Videnskabeligt mysterium: hvordan mennesker i 8000 år besøgte en hule, der er svær at komme ind i selv med udstyr

Jordskorpen er bogstaveligt talt fyldt med huler – dybe hulrum, ofte smukke og samtidig meget farlige, såsom Krystallhulen, som vi talte om for ikke så længe siden. Et af de mest berømte grottenetværk i verden er Saint-Marcel-grotten i Frankrig. Dens umiddelbare zone, det vil sige den del, der ligger ved indgangen, har været beboet af mennesker i mange tusinde år. Derfor har grotten tiltrukket sig opmærksomhed fra antropologer fra hele verden i mange år. Men det meste af det, hvis længde er mere end 60 kilometer, var af ringe interesse for videnskabsmænd, da det er svært at få adgang til. Det er svært at komme ind i det selv med specielt moderne udstyr. Men forestil dig forskernes overraskelse, da de opdagede, at folk for 8.000 år siden allerede havde besøgt disse utilgængelige steder, hvor de efterlod deres spor.

Videnskabeligt mysterium: hvordan folk i 8000 år besøgte en hule, der er svær at komme ind i selv med udstyr. Forskere har opdaget, at folk besøgte en farlig uigennemtrængelig grotte for 8000 år siden. Foto.

Forskere har opdaget, at folk besøgte en farlig uigennemtrængelig hule for 8.000 år siden

Gamle mennesker trængte dybt ind i huler

Forskere har opdaget spor af mennesker i en afstand på mere end halvanden kilometer fra indgangen til hulen. Dette er meget mærkeligt, da stien til dette sted er ekstremt farlig, for eksempel indeholder den dybe huller. Selv efter moderne standarder, under hensyntagen til tilgængeligheden af ​​udstyr og specialudstyr samt kraftig belysning, betragtes gruber som meget farlige.

Dette rejser spørgsmålet – hvordan var gamle mennesker i stand til at trænge ind til det opdagede sted og vende tilbage, hvis de ikke havde noget af dette? Der er intet svar endnu, men opdagelsen tyder på, at oldtidens mennesker havde evnen til på en eller anden måde at udforske hulesystemer og overvinde store, dybe skakter.

Grotten Saint-Marcel, hvor mennesker har boet i tusinder af år. Billedkilde: springer.com

Hemmeligheden bag Saint-Marcel-hulen

Forskere har kendt til den pågældende del af hulen i lang tid. Forskere fandt en masse brudt sediment på gulvet – drypsten (hængende ned formationer på loftet i hulen) og stalagmitter (aflejringer dannet på gulvet, der voksede opad).

I artiklen om Krystallhulen talte vi om, hvordan disse aflejringer blev dannet af underjordisk vand, i det væsentlige mineralske opløsninger, der fyldte hulerne og derefter trak sig tilbage.

Brækkede drypsten og stalagmitter findes i mange huler omkring verden. Dette skyldes hovedsageligt, at det i det 19. århundrede var populært blandt speleologer og turister at afbryde stykker af sådanne sedimenter som souvenirs. De efterlod også spor i hulen til minde om deres besøg. Derfor blev det oprindeligt antaget, at de ødelagte sedimenter i Saint-Marcel-hulen var forbundet med sådanne turister.

Kort over Saint-Marcel-hulen , der angiver området, hvor der blev fundet brudte aflejringer. Billedkilde: Scince Alert

Men med tiden begyndte videnskabsmænd at finde spor af forhistoriske mennesker i andre huler. Som et resultat begyndte forskere at mistænke, at Saint-Marseille-hulen ikke blev besøgt af besøgende i det 19. århundrede, men også af gamle mennesker. Heldigvis er det i tilfælde af sedimenter ikke svært at afgøre, hvornår de er knækket.

Hvem knækkede stalagmitterne i en uigennemtrængelig hule

Stalagmitter dannes som følge af langvarig kontakt med vand. Hvis den for eksempel er gået i stykker, men vand fortsætter med at strømme, så vil den efter nogen tid vokse igen. Derfor undersøgte forskerne processerne på brudstedet. Derudover brugte de uran-thorium-datering. Uran opløses i vand og bundfældes derefter med andre mineraler. Produktet af dets henfald er thorium. Tilstedeværelsen af ​​thorium indikerer derfor henfaldet af uran efter mineralets aflejring.

Hastigheden af ​​henfald af uran er kendt og fast, på grund af hvilken alder af aflejringer kan bestemmes af mængden af thorium. Baseret på disse metoder har videnskabsmænd fundet ud af, at stalagmitter blev dannet for mellem 125.000 og 70.000 år siden.

Hvem knækkede stalagmitterne i en uigennemtrængelig hule. En struktur lavet af knækkede stalagmitter. Foto.

Struktur lavet af knækkede stalagmitter

Teamet fandt også ud af, at stalagmitterne blev brudt for mellem 10.000 og 3.000 år siden. Desuden var et stort antal fragmenter højst sandsynligt bevidst lagt ud på gulvet. Alderen af ​​denne struktur er cirka 8000 år. Forskere rapporterer dette i Journal of Archaeological Method and Theory.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Ifølge videnskabsmænd er der ikke længere nogen tvivl om, at grotten blev besøgt af gamle mennesker for tusinder af år siden. Men hvordan de gjorde dette er genstand for fremtidig forskning. Under alle omstændigheder tvinger opdagelsen os til at se anderledes på gamle samfund og deres brug af huler. Derudover giver det grotten Saint-Marcel endnu større kulturel betydning forbundet med den forhistoriske fortid.


Date:

by