Varför jag får huvudvärk före ett åskväder – anledningen beror inte bara på atmosfärstrycket

Om du märker att du har huvudvärk innan ett åskväder är det mycket möjligt att detta inte är en slump. Vädret anses vara en faktor för huvudvärk. Det finns till och med en term “väderberoende”, som används för människor som upplever försämring av hälsan på grund av förändrade väderförhållanden. Det är sant att forskning om väderförhållandenas inverkan på människors välbefinnande är ganska tvetydig. Men när vädret plötsligt förvärras, till exempel före ett åskväder, sker förändringar i miljön som mycket väl kan orsaka huvudvärk.

Människor som mår dåligt när vädret förvärras kallas väderberoende

Förändringar i atmosfärstryck och huvudvärk

Storbritanniens National Health Service listar dåligt väder som en av de vanligaste orsakerna till huvudvärk. American Migraine Foundation uppger också att huvudvärk kan orsakas av väderförhållanden. Men varför händer detta?

I regel är migrän förknippad med förändringar i atmosfärstrycket, vilket verkar ganska logiskt. Detta tros också vara anledningen till att vissa människor får huvudvärk på flygplan. Trots att trycket i kabinen förblir mycket högre än utanför, sker tryckförändringar fortfarande under start och landning.

Typiskt manifesterar sådana förändringar sig i form av “trängsel” i öronen, som snabbt går över. Men vissa människor upplever ibland huvudvärk och till och med yrsel. Detta tillstånd har sitt eget namn – “flygplanshuvudvärk”. Det är vanligtvis en stickande smärta som uppstår på framsidan av huvudet. Innan ett åskväder eller storm inträffar praktiskt taget samma förändringar i miljön – en kraftig förändring i atmosfärstrycket.

Förändringar i atmosfärstryck och huvudvärk. Många människor upplever huvudvärk på ett flygplan. Foto.

Många upplever huvudvärk på flygplan

Men samtidigt är väderberoende inte officiellt erkänt av det medicinska samfundet som en sjukdom och ingår inte i listan över den internationella klassificeringen av sjukdomar som antagits av WHO. Anledningen är att forskarna fortfarande inte kan nå enighet. Till exempel, i en poolningsstudie 2019, granskade forskare ett antal tidigare studier som undersökte sambandet mellan barometertryck och huvudvärk. Många studier har visat att det verkligen finns ett samband.

Till exempel fann en studie från 2009 att lågt barometertryck ökar risken för svår huvudvärk som kräver läkarvård. Det var ett ganska omfattande arbete, där 7 000 personer deltog.

Men generellt sett kan resultaten karakteriseras som motsägelsefulla, så det är svårt att dra tydliga slutsatser. Dessutom, som ett resultat av en nyare studie som genomfördes 2023, kunde forskarna inte heller komma till tydliga slutsatser. Därför är forskarna inte helt säkra på att det är trycket som orsakar huvudvärk.

Varför förändringar i atmosfärstrycket orsakar huvudvärk

Trots att forskarna fortfarande är osäkra på hur atmosfärstrycket påverkar välbefinnandet har många säkert känt av det själva. Men varför händer detta? Det finns flera teorier om detta. Enligt en av dem är trigeminusnerven, en av de största kranialnerverna, som är orsaken till många huvudvärk och ansiktsvärk, skyldig.

Varför förändringar i atmosfärstrycket orsakar huvudvärk. Orsaken till huvudvärk kan vara ansiktsnerven, som är känslig för atmosfärstrycket. Foto.

Orsaken till huvudvärken kan vara ansiktsnerven, som är känslig för atmosfärstryck

Förmodligen är trigeminusnerven känslig för förändringar i atmosfärstrycket vid dess förbindelse med det smala röret i mellanörat. En studie från 2010 fann att lägre lufttryck ökade den elektriska aktiviteten i vissa neuroner i hjärnstammens kärna som ansvarar för att överföra sensorisk information från ansiktet. Det är detta som orsakar smärta. Visserligen utfördes studien på råttor, men det är mycket möjligt att resultaten är relevanta för människor.

Det finns också en teori om att huvudvärk kan vara förknippad med en obalans i trycket i bihålorna. Som experter förklarar kan denna obalans orsaka smärta i framsidan av huvudet och bakom ögonen.

Andra orsaker till huvudvärk före storm

Atmosfäriskt tryck verkar inte vara den enda orsaken till huvudvärk före en storm eller åskväder. Luftfuktighet och temperaturförändringar kan spela en roll, enligt American Migraine Foundation. Till exempel fann en studie av Children's Mercy Hospital i Kansas att när det var hög luftfuktighet hade barn och ungdomar en 59% chans att utveckla huvudvärk. Om luftfuktigheten var normal var denna siffra 21 %. En annan studie, som vi rapporterat om tidigare, visade att i dåligt molnigt väder ökar människors tröskel för smärtkänslighet.

Andra orsaker till huvudvärk före ett åskväder. Hög luftfuktighet kan vara en av orsakerna till huvudvärk. Foto.

Ökad luftfuktighet kan vara en av orsakerna till huvudvärk

Man tror också att olika typer av huvudvärkfaktorer kan påverka olika människor olika. Till exempel, under en studie år 2000 rapporterade patienter som exponerats för varma västliga vindar i södra Kanada att de mådde sämre vid olika tidpunkter och som svar på olika förhållanden. Det är möjligt att på grund av det faktum att olika människor är mottagliga för olika meteorologiska förhållanden, är många tidigare studier motsägelsefulla och tillåter inte forskare att komma till enighet.

Glöm inte att prenumerera på vår Zen och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna.

För att få entydiga slutsatser om huvudvärkfaktorerna och mekanismerna för deras effekt på kroppen behövs storskalig och grundlig forskning. Under tiden kan vi bara komma till slutsatsen att väderberoende — Detta är ett mycket verkligt problem som påverkar många människor.


Date:

by