Det minsta däggdjuret på jorden var mindre än ett mynt och har för länge sedan dött ut.

Indricotherium anses vara det största däggdjuret i jordens historia. Dessa varelser levde i Asien för cirka 34-23 miljoner år sedan och anses vara förfäder till moderna noshörningar. Deras höjd nådde 4,8 meter och deras kroppsvikt kunde vara 17 ton. De var växtätare och hade en lång hals, vilket hjälpte dem att nå löven på höga träd. Forskare vet inte exakt varför de dog ut: orsaken till att indrikotererna försvann kan vara både klimatförändringar och oförmågan att få stora avkommor. Vi vet mycket om de största däggdjuren i världen, men hur är det med de minsta? Nu kommer du att lära dig om dem också!

Det minsta däggdjuret på jorden var mindre än ett mynt och dog ut för länge sedan. Fotot visar det minsta däggdjuret som är mindre än en nyckel. Bildkälla: fishki.net. Foto.

Fotot visar det minsta däggdjuret som är mindre än en nyckel . Bildkälla: fishki.net

Om du vill lära dig mer om Indricotherium, läs artikeln om de största däggdjuren i jordens historia. Men läs först vad som står nedan, det är också intressant!

Världens minsta djur

Enligt den vetenskapliga publikationen IFL Science anses idag historiens minsta däggdjur vara ett djur av arten Batodonoides vanhouteni. Denna varelse, som är mycket lik en smus, har länge varit utdöd – beräkningar visar att de försvann från vår planets ansikte för ungefär 53 miljoner år sedan.

Förekomsten av sådana små däggdjur blev känd för vetenskapen först 1998. Att hitta deras kvarlevor var väldigt svårt eftersom de egentligen är väldigt små – tänk dig bara att tänderna på Batodonoides vanhouteni var 1 millimeter långa! Baserat på storleken på deras tänder kunde forskarna beräkna kroppsmassan för dessa djur, och den var 1,3 gram.

Baserat på detta drog forskare slutsatsen att smussna Batodonoides vanhouteni är de minsta däggdjuren i hela jordens historia. Det kan ha funnits andra representanter för denna klass av ryggradsdjur i världen, men forskare har ännu inte hittat deras kvarlevor. Med tanke på den lilla storleken på deras skelett kanske de inte hittar dem.

Du kommer att vara intresserad:De konstigaste djuren vars existens är svår att tro

Vem är de dvärg smussnävlar

Om vi ​​pratar om vår tids minsta däggdjur så är det dvärgspännen (Suncus etruscus). Denna lilla varelse, liksom sin förfader som levde för 53 miljoner år sedan, tillhör familjen shrew. Till och med vuxna pygmé shrews väger högst 3 gram, och deras kroppslängd överstiger inte 4,8 centimeter. Om du inte kan förstå hur små de är, här är ett intressant faktum: dessa fantastiska däggdjur är ungefär 20 gånger lättare än en mus.

Pygmésmössor lever inte i Ryssland. Men de kan hittas i Portugal, Spanien, Frankrike och till och med i vissa regioner i Kazakstan. De kan kännas igen på sin lilla, långsträckta kropp och kraftigt avsmalnande snabel. Huvudet på dvärgmössorna är större än kroppen, och de har också mycket framträdande öron. Kroppen är täckt med brungrått hår, djurets morrhår är korta men täta.

Dvärgspännen liknar vagt en mullvad. Bildkälla: goodnewsanimal.ru

Pygmésnäckor gömmer sig i klippor och ruinerna av förstörda byggnader. De kan också hittas i snår som växer längs vattendrag. I de flesta fall gräver de hål själva, men ibland kan de ockupera andra djurs hem som mullvadar. Små däggdjur är nattaktiva och livnär sig vanligtvis på insekter och maskar.

De här bilderna kommer att överraska dig:De mest osynliga djuren i världen – försök att hitta dem på fotografier

Vad äter smådjur

På grund av sin lilla kroppsstorlek kan det tyckas som att pygmésnäckor bara behöver äta en gräshoppa för att få i sig tillräckligt med mat. Faktum är att de behöver äta åtta gånger sin egen vikt i mat varje dag. För att tillfredsställa sin glupande aptit har dessa storörade bebisar utvecklat kraftfulla känselorgan som hjälper dem att snabbt hitta byten. Dessa däggdjur har ett uselt luktsinne och syn, men de kompenseras av sina överkänsliga morrhår.

Dvärgmuskakan äter en insektslarv. Bildkälla: Tierfotoagentur/Alamy via Legion Media

Dessa shrews kan också ge dödliga slag i så hög hastighet att det är omöjligt att spåra dem utan specialutrustning. En annan intressant egenskap hos dessa djur är hur deras ungar rör sig – mammor länkar dem i en rad och följer dem från en punkt till en annan.

Har du redan prenumererat på vår Telegram-kanal? Varje dag publiceras det material där som inte finns på sidan!

Om du vill veta mer om shrews, se till att läsa vårt material “De minsta djuren: vilka är de och var bor de?” I samma artikel nämnde vi andra små varelser, grisnosfladdermöss. De upptäcktes 1973 och är mycket sällsynta, så du har en unik chans att se dem åtminstone på fotografier.


Date:

by