Var tyrannosaurier verkligen lika smarta som apor?

En studie från 2023 av forskare från Vanderbilt University fann att tyrannosaurier kan ha varit lika smarta som primater eller till och med smartare. För sin bedömning använde de förhållandet mellan hjärnstorlek och kroppsstorlek hos djuret och tog även hänsyn till den mest sannolika densiteten av neuroner. Naturligtvis finns det inget behov av att prata om noggrannheten i sådana studier, eftersom de är baserade på studien av fossiliserade skallar, såväl som metoder för jämförande anatomi, det vill säga författarna använde data från levande djur – reptiler, fåglar, etc. Som ett resultat av detta uppstår frågan: i vilken utsträckning hade forskarna rätt i sina slutsatser? Denna fråga besvarades av en internationell grupp forskare som genomförde en mer exakt studie.

Är tyrannosaurier verkligen lika smarta som apor? Forskare argumenterar om en tyrannosaurus mentala förmågor. Foto.

Tidigare på 70-talet kom forskare fram till att dinosaurier som T. rex var ungefär likadana i sina mentala förmågor som moderna reptiler. Men 2023 reviderades idén om de kognitiva förmågorna hos dessa fossila djur. Forskare har föreslagit att deras hjärnor kan vara lika komplexa som fåglars. Om detta är sant, kan dinosaurier konkurrera med moderna apor i intelligens.

Låt oss komma ihåg att forskare drar alla slutsatser om storleken på hjärnan och dess struktur på grundval av avgjutningar av fossila skallar. De låter dig uppskatta volymen av vävnad som fanns i den. Detta är långt ifrån ett idealiskt sätt att få information, men det finns inga andra, mer exakta metoder.

Som en nyligen publicerad studie publicerad i tidskriften The Anatomical Record visade var dinosaurier inte särskilt intelligenta. Den traditionella uppfattningen var korrekt.

Varför dinosaurier inte var särskilt smarta

Felet i den tidigare studien berodde på en felaktig uppskattning av hjärnvolymen. Som nämnts ovan är befintliga metoder ofullkomliga. Forskare har föreslagit att i tyrannosaurier fyllde hjärnan hela endokraniala håligheten, det vill säga kranialhålan. Men enligt den senaste forskningen är detta faktiskt inte fallet.

Hjärnan fyller inte alltid hela det tillgängliga hålrummet. Det är 100% fyllt endast i fåglar. Hos moderna reptiler som krokodiler och alligatorer fyller hjärnan bara 30 procent av hålrummet, och resten upptas av vätska. Forskare analyserade formen och egenskaperna hos dinosauriens kraniala hålighet och drog slutsatsen att förhållandet mellan hjärna och vätska i dinosauriens skalle var närmare det hos reptiler än hos fåglar. Det vill säga, hjärnan var mycket mindre än den tidigare studien antydde.

I den nya studien tog teamet hänsyn till alla brister i det tidigare arbetet och gjorde i ordning datamängden. De standardiserade uppskattningar av kroppsmassa och uteslöt de strukturer i skallen på fossila djur som inte är involverade i neural aktivitet. Dessa inkluderar förutom luktlöken även hypofysen och innerörat.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du missa inte de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Man bör dock komma ihåg att hjärnans storlek och antalet neuroner inte är direkta indikatorer på mental förmåga. Antalet neuroner och hjärnans storlek varierar mellan djur, men korrelerar inte alltid med deras intelligens. Därför ger även den aktuella studien bara en grov uppfattning om dinosauriernas möjliga intelligens. Tyvärr vet vi knappast vad de egentligen var. Däremot kan vi säga med en hög grad av tillförsikt att de inte var lika smarta som apor.


Date:

by