Kaskelot använder ett komplext “alfabet” för att kommunicera

Kaskelot är marina däggdjur, de största levande tandvalarna, som länge har uppmärksammats av forskare på grund av deras komplexa sociala struktur, höga intelligens och ovanliga kommunikationsmetod. I vatten gör de karakteristiska klick, som vid första anblicken är omärkliga. Forskning har dock visat att djur använder unika serier av klick för att identifiera sig. Nu har forskare upptäckt att serier av klick som varar mindre än två sekunder representerar fonem, det vill säga de minimala meningsfulla enheterna av tal. Detta tyder på att valar har sitt eget språk, bestående av en uppsättning klick, med hjälp av vilka de överför information till varandra.

Kaskeloter använder ett komplext

Kaskelot har sitt eget komplexa kommunikationsspråk. Bildkälla: kolymastory.ru

Hur kaskelot använder klick för att kommunicera

Språket hos kaskelot liknar kodade meddelanden skapade, till exempel med morsekod. Därför brukar ljudet från kaskelot kallas “koder”. Koder liknar faktiskt mänskliga ord. Under lång tid förblev de ett mysterium för forskare. För att lösa det analyserade ett team av forskare inspelningar av ljud gjorda av 60 olika kaskeloter (Physeter macrocephalus) mellan 2005 och 2018. Som ett resultat identifierade de nästan 9 000 olika koder, det vill säga unika serier av klick.

Hur spermvalar använder klick för att kommunicera. Kaskeloter överför information till varandra med hjälp av en serie klick. Fotokälla: wikipedia.org. Foto.

spermvalar överför information till varandra med hjälp av en serie klick. Bildkälla: wikipedia.org

Som det visade sig har de en kontextuell och kombinatorisk struktur. Enkelt uttryckt beror innebörden av koden på konversationens kontext, och varje kod består av flera grundläggande element:

— rytm – ett ljudmönster skapat av intervaller;
— tempo – hastigheten för uppspelning av klick som bestämmer kodens varaktighet;
— rubato – ändra tempot på koder;
— ornament – ​​ytterligare klick till huvudkoden, vilket ger dem uttrycksfullhet och unikhet.

Kaskelotens komplexa språk

Enligt resultaten av denna studie, publicerad i tidskriften Nature Communications, tillåter en liten uppsättning kodningselement spermvalar att skapa en stor kombination av distinkta ljud, liknande fonem i det mänskliga fonetiska alfabetet. Som ett resultat kan de skapa komplexa och unika budskap med vilka de förmedlar information till varandra.

Stora kombinatoriska vokaliseringssystem är extremt sällsynta i naturen. Men deras användning av kaskelot antyder att sådan kommunikation inte alls är en unik mänsklig förmåga. Dessutom har vissa andra varelser också ett kombinatoriskt kommunikationssystem.

Bin utbyter information med varandra genom dans. Bildkälla: alev.biz

Till exempel har bin länge varit kända för att förmedla budskap till varandra genom dans. På så sätt ger de information om avståndet och riktningen till matkällan. Vissa studier visar också att bin rapporterar annan information på det här sättet, till exempel hur mycket mat de har hittat. Kaskelot har dock ett mycket mer komplext språk. Ingen annan varelse har ännu upptäckts ha ett system som består av kontextuell och kombinatorisk struktur.

Till exempel föreslår forskare att ornament, det vill säga ytterligare klick, kan fungera som ett slags “suffix” eller “prefix” som ändrar betydelsen av huvudkoden. Därför kan studien vara det första exemplet på sådan komplex kommunikation hos en annan art.

Kaskelot — den enda kända arten som använder sitt komplexa språk för att kommunicera. Bildkälla: www.delfi.lt

Självklart behöver kaskeloter ett komplext språk för att förmedla betydelsenyanser. Kanske hjälper detta dem att samordna sina handlingar under jakten. Det är sant att språket i sig är fortfarande ett mysterium för forskare. För att dechiffrera det måste du göra mycket forskning och observation. Det kan till och med bli nödvändigt att gå i dialog med kaskeloterna. I själva verket har forskare redan gått i dialog med valar.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Men i alla fall tvingar resultaten av denna studie oss att ompröva vår förståelse av djurens intelligens. Det måste sägas att på senare tid har forskare generellt börjat ompröva sin inställning till levande varelser i princip. Vi rapporterade nyligen att en grupp forskare från olika länder undertecknade en deklaration om att alla ryggradsdjur, såväl som bläckfiskar och även vissa arter av insekter, har medvetande.


Date:

by