Klippekunst viser, hvordan Sahara-ørkenen så ud for 4.000 år siden

I dag er Sahara en af ​​de største og mest berømte ørkener i verden. Om dagen kan temperaturen i denne del af vores planet stige til 50 grader Celsius, og om natten falder den til 25 grader. Alle levende organismer i Sahara-ørkenen har længe tilpasset sig ekstreme forhold med lav nedbør. Der lever mange arter af slanger, firben og skorpioner. I de fleste tilfælde overlever de på grund af, at de er nataktive og ikke kommer ud af deres shelter i den brændende dagsol. Af befolkningen i Sahara-ørkenen kan man kun findebeduiner – de er et nomadefolk, der flytter fra sted til sted på jagt efter græsgange til deres husdyr. For nylig fandt videnskabsmænd hulemalerier, der endnu en gang beviste, at Sahara-ørkenen for tusinder af år siden var et mere behageligt sted at bo.

Hulekunst viser, hvordan Sahara-ørkenen så ud for 4.000 år siden. Engang kunne Sahara-ørkenen have set sådan ud, eller måske bedre. Foto.

Engang kunne Sahara-ørkenen have set sådan ud, eller måske bedre

Klippemalerier i Sahara-ørkenen

Tegninger af gamle mennesker blev fundet i Etbay-bjergkæden, som ligger omkring 250 kilometer fra Sugars. Trods den ret fjerne afstand er klimaet disse to steder nogenlunde det samme – nu er det meget varmt og tørt der, så de fleste dyr er simpelthen ikke i stand til at overleve der.

For nylig dukkede en artikel op i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Egyptian Archaeology om, at videnskabsmænd fandt tegninger af gamle mennesker på en af ​​klipperne. Ifølge deres beregninger blev de lavet af kunstnere, der boede i nærheden af ​​Sahara-ørkenen for cirka 4.000 år siden. I alt talte forskerne 16 tegninger, der forestillede mennesker, kvæg, antiloper, elefanter og giraffer.

Stenmaleri af mennesker og kvæg i Sahara. Billedkilde: IFL Science

Baseret på dette foreslog forfatterne af den videnskabelige artikel, at Sahara-ørkenen for relativt nylig var et mere levende sted med frugtbar jord, græsgange og en overflod af forskellige dyr. I dag, nær Etbay-ryggen, som i Sahara-ørkenen, er der næsten ingen regn, hvilket gør kvægavl umulig. Men for 3-4 tusinde år siden kan dette have været hovedaktiviteten for de lokale indbyggere.

Det var overraskende at finde kvæg afbildet på klipper i ørkenen, da de kræver meget vand og hektar græsarealer, og det ville ikke overleve i nutidens tørre Sahara-miljø, sagde forsker Julien Cooper, projektleder for Atbai Survey.

Hvorfor Sahara blev ikke en ørken før

Hulemalerier af kvæg giver overbevisende beviser på, at Sahara-ørkenen engang så helt anderledes ud, end den gør i dag. Det menes, at for mellem 15.000 og 5.000 år siden opstod monsunregn hyppigt i Afrika – de kan være opstået på grund af periodiske ændringer i Jordens kredsløb om Solen. Takket være nedbøren kunne det afrikanske kontinent blive dækket af planter og blive et frodigt land med ferskvandssøer.

Sådan ser Etbay-regionen ud i dag. Kildefotos: IFL Science

Men for et par tusinde år siden sluttede regntiden, og Sahara blev et ørkenområde. Dens område er 8,6 millioner kilometer, det vil sige, det er virkelig et enormt territorium. Da det blev livløst, forlod folk tilsyneladende området. Hvem der er efterkommer af det gamle folk, der malede snesevis af tegninger på klippevæggene er ukendt, og svaret på dette spørgsmål vil næppe nogensinde blive givet.

Læs også:Mysteriet med libysk glas, et mystisk materiale fundet i Sahara-ørkenen, er blevet løst

Hvordan Jorden vil ændre sig i fremtiden

Men i fremtiden vil Saharas udseende Ørkenen kan ændre sig igen – den har en chance for at blive et blomstrende sted igen. Forskere mener, at dette vil ske om cirka 12.000 år, når vinklen på vores planet igen vil ændre sig i en sådan grad, at det i høj grad kan påvirke klimaet.

Sahara-ørkenen er ikke egnet til et stille liv. Fotokilde: rtraveler.ru

Sahara-ørkenen er allerede ikke så tom, som det kan se ud ved første øjekast. For flere år siden studerede videnskabsmænd satellitbilleder og fandt ud af, at 1,8 milliarder træer vokser på dets territorium. Desuden taler vi ikke om noget tørret drivtømmer, men helt sunde planter. De skal udvinde vand fra jordens dybder og trænge ind der ved hjælp af deres lange rødder.

Vores Telegram-kanal udgiver indlæg, som du aldrig vil finde på siden. Lad os læse!

Så hvis alt går godt, og menneskeheden ikke tillader klimakatastrofer, vil vores fjerne efterkommere i fremtiden tage til Sahara på ferie. Hvis udryddelse forhindres, kan antiloper, elefanter, giraffer og andre levende væsner, der blev afbildet på klipperne i Etbay-bjergkæden, måske igen finde et hjem der.


Date:

by