Runt världsrekordet: hur många dagar tar det att gå runt jorden?

Du har säkert hört talas om äventyrsromanen Jorden runt på 80 dagar, som gavs ut 1872 av den franske författaren Jules Verne. Enligt handlingen i denna bok gör den engelske våghalsen Phileas Fogg en satsning på en stor summa pengar som han kan resa jorden runt på drygt 2,5 månader. Många tecknade serier gjordes baserade på denna roman, och den här handlingen är också mycket populär inom filmområdet. Vissa läsare och tittare kanske har en mycket intressant fråga: på hur många dagar kan du kringgå hela jorden i den moderna världen? Faktum är att det idag finns många fler transportmedel än hjältarna från 1800-talets roman hade. Läs vidare och inom ett par minuter får du reda på svaret!

Ett jorden runt rekord: hur många dagar tar det att gå runt jorden. Idag har människor mycket fler möjligheter att resa runt i världen än tidigare. Foto.

Idag har människor många fler möjligheter att resa runt i världen än tidigare

Den allra första resan jorden runt

h2>

Den första resan jorden runt gjordes på 1500-talet av spanska sjömän. Expeditionen runt jorden började med att kungen av Spanien gav den legendariska navigatörenFernand MagellanEn viktig uppgift är att hitta en ny sjöväg för handel med länder på andra sidan jorden. Det var nödvändigt för kryddhandeln.

Ferdinand Magellans resa började 1519. Fem enorma skepp gav sig av, varav det viktigaste var Victoria. Sjömännen korsade framgångsrikt Atlanten, passerade sunden i södra Sydamerika, upptäckte Stilla havet och nådde de filippinska öarna. På dessa öar dog Ferdinand Magellan i händerna på lokala invånare, så expeditionen leddes sedan avJuan Sebastian Elcano.

Intressant fakta: Stilla havet fick sitt namn under Ferdinand Magellans resa runt världen. Sjömän kallade det så eftersom de aldrig stötte på en storm när de korsade den.

Navigatör Ferdinand Magellan. Porträtt av en okänd konstnär från 1600-talet

Under resan uppstod kravaller på fartyg, några sjömän dog av sjukdomar och andra sattes i land för att störa ordningen. I slutändan var det bara fartyget Victoria som lyckades hitta sjövägar och återvända tillbaka till Spanien. Resan runt jorden avslutades 1522, det vill säga det tog 1500-talsmänniskor 3 år att kringgå hela jorden.

Den allra första resan runt om i världen. Rutt för den första resan runt om i världen. Bildkälla: stock.adobe.com. Foto.

Rutten för den första resan runt jorden. Bildkälla: stock.adobe.com

I början av resan runt om i världen fanns det mer än 300 personer ombord på Victoria. Men i slutändan varbara 18 besättningsmedlemmar kvar på fartyget.Det visar sig att den första världsomseglingen inte bara var lång, utan också dödlig.

Läs också: Hur många dagar tar det för en haj att simma över ett helt hav

De mest ovanliga resorna runt om i världen

Många år har gått sedan Magellans första resa runt om i världen. Sedan dess har våghalsar från olika länder upprepat hans bedrift många gånger, varje gång de minskat tiden och använt en mängd olika transportsätt.

Den första ryska resan runt världen under ledning av Ivan Kruzenshtern och Yuri Lisyanskybegicks på fartygen “Nadezhda” och “Neva”. Målet var att öppna nya handelsförbindelser, samt ett försök att stärka diplomatin med Japan. Resan varade från 1803 till 1806, det vill säga tog samma 3 år. Men i det här fallet var förlusterna bland besättningen minimala, eftersom människor visste mycket mer om jordens utseende, och av tidpunkten för resan förberedde de sig mycket bättre än Ferdinand Magellans team för hundratals år sedan.

Karta över Kruzenshterns resa runt världen. Bildkälla: pechorin.net

På 1900-talet började resor runt om i världen inte genomföras av team, utan av individer. Till exempel, mellan 1911 och 1913, gick den ryske idrottaren Onisim Pankratov runt världen på en cykel. 1933 flög den amerikanske piloten Wiley Post runt jorden i ett flygplan. 1961 var den sovjetiska kosmonauten Yuri Gagarin den första i historien att kretsa runt planeten i rymden. År 2022 kretsade amerikanen Steve Fossett för första gången runt jorden i en luftballong. Det här är inte alla fantastiska berättelser om resor runt om i världen, det finns faktiskt flera dussin av dem.

Du kommer att vara intresserad:Varför hundratals offer för Titanic-vraket var kvar i havet

< h2>Den snabbaste resan runt världen

Den hastighet med vilken en person kan resa runt i världen beror på vilken transport han väljer. Ett exempel är Yuri Gagarin, som inne i rymdskeppet Vostok-1cirklade runt jorden på 1,8 timmar.Kanske idag är detta den minsta tid som krävs för en resa runt jorden.

Du kan också flyga runt jorden mycket snabbt med flyg. Hittills tillhör rekordet överljudsflygplanet Concorde – 1995 cirklade det runt planeten på 31 timmar 27 minuter 49 sekunder.

Den snabbaste resan runt om i världen. Det snabba Concorde-flygplanet. Bildkälla: jetphotos.com. Foto.

Höghastighetsflygplan från Concorde. Bildkälla: jetphotos.com

Rekordet för den snabbaste världsomseglingen över vatten sattes 2017 av yachtsman Francois Gabart. Det toghonom 42 dagar och 16 timmar att utföra denna bedrift.

En av de mest kända personerna som åkte runt världen till fots är kanadensaren Jean Beliveau. År 2000, när han var 45 år gammal, förlorade han ett framgångsrikt företag och bestämde sig för att resa jorden runt utan pengar. Mannen fick stor popularitet och med hjälp utifrån reste han 76 tusen kilometer till fots och besökte 64 länder. Det tog honom 11 år att resa jorden runt till fots.

Har du prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte, är det dags att göra det nu!

Om du gillade artikeln, läs vårt material om Mary Earharts resa runt världen. Det här är en mycket mystisk historia!


Date:

by