Hvorfor jeg får hovedpine før et tordenvejr – årsagen skyldes ikke kun atmosfærisk tryk

Hvis du bemærker, at du har hovedpine før et tordenvejr, er det meget muligt, at det ikke er en tilfældighed. Vejret betragtes som en faktor i hovedpine. Der er endda et udtryk “vejrafhængig”, som bruges om mennesker, der oplever forringelse af helbredet på grund af skiftende vejrforhold. Sandt nok er forskning i vejrforholdenes indflydelse på folks velbefindende ret tvetydig. Men når vejret pludselig forværres, f.eks. før et tordenvejr, sker der ændringer i miljøet, som meget vel kan give hovedpine.

Hvorfor får jeg hovedpine før et tordenvejr? Årsagen er ikke kun i atmosfærisk tryk. Folk, der føler sig utilpas, når vejret forværres, kaldes vejrafhængige. Foto.

Folk, der føler sig utilpas, når vejret forværres, kaldes vejrafhængige

Ændringer i atmosfærisk tryk og hovedpine

Det britiske sundhedsvæsen angiver dårligt vejr som en af ​​de mest almindelige årsager til hovedpine. American Migraine Foundation oplyser også, at hovedpine kan være forårsaget af vejrforhold. Men hvorfor sker det?

Som regel er migræne forbundet med ændringer i atmosfærisk tryk, hvilket virker ret logisk. Dette menes også at være årsagen til, at nogle mennesker får hovedpine på fly. På trods af at trykket i kabinen forbliver meget højere end udenfor, sker der stadig trykændringer under start og landing.

Typisk manifesterer sådanne ændringer sig i form af “overbelastning” i ørerne, som hurtigt passerer. Men nogle mennesker oplever nogle gange hovedpine og endda svimmelhed. Denne tilstand har sit eget navn – “flyhovedpine”. Det er normalt en stikkende smerte, der opstår foran på hovedet. Før et tordenvejr eller storm sker stort set de samme ændringer i miljøet – en skarp ændring i atmosfærisk tryk.

Ændringer i atmosfærisk tryk og hovedpine. Mange mennesker oplever hovedpine i et fly. Foto.

Mange mennesker oplever hovedpine i fly

Men på samme tid er vejrafhængighed ikke officielt anerkendt af det medicinske samfund som en sygdom og er ikke inkluderet på listen over den internationale klassifikation af sygdomme vedtaget af WHO. Årsagen er, at forskerne stadig ikke kan nå til enighed. For eksempel gennemgik forskere i en puljeundersøgelse fra 2019 en række tidligere undersøgelser, der undersøgte forholdet mellem barometertryk og hovedpine. Mange undersøgelser har vist, at der faktisk er en sammenhæng.

For eksempel fandt en undersøgelse fra 2009, at lavt barometertryk øger risikoen for svær hovedpine, der kræver lægehjælp. Det var et ret storstilet arbejde, hvor 7.000 mennesker deltog.

Generelt kan resultaterne dog karakteriseres som modstridende, så det er svært at drage klare konklusioner. Som et resultat af en nyere undersøgelse udført i 2023 var videnskabsmænd heller ikke i stand til at komme til klare konklusioner. Derfor er forskerne ikke helt sikre på, at det er tryk, der forårsager hovedpine.

Hvorfor ændringer i atmosfærisk tryk forårsager hovedpine

På trods af, at forskerne stadig er uafklarede om virkningen af ​​atmosfærisk tryk på trivslen, har mange sikkert selv mærket det. Men hvorfor sker det? Der er flere teorier om dette. Ifølge en af ​​dem er trigeminusnerven, en af ​​de største kranienerver, som er årsagen til mange hovedpine og ansigtssmerter, skylden.

Hvorfor ændringer i atmosfærisk tryk forårsager hovedpine. Årsagen til hovedpine kan være ansigtsnerven, som er følsom over for atmosfærisk tryk. Foto.

Årsagen til hovedpinen kan være ansigtsnerven, som er følsom over for atmosfærisk tryk

Formentlig er trigeminusnerven følsom over for ændringer i atmosfærisk tryk ved dens forbindelse med mellemørets smalle rør. En undersøgelse fra 2010 viste, at lavere lufttryk øgede den elektriske aktivitet i visse neuroner i hjernestammen, der er ansvarlig for at overføre sensorisk information fra ansigtet. Det er det, der forårsager smerte. Ganske vist blev undersøgelsen udført på rotter, men det er meget muligt, at resultaterne er relevante for mennesker.

Der er også en teori om, at hovedpine kan være forbundet med en ubalance af tryk i bihulerne. Som eksperter forklarer, kan denne ubalance forårsage smerte foran på hovedet og bag øjnene.

Andre årsager til hovedpine før stormen

Atmosfærisk tryk ser ikke ud til at være den eneste årsag til hovedpine før en storm eller tordenvejr. Fugtighed og temperaturændringer kan spille en rolle, ifølge American Migraine Foundation. For eksempel viste en undersøgelse fra Children's Mercy Hospital i Kansas, at når der var høj luftfugtighed, havde børn og unge en 59% chance for at udvikle hovedpine. Hvis luftfugtigheden var normal, var dette tal 21%. En anden undersøgelse, som vi rapporterede om tidligere, viste, at i dårligt overskyet vejr øges folks tærskel for smertefølsomhed.

Andre årsager til hovedpine før et tordenvejr. Høj luftfugtighed kan være en af ​​årsagerne til hovedpine. Foto.

Øget luftfugtighed kan være en af ​​årsagerne til hovedpine

Det menes også, at forskellige typer hovedpinefaktorer kan påvirke forskellige mennesker forskelligt. For eksempel rapporterede patienter, der blev udsat for varme vestenvinde i det sydlige Canada under en undersøgelse i 2000, at de havde det værre på forskellige tidspunkter og som reaktion på forskellige forhold. Det er muligt, at på grund af det faktum, at forskellige mennesker er modtagelige for forskellige meteorologiske forhold, er mange tidligere undersøgelser modstridende og tillader ikke videnskabsmænd at komme til enighed.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

For at opnå entydige konklusioner vedrørende hovedpinefaktorerne og mekanismerne for deres virkning på kroppen er der behov for omfattende og grundig forskning. I mellemtiden kan vi kun komme til den konklusion, at vejrafhængighed — Dette er et meget reelt problem, som påvirker mange mennesker.


Date:

by