Vad händer med kroppen efter att ha slutat med ett känt viktminskningsläkemedel?

Ett internationellt team av forskare rapporterade tidigare att den globala fetmafrekvensen har mer än fördubblats under de senaste 30 åren. Situationen är så allvarlig att vissa experter talar om en global fetmaepidemi. Faktum är att i dag är var åttonde invånare på planeten överviktig. Problemet förvärras av det faktum att det inte är lätt att bli av med extra kilon, och avsaknaden av ett «magiskt bantningspiller» och kan till och med driva dig in i depression. Och eftersom fetma är förknippat med ett antal hälsoproblem och är den femte vanligaste dödsorsaken i världen, växer en mängd olika viktminskningsalternativ i popularitet. Så du har säkert hört talas om den höga effektiviteten hos läkemedel som Semaglutide (Wegovy och Ozempic) och tirzepatid (Zepbound och Mounjaro), som hjälper till att bli av med hunger och snabbt komma i form. Så vad, «Ozempic» blev bokstavligen en livräddare för Hollywood-stjärnor, bara detta injicerbara läkemedel utvecklades direkt för att bekämpa typ 2-diabetes, och dess användning bör ske under överinseende av en läkare. Låt oss ta reda på vad det berömda läkemedlet är och om det är möjligt att gå upp i vikt efter att ha slutat med det.

Vad händer med kroppen efter att ha stoppat ett känt viktminskningsläkemedel? Det finns olika sätt att gå ner i vikt, och ett av de senaste visade sig vara mycket efterfrågat. Bild: media.glamourmagazine.co.uk. Foto.

Det finns olika sätt att gå ner i vikt, och ett av de senaste visade sig vara mycket efterfrågat. Bild: media.glamourmagazine.co.uk

Innehåll

  • 1 Har «Ozempic» gå ner i vikt?
  • 2 Ozempic vs Wegovy
  • 3 Är det omöjligt att gå ner i vikt för alltid?
  • 4 Slutsatser

Har «Ozempic» gå ner i vikt?

Ozempic är ett injicerbart läkemedel utformat för att kontrollera blodsockernivån hos vuxna med typ 2-diabetes. Och även om officiellt «Ozempic» är inte ett viktminskningsläkemedel, visar många studier att personer som tar det kan gå ner i vikt under behandlingen.

Dessutom är Ozempics aktiva ingrediens, semaglutid, godkänd av US Food and Drug Administration (FDA) i högre doser för att behandla personer med fetma och andra viktrelaterade sjukdomar, fast under ett annat namn – Wegovy

Ozempics aktiva ingrediens, semaglutid, är en glukagonliknande peptid-1 (GLP-1) receptoragonist. Det aktiverar GLP-1-receptorer i hela kroppen och förstärker effekterna av det naturliga hormonet GLP-1. Bild: www.drugs.com

Mer om ämnet: Det finns mer än en miljard överviktiga människor i världen

Som det står på läkemedlets officiella hemsida hjälper Ozempic till att höja blodsockernivåerna hos vuxna med typ 2-diabetes och minskar över tiden hemoglobin A1C-nivåerna (ett mått på blodsocker). Terapi med detta läkemedel tros också minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Läkemedlet ökar produktionen av insulin i bukspottkörteln som svar på matintag, vilket hjälper till att kontrollera blodsockernivåerna. Dessutom minskar det produktionen av glukagon, ett hormon som ökar glukosnivåerna. Ozempic är i huvudsak en oberoende injektion av semaglutid, som ges en gång i veckan”, förklarar skaparna av läkemedlet.

Det bör noteras att Ozempic inte är insulin, utan ett läkemedel som hjälper bukspottkörteln att producera den när blodsockernivåerna är höga och leder sällan till låga nivåer.

Ozempic vs Wegovy

Även om Ozempic inte är specifikt märkt som ett viktminskningsläkemedel, visar studier sponsrade av läkemedlets tillverkare, Novo Nordisk, att personer som tar semaglutid kan gå ner i vikt. Och eftersom FDA godkände semaglutid för viktminskning under varumärket Wegovy 2021, innehåller den en högre dos semaglutid än Ozempic—2,4 milligram semaglutid i Wegovy jämfört med 0,5 milligram, 1 milligram eller 2 milligram semaglutid i Ozempic.< /p>

Förutom att påverka blodsockernivåerna och typ 2-diabetes, påverkar semaglutid också vikten genom att påverka hungercentra i hjärnan (särskilt hypotalamus), minska hunger, aptit och matbegär, och sakta ner matintaget, vilket effektivt förlänger känsla av mättnad efter att ha ätit.

