Hvorfor sendte Kina en hemmelig robot til den anden side af månen?

Chang'e-6-missionen blev lanceret i Kina den 3. maj, hvis mål er at levere jord fra den anden side af Månen til Jorden. Dette er en væsentlig begivenhed, der vil finde sted for første gang i menneskehedens historie, hvis rumfartøjet vender tilbage til Jorden. Der spredes dog information på nettet om, at dette ikke er missionens eneste opgave. Opmærksomme observatører opdagede på billederne en ekstra enhed, som der ikke er nogen information om, fastgjort til siden af ​​rumfartøjet. Mest sandsynligt er det en mini-rover, der ligner den, der blev sendt til den anden side af Månen i 2019.

Hvorfor sendte Kina en hemmelig robot til den anden side af Månen? En hemmelig rover blev set om bord på det kinesiske landingsmodul. Fotokilde: lookintothe.space. Foto.

En hemmelig rover blev set om bord på det kinesiske landingsmodul. Fotokilde: lookintothe.space

Hvorfor Chang'e-6-missionen er vigtig for videnskaben

Hovedlasten af ​​Long March 5 “måneraket”, der blev opsendt den 3. maj, var et rumfartøj med et landingsmodul, som skulle lande på Månen i begyndelsen af ​​juni. Faktisk vil denne mission udføre de samme opgaver, som blev tildelt Chang'e-5-missionen i 2020. Den eneste forskel er, at under den forrige mission blev månejord leveret fra den nærmeste side af satellitten.

Som vi fortalte tidligere, er den fjerne side af Månen, som ikke er synlig fra Jorden, meget forskellig fra den nære side. Forskere kender ikke årsagen til dette. Det er meget muligt, at jordprøverne opnået som en del af Chang'e-6-missionen vil give et svar på dette spørgsmål.

Lunokhod knyttet til Chang'e-6 rumfartøjet. Billedkilde: livescience.com

Hemmelig kinesisk måne-rover

Forberedelserne til Chang'e-6-missionen fandt sted under forhold med informationsstille, det vil sige, at der var meget lidt information om det i medierne. Hvad man ved er, at landingsmodulet vil levere last fra Frankrig, Sverige, Italien og Pakistan til overfladen af ​​den naturlige satellit, som rapporteret af SpaceNews. Der er dog heller ingen oplysninger om disse laster.

Efter lanceringen af ​​missionen offentliggjorde det kinesiske akademi for rumteknologi (CAST) nye billeder af landingsmodulet. På dem opdagede folk en lille grå genstand med hjul fastgjort til siden af ​​landeren. Tidligere sagde CAST ikke noget om denne enhed. Ifølge den amerikanske journalist Andrew Jones, der nøje overvåger Kinas rumprogram, ligner det mystiske apparat en lille rover.

Hvorfor Kina sendte en hemmelig rover til Månen

Den foreslåede rovers mission er stadig uklar, men nogle oplysninger om den begynder at dukke op. For eksempel sagde Shanghai Ceramic Institute, som leverede flere komponenter til Chang'e 6-missionen, i en erklæring, at roveren har et infrarødt spektrometer. Typisk bruges infrarød spektroskopi til at bestemme indholdet af forskellige organiske og uorganiske stoffer og deres forbindelser i faste, flydende og gasformige prøver. Det præcise formål med det infrarøde spektrometer om bord på roveren er dog stadig ukendt.

Chang'e-6 rumfartøjet, som skal levere et landingsmodul til Månen. Fotokilde: prokosmos.ru

Baseret på størrelsen af ​​enheden og de forhold, hvorunder den vil fungere på Månen, kom eksperter til den konklusion, at dens mission vil være kort. Lad os huske, at månens nat varer 14 jorddage. I denne periode falder temperaturen på Månen til -173 °C. Derfor har en lille måne-rover højst sandsynligt ingen chance for at “overleve” sådanne forhold.

Som nævnt ovenfor har det kinesiske akademi for rumteknologi allerede sendt Yutu-2 roveren til den anden side af Månen som en del af Chang'e-4 missionen. Så leverede landingsmodulet det også til den anden side af satellitten. Som et resultat var Yutu-2 i stand til at gøre flere store fund, for eksempel opdagede den små glaskugler fyldt med vand.

Kina har ikke rapporteret om nogen selfie-kameraer om bord på Zhurong i 2021. Fotokilde: business-standard.com

Hvorfor fortalte Kina ikke pressen noget om denne rover? Det er faktisk ikke overraskende, da det ikke er første gang, at CAST har gemt dette eller hint udstyr om bord på landere. For eksempel blev Zhurong-roveren og orbiteren i 2021 under Tianwen-1-missionen udstyret med hemmelige minikameraer, der gjorde det muligt at tage selfies på den røde planet.

Glem ikke at abonnere på vores Zen og Telegram-kanaler for at gå ikke glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

CAST skjulte også ofte information om andre operationer og hændelser. Det drejer sig for eksempel om den samme Zhurong-rovers død og hændelsen i 2022, da en kinesisk raket med en ukendt last styrtede ind i Månens overflade. Derfor er der faktisk ingen sensation i nærværelse af en hemmelig rover om bord på landingsmodulet.


Date:

by