Fanns den trojanska hästen verkligen?

Det finns en legend enligt vilken det trojanska kriget ägde rum på 1200-talet f.Kr.. Det började för att sonen till den trojanska kungafamiljen, Paris, kidnappade Helen, hustru till den spartanske kungen Menelaos. Härskaren var som väntat mycket arg över detta och förklarade omedelbart krig mot den antika staden Troja. Det mesta av denna legendariska händelse är känd från det antika grekiska verket “Iliaden”, skrivet av poeten Homer. Man tror att detta krig varade så länge som 10 år, och under lång tid stod grekiska soldater vid Trojas portar och kunde inte komma in. Detta fortsatte tills de kom på en briljant idé – de lämnade en träkonstruktion i form av en häst nära staden, inuti vilken beväpnade greker gömde sig. Trojas invånare bestämde sig för att detta var ett erbjudande till gudinnan Athena och släpade hästen in i staden. På natten kom krigare ur den och besegrade staden. Det låter listigt och episkt, men hur sant är allt?

Finns den trojanska hästen verkligen? Den trojanska hästen är en av de mest listiga militära strukturerna. Foto.

Den trojanska hästen är en av de mest listiga militära strukturerna

Gjorde den antika stad existerar Troy

Vi känner till de flesta detaljerna om det trojanska kriget från Homers verk “Iliad” och “Odyssey”. Dessutom har massor av filmer gjorts om denna legendariska händelse – till exempel, redan 1911, spelades den italienska kortfilmen “The Fall of Troy” in. Bland moderna filmer är den mest kända filmen “Troy” från 2004 med Brad Pitt i huvudrollen.

Finns den antika staden Troja? Brad Pitt i filmen

Brad Pitt i filmen “Troy”

Historien om belägringen av staden Troja är mycket intressant, men forskare har inga övertygande bevis för att detta faktiskt hände. Det finns bevis för att staden Troja faktiskt existerade – den kunde stå på den nuvarande Hisarlik-kullen i västra Turkiet. På 1870-talet upptäckte den tyske upptäcktsresanden Heinrich Schliemann ett litet antal pilspetsar på denna plats, såväl som spår av en brand.

Lagret av sediment där dessa artefakter hittades daterades tillbaka till cirka 1200 f.Kr. Med en sträcka sammanfaller detta datum med tiderna för händelser som nämndes i Homeros Iliaden. Kanske utkämpades en legendarisk strid i detta land för länge sedan, men återigen, ingen vill säkert koppla dessa fynd med händelserna under det 10-åriga kriget.

Läs också: De mest sällsynta arkeologiska fynden – fotografier och fakta

Är det möjligt att hitta resterna av den trojanska hästen

Den legendariska trojanska hästen, med vars hjälp grekerna trängde in i staden Troja och förstörde den, nämns också i Homeros episka verk. Han skriver dock bara kort om detta. Mycket mer skrivs om denna listiga struktur i verket “Aeneid”, komponerat av den romerske poeten Vergilius. Men detta epos skrevs tusentals år efter de förmodade händelserna. Så forskare är inte särskilt benägna att tro på den trojanska hästens verkliga existens.

Är det möjligt att hitta resterna av den trojanska hästen. Den trojanska hästen i Troja. Bildkälla: m24.ru. Foto.

trojanska hästen i Troja. Bildkälla: m24.ru

Vissa forskare menar att den trojanska hästen inte var bokstavlig, utan metaforisk. Till exempel föreslår forskaren Armand D'Angur att om den antika staden Troja verkligen existerade och låg på kullen Hissarlik, skulle grekerna kunna täcka sina belägringsvapen med hästhudar och skydda dem från eld. På samma sätt skulle slagbaggar och andra militärfordon kunna kallas “trojanska hästar.”

Även om en enorm trojansk häst fanns, och faktiskt befann sig inne i staden Troja, kommer arkeologer aldrig att hitta dess lämningar . Detta beror främst på att den under förstörelsen av den antika staden kunde ha brunnit ner till grunden. Och om den genom något mirakel bevarades så bröts den definitivt ned i jorden – trots allt har det gått många tusen år sedan det legendariska trojanska kriget.

Du kommer att vara intresserad av:Arkeologiska fynd som fortfarande inte har någon förklaring

Vad är en trojansk häst

Baserat på allt som skrivits ovan följer det att vi sannolikt inte kommer att någonsin vet hela sanningen om den trojanska hästen. Det enda sättet att komma till sanningen är genom tidsresor, men sådan teknik finns inte ännu och låter som science fiction.

I dag kallas “trojansk häst” för allt som tyst invaderar inuti och orsakar skada. Till exempel kallas trojaner vanligtvis för datavirus som klär ut sig som säker kod och sedan gör sina smutsiga handlingar.

Om du fortfarande inte har prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler, gör det nu. Där kan du lämna kommentarer!

Ett annat mystiskt föremål, vars verklighet forskare inte kan tro, är Noaks ark. Det finns ett antagande att spåret av detta enorma fartyg finns på berget Ararat. Under vetenskaplig forskning fann man att det verkligen finns spår av mänsklig aktivitet där, som går tillbaka till 5000–3000 f.Kr. Men arkeologer tvivlar fortfarande på att de har hittat samma legendariska föremål.


Date:

by