Enligt amerikanska medier tar mer än 25 tusen invånare i USA Wegovy för viktminskning. Bild: media.cnn.com

Slutresultatet är minskad hunger, långvarig mättnad och i slutändan viktminskning. Ozempic är i sin tur godkänt endast för behandling av diabetes och är inte ett läkemedel för viktminskning, förklarar skaparna av läkemedlet.

Även om Ozempic och Wegovy i huvudsak är samma läkemedel (de finns bara i olika doser), har hög efterfrågan allvarligt påverkat tillgängligheten av Wegovy. Som ett resultat, sedan starten, har Wegovy upprepade gånger visat sig vara otillgänglig, vilket är anledningen till att många människor började använda Ozempic för andra ändamål.

Vill du alltid vara uppe. att dejta de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Det är här saker och ting blir intressanta – även om att ta semaglutid kan hjälpa dig att gå ner i vikt under behandlingen, kommer de flesta att gå upp i vikt igen om de slutar ta läkemedlet.

Forskning tyder på att att sluta helt med Ozempic kommer sannolikt att resultera i att återfå det mesta av den förlorade vikten inom några månader, säger Rekha Kumar, medicinsk chef för Founds evidensbaserade viktminskningsprogram och en praktiserande endokrinolog vid ett akademiskt medicinskt centrum i New York City .

Kan du inte gå ner i vikt för alltid?

Det visar sig att sluta med semaglutid kommer att resultera i viktåtergång för de flesta. Så är dessa droger bara en annan (dyr) form av bantning? Experter noterar att om du är överviktig kan att ta semaglutid hjälpa din kropp att tappa fett, men det kommer inte att ta itu med orsakerna till att du gick upp i vikt, eftersom fetma är en kronisk och komplex sjukdom.

Att gå ner i vikt med hjälp av ett nymodigt läkemedel kan alltså jämföras med behandlingen av hypertoni (högt blodtryck), som varar livet ut. Det är samma sak med fetma – mediciner hjälper, men bara så länge du tar dem. Därför är flera samtidiga tillvägagångssätt nödvändiga, och medicinering är bara en del av en omfattande terapi. Dessutom, som en oönskad bieffekt, kan ett avbrytande av semaglutid undergräva andra viktminskningsstrategier.

Kim Kardashian döljer inte att hon går ner i vikt på Ochempik. Bild: i.dailymail.co.uk

Vetenskapliga studier visar att mellan 6 % och 13,5 % av deltagarna slutar ta Ozempic och Wegovy, främst på grund av biverkningar . Men dessa studier tar inte hänsyn till dem som tvingades sluta ta dem på grund av kostnads- eller utbudsproblem.

Vi vet inte hur många människor som har behövt sluta ta läkemedlet under de senaste åren av dessa skäl, så det är viktigt att förstå hur avbrott påverkar kroppen, säger experter.

< p>Så vad händer när du slutar ta en trendig drog? Vanligtvis tar det flera dagar (eller till och med ett par veckor) för ämnena att lämna kroppen. Det som händer är att du börjar känna dig hungrig igen eftersom både din hjärna och din tarm inte längre får de läkemedel som höjer ditt blodsocker – vilket betyder att läkemedlet inte längre påverkar din bukspottkörtel.

Detta är intressant. : Kan fetma botas med fekal mikrobiotatransplantation?

När Ozempic används enligt anvisningarna kommer andra mediciner att behövas för att hålla blodsockernivåerna inom ett acceptabelt intervall. På lång sikt upplever de flesta en återgång till tidigare blodtryck och kolesterolnivåer. Det betyder att efter att ha slutat med medicineringen börjar kroppen lagra fett.

Slutsatser

Intressant nog är risken för kroppen i samband med viktfluktuationer högre hos personer som inte är överviktiga. Detta bör vara en varning till dem som inte är överviktiga men som ändå tar semaglutid: rädslan för att gå upp i övervikt när man slutar med drogerna är giltig och måste åtgärdas direkt.

Du kan gå ner i vikt genom att ta en trendig medicin. Det viktigaste är att inte ringa det igen. Bild: media-cldnry.s-nbcnews.com

Eftersom fetma har många orsaker och vidmakthållande faktorer, kräver en minskning av viktminskning användning av en mängd olika evidensbaserade metoder, inklusive: hälsosam sömn, träning och rätt kost ( inget nytt, dock).

Missa inte: Behandlar elektrisk vagusnervstimulering depression och fetma?

Så, genom att ta Ozempic kommer du sannolikt att förlora muskelmassa och fett , speciellt om du tränar regelbundet och äter rätt. Vi noterar också att stigmatisering och skam förknippad med kroppsform och storlek inte kan botas genom att ta Ozempic. Med ett ord, hälsa, både fysisk och mental, är det mest värdefulla vi har, så du kan inte ta några mediciner utan läkares recept.


Date:

by