Vilket djur har den största hjärnan i jordens historia?

Hjärnan är det viktigaste organet i alla djurorganismer. Den består av många olika områden, som var och en har sin egen funktion. Till exempel är denhjärnbarkenansvarig för tänkande, planering, minne och problemlösning. Vi behöverHippocampusför att navigera i rymden, reglera känslor och utföra många andra funktioner. Cerebellumär nödvändig för koordinering av rörelser, och den är också aktivt involverad i att komma ihåg information. Områden i hjärnan kommunicerar nära med varandra och är också förbundna med alla andra inre organ i levande organismer. Den mänskliga hjärnanväger ungefär 1,4 kilooch står för cirka 20 % av kroppens energibehov. Jämfört med andra mänskliga organ är hjärnan väldigt stor. Vem är ägaren till den största hjärnan av alla levande organismer? Nu får du reda på svaret!

Vilket djur har den största hjärnan i hela jordens historia. Det finns ett djur i världen med en enorm hjärna, men det betyder inte att det är det smartaste på jorden. Foto.

Det finns ett djur i världen med en enorm hjärna, men det här betyder inte att den är den smartaste på jorden

Den största hjärnan bland djur

Ägaren till historiens största hjärna är spermvalen(Physeter macrocephalus). Det är ett stort marint däggdjur som kan bli upp till 20 meter långt och väga runt 40 ton. Kaskelothanar är alltid nästan dubbelt så stora som honor, så dessa djur visar bäst de anatomiska skillnaderna mellan de olika könen (sexuell dimorfism).

Kaskeloter själva är ett av de största djuren på jorden. Bildkälla: indiatimes.com

Kaskelot är sällskapsdjur, vilket betyder att de sällan ses ensamma. Ibland består grupper av kaskelot av hundratals eller till och med tusentals individer som är på jakt efter mat. Dessa varelser livnär sig på bläckfiskar, inklusive jättebläckfiskar, vars kroppsstorlek kan nå 18 meter. Ibland, när det inte finns någon mat på ytan, sjunker spermvalar till ett djup på upp till 2 kilometer, där de hittar jättelika byten. De kan stanna på detta djup i cirka 1,5 timme.

Den största hjärnan bland djur. Kaskelotens hjärna. Fotokälla: neuronovosti.ru. Foto.

Kaskelotens hjärna. Bildkälla: neuronovosti.ru

Kaskelot har den största hjärnan av alla djur – hos vuxna hanar väger den cirka 9 kilogram.Jämfört med den mänskliga hjärnan är den verkligen enorm, men om man tar hänsyn till kaskelotens kroppsmassa på 40 ton, så är förhållandet mellan hjärnmassa och kroppsmassa bara 1:5100. Det vill säga hjärnan inuti kroppen på en kaskelot är ett mycket litet organ.

En mycket populär artikel på vår hemsida: Varför kostar kaskelot kräks en miljon dollar och vad är det till för?

Vad är storleken på myrornas hjärna

Om vi ​​talar om det största förhållandet mellan hjärnmassa och kroppsstorlek, så har myror från släktet Brachymyrmex detta. En studie från 2009 publicerad i den vetenskapliga tidskriften Brain, Behavior and Evolution visade att deras hjärnor vägde i genomsnitt 0,006 milligram. Med tanke på att insekter har en kroppsmassa på 0,049 milligram, är förhållandet mellan hjärnmassa och kroppsmassa ungefär 1:8 För att uttrycka det på ett annat sätt, dessa små myrors hjärna står för ungefär 12 % av deras kroppsvikt.

Myra från släktet Brachymyrmex. Bildkälla: antwiki.org

Skillnaden i förhållandet mellan hjärnstorlek och kroppsvikt hos kaskelot och myror bevisar perfekt giltigheten av Hallers regel.Den sägs att ju större kroppsstorlek av en levande organism, desto mindre kommer hans hjärna att vara i förhållande till hans kropp. Marina däggdjur har enorma kroppar, men hjärnan är ett av de minsta organen i kroppen. Myror har små kroppar, men hjärnan tar upp mycket plats i den här kroppen.

Läs också:Forskare har tagit reda på varför den mänskliga hjärnan är större än den hos apor

Mannen med den största hjärnan

Ägaren till den största hjärnan anses vara den ryske författaren Ivan Turgenev, författaren till den berömda historien “Mumu”, romanen “Fäder” och barn”, liksom många andra kända verk. Efter hans död 1883 vägdes hans hjärna och visade sig väga 2,01 kg, vilket är cirka 600 gram mer än den genomsnittliga hjärnvikten hos vanliga människor.

ryske författaren Ivan Turgenev. Bildkälla: cultobzor.ru

Även om Turgenev hade en mycket stor hjärna, var det inte denna egenskap som gjorde honom till en genialitet. Hjärnstorlek har nästan ingen effekt på intelligensnivån hos människor och djur. Till stor del beror sinnets utveckling på antalet neuroner och kopplingar mellan dem, genetisk predisposition, miljö, rätt kost och många andra faktorer.

Kolla just nu om du har en prenumeration på vår Zen-kanal. Om inte är det dags att fixa det och lämna kommentarer under artiklarna!

Slutligen är det värt att notera att forskare nyligen har upptäckt att den mänskliga hjärnan ökar i storlek för varje generation av människor. Studien fann att hjärnvolymen hos människor på 1970-talet var större än hos människor på 1930-talet. Det finns en möjlighet att tack vare hjärnans utvidgning kommer äldre människor i framtiden att vara mindre benägna att drabbas av demens.


Date:

by