Den giftigste fisk i verden – den forårsager ulidelig smerte og død

Havene og oceanerne vrimler ikke mindre med alle slags giftige væsner end landet. Disse er alle slags havslanger, vandmænd, blæksprutter og endda fisk. Den mest giftige fisk er vortefisken eller stenfisken (Synanceia verrucosa). Dette er et væsen, der virkelig er bedre ikke at støde på, da dets gift ikke kun dræber, men også forårsager uudholdelig pine til en person. Men desværre er tilfælde af, at den er påvirket af toksinet, ikke ualmindeligt, da vorten er en mester i camouflage. Den blander sig perfekt med koraller, sand og klipper på den mudrede havbund i Indo-Pacific-regionen, hvilket får folk til at træde på den.

Den giftigste fisk i verden - den forårsager uudholdelig smerte og død. Død fra denne fisks toksin kan forekomme inden for et par timer. Fotokilde: phototour.pro. Foto.

Død fra toksinet fra denne fisk kan forekomme inden for et par timer. Billedkilde: phototour.pro

Den giftigste fisk — vorte

Vorten lever i troperne. Den findes oftest i det lave vand i Stillehavet og Det Indiske Ocean, fra Det Røde Hav til Great Barrier Reef i den australske stat Queensland. Den findes ofte i farvandene i Indonesien, Filippinerne og Marshalløerne, Fiji og Samoa. Turister støder oftest på denne fisk på feriestederne Hurghada, strandene i Sharm el-Sheikh og Dahab.

Det vigtigste levested for stenfisk, som nævnt ovenfor, er koralrev. Derudover vælger hun ofte mørklagte alger og sten. Nogle gange kan den findes begravet i mudder eller sand. I dette tilfælde vises kun hovedet på overfladen, så det er meget svært at bemærke fisken, eller endda umuligt overhovedet. Da fisk lever nær kysterne og nogle gange ender på tørt land under lavvande, træder folk, som nævnt ovenfor, ofte på dem.

Den mest giftige fisk er vortefisken. Giftige fisk er svære at lægge mærke til, da de er godt camouflerede. Fotokilde: www.flickr.com. Foto.

Giftige fisk er svære at bemærke, da de er godt camouflerede. Billedkilde: www.flickr.com

Vortens størrelse er relativt lille – den maksimale kropslængde er 40 cm, men overstiger oftest ikke 30 centimeter. Farven varierer, fra brun til grønlig eller rødlig, afhængigt af levestedet. Dens karakteristiske træk er et stort hoved og små øjne samt tuberkler og kamme i hele kroppen. Dette udseende gør det muligt for den at blande sig med klipperne.

Da fisken er kødædende, lever den af ​​små fisk, rejer og små krebsdyr. Normalt venter hun i baghold på sit bytte. Så snart byttet nærmer sig, slår fisken et streg og angriber.

Stenfiskens gift kan dræbe en person

Stenfiskens gift er koncentreret i rygsøjlen på rygfinnen, som løber langs ryggen. Hun kom endda i Guinness Rekordbog som ejer af den største giftige kirtel blandt alle fisk kendt af videnskaben.

Stenfisk har giftige rygsøjler på ryggen, som injicerer gift. Fotokilde: kusochekschastya.ru

Fiskens finneryg ligner en injektionsnål, så den kan sprøjte gift dybt ind i kødet. Toksinet består af en blanding af proteiner, herunder hæmolytisk stonustoxin, neurotoksin (verrucotoxin) og kardioaktivt cardioleptin. Denne blanding forårsager alvorlig smerte, som endda kan forårsage smertefuldt chok. I dette tilfælde forårsager neurotoksinet lammelser, desuden begynder vævsdøden hurtigt på stikstedet.

Slaven hæver sine giftige “nåle” ved den mindste irritation. Da tornene er meget stærke og skarpe, kan de endda gennembore sålen på en sko og dykke dybt ned i benet på en person, der træder på en vorte. Hvor farlig er et stik fra en giftig torn? Det hele afhænger af flere faktorer – dybden af ​​punkteringen, placeringen af ​​punkteringen, antallet af indsatte torne og det tidsrum, hvor lægehjælp blev ydet.

Indsprøjtningen bliver dødelig, hvis den er dyb nok, og personen ikke bliver hjulpet hurtigt. Det er især farligt, når rygsøjlen på en giftig fisk kommer ind i et stort blodkar – i dette tilfælde sker døden inden for 2-3 timer. Hvis spidsen ikke kommer ind i karret, og offeret modtager lægehjælp inden for de første par timer, er der alle muligheder for at overleve. Men folk kan være syge i flere måneder. Typisk er de langsigtede konsekvenser muskelatrofi og lokal nerveskade.

Du kan endda træde på stenfisk på land nær kysten. Fotokilde: kusochekschastya.ru

Førstehjælp til stenfisk, der er ramt af gift

Da fiskegift består af proteiner, kan den neutraliseres ved høj temperatur. Derfor påføres et meget varmt kompres på såret, og der påføres også en opstrammende bandage eller hæmostatisk tourniquet. Efter førstehjælp skal du søge professionel lægehjælp.

Det skal siges, at på trods af at fisken er meget farlig, opbevares vorter ofte i akvarier. Derudover er det en delikatesse i de nationale køkkener i Hong Kong og Japan. For eksempel spises kødet fra denne fisk ofte råt i en sashimi-skål.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Lad os endelig minde dig om, at ikke kun fisk, men også fugle er giftige. Tidligere talte vi om to sådanne fjerklædte væsner, der indeholder det stærkeste neurotoksin. Heldigvis lever de kun i New Guineas skove.


Date:

by