Varför dålig kost orsakar cancer och komplicerar diabetes – besvarades för första gången

Onkologiska sjukdomar är kända för att uppstå av olika anledningar – som ett resultat av exponering för strålning, genetisk predisposition, rökning, konsumtion av livsmedel som innehåller cancerframkallande ämnen och dålig näring. Det senare leder till fetma och andra kroniska sjukdomar, inklusive diabetes. Men varför är risken för cancer förknippad med dålig kost, även om den inte innehåller cancerframkallande ämnen? Tills nyligen hade vetenskapen inget exakt svar på denna fråga. Det var möjligt att belysa sambandet mellan kost och cancer endast tack vare en nyligen genomförd studie av forskare från Storbritannien och Singapore.

Varför dålig kost orsakar cancer och försvårar diabetes - svaret har fåtts för första gången. Fel näring ökar risken för cancer, även om den inte innehåller cancerframkallande ämnen. Foto.

Ohälsosam kost ökar risken för cancer, även om den inte innehåller cancerframkallande ämnen

Hur cancer är kopplat till kost

Dålig näring innebär att man konsumerar stora mängder kaloririk mat, speciellt mättade fetter, transfetter, lättsmälta kolhydrater, etc. Tillsammans med en stillasittande livsstil orsakar en sådan diet fetma och förhöjda blodsockernivåer, vilket orsakar utvecklingen av andra sjukdomar, inklusive diabetes och till och med cancer.

I en nyligen genomförd studie försökte forskare ta reda på exakt hur förändringar i glukosmetabolismen kan bidra till tillväxten av maligna celler. För att göra detta använde de möss, mänsklig vävnad och mänskliga bröstorganoider. Låt oss komma ihåg att organoider är artificiellt odlade kluster av celler från ett visst organ som erhålls från stamceller. Vi pratade mer om organoider i artikeln tillägnad organoiden i hjärnan med schizofreni.

I sin studie fann forskare att en ökad risk för cancer är associerad med en tillfällig avstängning av BRCA2-generna, som ger skydd åt kroppen från cancer. När generna slutar fungera börjar DNA:t att mutera, vilket i slutändan leder till uppkomsten av maligna celler.

Hur cancer är relaterat till kost. Felaktig näring leder till en ökning av blodsockret, vilket stänger av gener som skyddar DNA från mutationer. Foto.

Felaktig näring leder till en ökning av blodsockret, vilket resulterar i att gener som skyddar DNA från mutationer stängs av

< p>Forskare har också upptäckt att risken att utveckla olika typer av cancer uppstår även när bara en av de två cellulära BRCA2-generna slutar fungera. Men om en mutation inträffar i endast en av BRCA2-generna i mus- eller mänskliga celler, finns det inga tecken på genetisk instabilitet. Det vill säga, enkelt uttryckt, DNA muterar inte. Varför ökar då risken för cancer?

Det visade sig att celler med denna mutation var mer sårbara för miljögifter, såsom formaldehyd eller acetaldehyd. Detta leder till ännu större undertryckande av BRCA2, och som ett resultat, utveckling av cancer.

Varför dålig kost orsakar cancer

För att ta reda på varför förhöjda glukosnivåer påverkar en viktig gen som skyddar mot cancer, studerade forskare personer som hade ärvt en defekt kopia av BRCA2. Som det visade sig var cellerna hos sådana människor mer känsliga för metylglyoxal (MGO). Denna förening produceras när glukos bryts ned av celler i processen för glykolys, det vill säga energi utvinns från den.

Varför dålig näring orsakar cancer. På grund av dålig näring ackumuleras mutationer i celler som orsakar cancer. Foto.

På grund av felaktig näring ackumuleras mutationer i celler som orsakar cancer

Som ett resultat av glykolys genereras mer än 90 % av allt MGO i celler. Denna koppling upprätthålls dock på en minimal nivå av ett par enzymer. Om enzymerna misslyckas med att göra sitt jobb ökar MGO-nivåerna, vilket resulterar i giftiga föreningar som skadar DNA och proteiner i celler.

Forskarna fann också att MGO tillfälligt inaktiverar den tumörundertryckande funktionen hos BRCA2. Författarna observerade denna effekt i både icke-cancerceller och vävnadsprover från personer med bröstcancer, såväl som i vävnad från möss med cancer i bukspottkörteln. Detta rapporterades i tidskriften Cell.

Eftersom BRCA2-genen inte är permanent inaktiverad kan proteinerna den producerar återgå till normala nivåer. Men celler som ofta exponeras för MGO ackumulerar mutationer närhelst BRCA2-genen slutar fungera. Som ni vet uppstår cancer oftast just på grund av cellmutationer, dock är det redan känt att ibland uppstår tumörer utan mutationer, men i det här fallet pratar vi inte om det.

Höga glukosnivåer orsakar faktiskt DNA-skador

Eftersom MGO tillfälligt kan stoppa BRCA2-proteinet från att reparera DNA, ökar dålig kost risken för cancer även hos personer som har två funktionella kopior av denna gen. Dessutom fann studien att förhöjda MGO-nivåer orsakar diabeteskomplikationer. Denna förening är dock lätt att övervaka med tester och kan reduceras med mediciner om det behövs. Det är sant, för att kunna använda den förvärvade kunskapen i praktiken måste forskare genomföra ett antal ytterligare studier.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Däremot kan slutsatser dras nu – återställ din kost till det normala och träna mer. Detta kommer att undvika överdrivna ökningar av blodsockernivåer, som är källan till MGO i celler.


Date:

by