fortfarande låg för att stödja förbränning. Dessutom var de flesta jordiska material under antiken för våta och täta för att börja brinna.

För miljarder år sedan var jorden varm, men riktig eld fanns inte. Bildkälla: sciencephoto.com

Forskare vet inte den exakta tidpunkten för brand på jorden. Att döma av fornlämningarna hände detta någonstans under ordoviciumtiden, för cirka 470 miljoner år sedan. Sedan dök de första växterna, mossor, upp på ytan av vår planet. De producerade mycket mer syre än cyanobakterier, så de förhållanden som är mest lämpade för uppkomsten av brand etablerades på vår planet.

De äldsta resterna av träkol, som antyder närvaron av eld på jorden, bildades för 420 miljoner år sedan. Men de första storskaliga bränderna på vår planet började för bara 383 miljoner år sedan, för fram till dess fluktuerade koncentrationen av syre i jordens atmosfär kraftigt.

Läs också:Forntida bränder redan har lett till massiv utrotning, upprepar situationen sig?

Hur lärde sig människor att göra upp eld

Forskare vet inte heller när exakt människor lärde sig att göra eld. Det finns bevis för att upptäckten av brand inträffade för ungefär 1 miljon år sedan, men denna information bör tas med skepsis.

Hur våra förfäder först skapade eld är också ett stort mysterium. Det finns ett antagande att de tog eld från naturliga källor som blixtar, vulkaner och så vidare. De satte eld på pinnar och förde sedan elden till sina livsmiljöer och försökte på alla sätt bevara den. Sedan skulle de kunna överföra denna eld till andra grupper av människor, men detta är bara ett antagande utan ett enda vetenskapligt bevis.

Upptäckten av eld var en av de viktigaste vändpunkterna i mänsklighetens historia. Bildkälla: rg.ru

En annan populär version säger att forntida människor kunde göra upp eld genom att gnugga två torra träpinnar. Processen producerade värme eller till och med gnistor som satte eld på de torra löven runt omkring. För att få ett anspråk kan våra förfäder också använda flinta.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

Människor lärde sig att göra upp eld i en del av världen och sedan på något sätt förmedlade denna kunskap till andra. Vi pratade om hur detta kunde hända i artikeln “Hur lärde sig forntida människor från olika delar av världen om att göra eld?” Ett måste att läsa!


Date:

by