Var tyrannosaurer virkelig lige så smarte som aber?

En undersøgelse fra 2023 foretaget af forskere fra Vanderbilt University viste, at tyrannosaurer kan have været lige så smarte som primater eller endda klogere. Til deres vurdering brugte de forholdet mellem hjernestørrelse og dyrets kropsstørrelse og tog også højde for den mest sandsynlige tæthed af neuroner. Selvfølgelig er der ingen grund til at tale om nøjagtigheden af ​​sådanne undersøgelser, da de er baseret på undersøgelsen af ​​fossiliserede kranier såvel som metoder til sammenlignende anatomi, det vil sige, at forfatterne brugte data fra levende dyr – krybdyr, fugle, etc. Som et resultat heraf opstår spørgsmålet: i hvilket omfang var forskerne korrekte i deres konklusioner? Dette spørgsmål blev besvaret af en international gruppe af videnskabsmænd, som udførte en mere præcis undersøgelse.

Er tyrannosaurer virkelig lige så smarte som aber? Forskere skændes om en tyrannosaurus mentale evner. Foto.

Tilbage i 70'erne kom videnskabsmænd til den konklusion, at dinosaurer som T. rex var omtrent de samme i deres mentale evner som moderne krybdyr. Men i 2023 blev ideen om disse fossile dyrs kognitive evner revideret. Forskere har foreslået, at deres hjerner kan være lige så komplekse som fugles. Hvis dette er sandt, så kunne dinosaurer konkurrere i intelligens med moderne aber.

Lad os huske på, at videnskabsmænd drager alle konklusioner om hjernens størrelse og dens struktur på grundlag af afstøbninger af fossile kranier. De giver dig mulighed for at estimere mængden af ​​væv, der var i det. Dette er langt fra en ideel måde at få information på, men der er ingen andre mere præcise metoder.

Som en nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet The Anatomical Record viste, var dinosaurer ikke særlig intelligente. Den traditionelle opfattelse var korrekt.

Hvorfor dinosaurer ikke var særlig smarte

Fejlen i den tidligere undersøgelse skyldtes et forkert skøn over hjernevolumen. Som nævnt ovenfor er eksisterende metoder ufuldkomne. Forskere har foreslået, at i tyrannosaurer fyldte hjernen hele det endokranielle hulrum, det vil sige kraniehulen. Men ifølge den seneste forskning er dette faktisk ikke tilfældet.

Hjernen fylder ikke altid hele det tilgængelige hulrum. Det er 100% kun fyldt med fugle. Hos moderne krybdyr som krokodiller og alligatorer fylder hjernen kun 30 procent af hulrummet, og resten er optaget af væske. Forskere analyserede formen og funktionerne i dinosaurens kraniehulrum og konkluderede, at forholdet mellem hjerne og væske i dinosaurus kraniet var tættere på krybdyrs end fugles. Det vil sige, at hjernen var meget mindre, end den tidligere undersøgelse havde foreslået.

Hvorfor dinosaurer ikke var særlig smarte. I en tidligere undersøgelse vurderede forskere forkert størrelsen af ​​en dinosaurs hjerne. Foto.

I den nye undersøgelse tog teamet højde for alle manglerne ved det tidligere arbejde og ryddede op i datasættet. De standardiserede estimater af kropsmasse og udelukkede de strukturer i kranier af fossile dyr, der ikke er involveret i neural aktivitet. Ud over lugteløget omfatter disse også hypofysen og det indre øre.

Hvorfor var dinosaurer ikke særlig smarte. Dinosaurer havde højst sandsynligt de samme mentale evner som moderne krokodiller. Foto.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du Gå ikke glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Man skal dog huske på, at hjernestørrelse og antallet af neuroner ikke er direkte indikatorer for mental formåen. Antallet af neuroner og hjernestørrelse varierer mellem dyr, men hænger ikke altid sammen med deres intelligens. Derfor giver selv den nuværende undersøgelse kun en grov idé om dinosaurernes mulige intelligens. Desværre er det usandsynligt, at vi ved, hvad de egentlig var. Vi kan dog med en høj grad af selvtillid sige, at de ikke var så smarte som aber.


Date:

by