Vetenskapligt mysterium: hur människor i 8000 år besökte en grotta som är svår att komma in i även med utrustning

Jordskorpan är bokstavligen full av grottor – djupa håligheter, ofta vackra och samtidigt väldigt farliga, som till exempel kristallgrottan som vi pratade om för inte så länge sedan. Ett av de mest kända grottnätverken i världen är Saint-Marcel-grottan i Frankrike. Dess omedelbara zon, det vill säga delen som ligger vid ingången, har varit bebodd av människor i många tusen år. Därför har grottan uppmärksammats av antropologer från hela världen i många år. Men det mesta, vars längd är mer än 60 kilometer, var av lite intresse för forskare, eftersom det är svårt att komma åt. Det är svårt att komma in i det även med speciell modern utrustning. Men föreställ er forskarnas förvåning när de upptäckte att människor redan för 8 000 år sedan hade besökt dessa otillgängliga platser, där de lämnade sina spår.

Vetenskapligt mysterium: hur människor i 8000 år besökte en grotta som är svår att komma in i även med utrustning. Forskare har upptäckt att människor besökte en farlig ogenomtränglig grotta för 8000 år sedan. Foto.

Forskare har upptäckt att människor besökte en farlig ogenomtränglig grotta för 8 000 år sedan

Forntida människor trängde djupt in i grottor

Forskare har upptäckt spår av människor på ett avstånd av mer än en och en halv kilometer från ingången till grottan. Detta är mycket konstigt, eftersom vägen till denna plats är extremt farlig, till exempel innehåller den djupa hål. Även med moderna standarder, med hänsyn till tillgången på utrustning och specialutrustning, samt kraftfull belysning, anses gropar vara mycket farliga.

Detta väcker frågan – hur kunde forntida människor tränga in till den upptäckta platsen och återvända om de inte hade något av detta? Det finns inget svar än, men upptäckten tyder på att forntida människor hade förmågan att på något sätt utforska grottsystem och övervinna stora, djupa schakt.

Grottan Saint-Marcel, där människor har bott i tusentals år. Bildkälla: springer.com

Hemligheten med Saint-Marcel-grottan

Forskare har känt till den aktuella delen av grottan under lång tid. Forskare hittade mycket trasigt sediment på golvet – stalaktiter (hängande formationer i taket i grottan) och stalagmiter (avlagringar bildade på golvet som växte uppåt).

I artikeln om kristallgrottan pratade vi om hur dessa avlagringar bildades av underjordiskt vatten, huvudsakligen minerallösningar som fyllde grottorna och sedan drog sig tillbaka.

Krossade stalaktiter och stalagmiter finns i många grottor runt om i värld. Detta beror främst på att det på 1800-talet var populärt bland speleologer och turister att bryta av bitar av sådana sediment som souvenirer. De lämnade också spår i grottan till minne av deras besök. Därför antog man först att de brutna sedimenten i Saint-Marcel-grottan var förknippade med sådana turister.

Karta över Saint-Marcel-grottan , vilket indikerar området där trasiga avlagringar hittades. Bildkälla: Scince Alert

Men med tiden började forskare hitta spår av förhistoriska människor i andra grottor. Som ett resultat av detta började forskare misstänka att Saint-Marseille-grottan inte besöktes av besökare på 1800-talet, utan även av forntida människor. Lyckligtvis är det när det gäller sediment inte svårt att avgöra när de bröts.

Vem som bröt stalagmiterna i en ogenomtränglig grotta

Stalagmiter bildas som ett resultat av långvarig kontakt med vatten. Om det till exempel är trasigt, men vatten fortsätter att rinna, kommer det efter en tid att växa igen. Därför studerade forskarna processerna på sprickplatsen. Dessutom använde de uran-torium-datering. Uran löser sig i vatten och sätter sig sedan med andra mineraler. Produkten av dess förfall är torium. Följaktligen indikerar närvaron av torium sönderfallet av uran efter avsättningen av mineralet.

Hastigheten av sönderfall av uran är känd och fast, på grund av vilken åldern på avlagringarna kan bestämmas av mängden torium. Baserat på dessa metoder har forskare funnit att stalagmiter bildades för mellan 125 tusen och 70 tusen år sedan.

Vem bröt stalagmiterna i en ogenomtränglig grotta. En struktur gjord av trasiga stalagmiter. Foto.

Struktur gjord av trasiga stalagmiter

Teamet fann också att stalagmiterna bröts för mellan 10 tusen och 3 tusen år sedan. Dessutom har ett stort antal fragment troligen lagts ut medvetet på golvet. Åldern för denna struktur är cirka 8000 år. Forskare rapporterar detta i Journal of Archaeological Method and Theory.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Enligt forskare råder det inte längre någon tvekan om att grottan besöktes av forntida människor för tusentals år sedan. Men hur de gjorde detta är föremål för framtida forskning. Hur som helst tvingar upptäckten oss att ta en annan titt på forntida samhällen och deras användning av grottor. Dessutom ger det grottan Saint-Marcel ännu större kulturell betydelse förknippad med det förhistoriska förflutna.


Date:

by