Den giftigaste fisken i världen – den orsakar outhärdlig smärta och död

Haven och haven kryllar inte mindre av alla typer av giftiga varelser än landet. Dessa är alla typer av havsormar, maneter, bläckfiskar och till och med fiskar. Den giftigaste fisken är vårtfisken, eller stenfisken (Synanceia verrucosa). Detta är en varelse som verkligen är bättre att inte stöta på, eftersom dess gift inte bara dödar, utan också orsakar outhärdlig plåga för en person. Men tyvärr är fall av att den påverkas av toxinet inte ovanliga, eftersom vårtan är en mästare på kamouflage. Den smälter perfekt med koraller, sand och stenar på den leriga havsbotten i Indo-Stillahavsområdet, vilket får människor att trampa på den.

Den giftigaste fisken i världen - den orsakar outhärdlig smärta och död. Död av giftet från denna fisk kan inträffa inom några timmar. Bildkälla: phototour.pro. Foto.

Död av giftet från denna fisk kan inträffa inom några timmar. Bildkälla: phototour.pro

Den giftigaste fisken — vårta

Våran lever i tropikerna. Den finns oftast i det grunda vattnet i Stilla havet och Indiska oceanen, från Röda havet till Stora barriärrevet i den australiska delstaten Queensland. Det finns ofta i vattnet i Indonesien, Filippinerna och Marshallöarna, Fiji och Samoa. Turister stöter oftast på denna fisk på orterna Hurghada, stränderna i Sharm el-Sheikh och Dahab.

Den huvudsakliga livsmiljön för stenfisk, som nämnts ovan, är korallrev. Dessutom väljer hon ofta mörklagda alger och stenar. Ibland kan den hittas begravd i lera eller sand. I det här fallet visas bara huvudet på ytan, så det är mycket svårt att lägga märke till fisken, eller till och med omöjligt alls. Eftersom fiskar lever nära stränderna och ibland hamnar på torra land under lågvatten, trampar människor, som nämnts ovan, ofta på dem.

Giftiga fiskar är svåra att lägga märke till, eftersom de är väl kamouflerade. Bildkälla: www.flickr.com

Storleken på vårtan är relativt liten – den maximala kroppslängden är 40 cm, men överstiger oftast inte 30 centimeter. Färgen varierar, från brun till grönaktig eller rödaktig, beroende på habitat. Dess karaktäristiska drag är ett stort huvud och små ögon, samt tuberkler och åsar i hela kroppen. Detta utseende gör att den smälter in i stenarna.

Eftersom fisken är köttätande livnär den sig på små fiskar, räkor och små kräftdjur. Vanligtvis väntar hon i bakhåll på sitt byte. Så fort bytet närmar sig gör fisken ett streck och attackerar.

Stenfiskens gift kan döda en person

Stenfiskens gift är koncentrerat i ryggen på ryggfenan, som löper längs dess rygg. Hon kom till och med in i Guinness rekordbok som ägare till den största giftiga körteln bland alla fiskar som vetenskapen känner till.

Stenfisk har giftiga taggar på ryggen, som injicerar gift. Bildkälla: kusochekschastya.ru

Fiskens fenryggar liknar en injektionsnål, vilket gör att den kan injicera gift djupt in i köttet. Giftet består av en blandning av proteiner, inklusive hemolytiskt stonustoxin, neurotoxin (verrukotoxin) och kardioaktivt kardioleptin. Denna blandning orsakar svår smärta, som till och med kan orsaka smärtsam chock. I det här fallet orsakar nervgiftet förlamning, dessutom börjar vävnadsdöden snabbt vid punkteringsstället.

Slaven höjer sina giftiga “nålar” vid minsta irritation. Eftersom taggarna är mycket starka och vassa kan de till och med sticka hål på skosulan och störta djupt in i benet på en person som trampar på en vårta. Hur farlig är ett stick från en giftig tagg? Allt beror på flera faktorer – punkteringens djup, platsen för punkteringen, antalet taggar som satts in och tiden under vilken medicinsk hjälp gavs.

Injektionen blir dödlig om den är tillräckligt djup och personen inte får hjälp snabbt. Det är särskilt farligt när ryggraden på en giftig fisk kommer in i ett stort blodkärl – i det här fallet inträffar döden inom 2-3 timmar. Om spiken inte kommer in i kärlet, och offret får medicinsk hjälp inom de första timmarna, finns det alla möjligheter att överleva. Men människor kan vara sjuka i månader. Vanligtvis är de långsiktiga konsekvenserna muskelatrofi och lokal nervskada.

Du kan till och med trampa på stenfisk på land nära stranden. Bildkälla: kusochekschastya.ru

Första hjälpen för stenfisk som drabbats av gift

Eftersom fiskgift består av proteiner kan det neutraliseras av hög temperatur. Därför appliceras en mycket varm kompress på såret, och ett åtstramande bandage eller hemostatisk tourniquet appliceras också. Efter att ha gett första hjälpen måste du söka professionell medicinsk hjälp.

Det måste sägas att trots att fisken är mycket farlig hålls vårtor ofta i akvarier. Dessutom är det en delikatess i de nationella köken i Hong Kong och Japan. Till exempel äts köttet från denna fisk ofta rått i en sashimirätt.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Låt oss slutligen påminna dig om att inte bara fiskar utan även fåglar är giftiga. Tidigare har vi pratat om två sådana fjäderbeklädda varelser som innehåller det starkaste nervgiftet. Som tur är lever de bara i skogarna på Nya Guinea.


Date:

by