Taam Dja: det mest mystiske hul i verden, hvis dybde ikke kan måles

For omkring 66 millioner år siden ramte en asteroide Jorden og forårsagede udryddelsen af ​​dinosaurer og mange andre gamle dyrearter. Han efterlod det 180 kilometer lange Chicxulub-krater, som ligger på den mexicanske Yucatan-halvø. Forskere mener, at en gammel katastrofe i høj grad ændrede halvøens geografi, hvilket gjorde den og dens omgivelser meget forskellige fra andre dele af vores planet. For eksempel er der en masse cenoter – svigt dannet, da buerne af kalkstenshuler kollapsede. Under ekspeditioner opdagede videnskabsmænd mange unikke dyrearter i disse lavninger. Også nær Yucatan, i Chetumal-bugten, er derdet dybeste blå hul i verden. Forskere kan stadig ikke forstå, hvor dybt det er, så indtil videre kaldes det “bundløst.”

Taam Dja: det mest mystiske hul i verden, hvis dybde ikke kan måles. Det blå hul i Taam Dja nær Yucatan. Fotokilde: livescience.com. Foto.

Taam Dja Blue Hole nær Yucatan. Billedkilde: livescience.com

Indhold

  • 1 Hvad er et blåt hul
  • 2 dragehul i Det Sydkinesiske Hav
  • 3 Det dybeste blå hul i verden
  • 4 dybde af Taam Dja blå hul (Yucatan)

< h2>Hvad er et blåt hul

Blå huler en betegnelse for en meget dyb undervandshule eller blot en lodret lavning. Oftest er blå huller vandfyldte synkehuller placeret under havoverfladen. Dette navn kommer af, at fordybningerne på toppen ligner mørkeblå pletter omkring lyst vand. Selvom det ville være mere logisk, hvis disse fordybninger blev kaldt “blå huller.”

Læs også:Dybe kratere dannes på Jorden, som huse falder ned i

Dragehul i Det Sydkinesiske Hav

Et af de dybeste blå huller er placeret i Sydkina Hav hav. Det er kendt som Dragon Hole, men kaldes undertiden Yongle Blue Hole efter den tredje kejser af Kinas Ming-dynasti. Ifølge videnskabelig forskning er dybden af ​​Dragehullet 300 meter. I dette tilfælde er diameteren af ​​hullet ved overfladen 130 meter, og under bredden varierer.

Dragehul fra et fugleperspektiv. Billedkilde: travelask.ru

Fra en dybde på 40 meter falder niveauet af ilt i det blå hul kraftigt, og efter 100 meter er det helt fraværende. På grund af dette foretrækker indbyggerne i Dragehullet at blive på overfladen, og der er meget få af dem – det lykkedes for forskere kun at finde omkring 20 arter af levende organismer.

Vigtig videnskabelig opdagelse :20 blev fundet i havets dybder 000 bjerge op til 2.500 meter høje

Det dybeste blå hul i verden

I mange år blev Dragon Hole betragtet det dybeste blå hul i verden. Men nu er situationen anderledes – forskere har fundet ud af, at det hul, der blev nævnt i begyndelsen af ​​artiklen nær Yucatan, er meget dybere. Det kaldes Taam Dja blå hul og rejser stadig et stort antal spørgsmål blandt videnskabsmænd.

Placering af det blå hul Taam Dha. Billedkilde: sciencealert.com

Taam Dja blå hul blev først opdaget i 2003, da en Yucatan beboer svømmede efter en fisk, der svømmede ind i hans mund. Forskere har ikke målt dybden af ​​dette hul med en diameter på 150 meter i lang tid. Men så, ved hjælp af moderne teknologier, forsøgte de at gøre dette og fandt ud af, at det var umuligt at nå bunden. Dybden af ​​Taam Dja er stadig ukendt, men den er bestemt dybere end alle kendte blå huller.

Du vil være interesseret:Hvilket dyr lever dybeste under jorden

Dybt blåt hul Taam Dja (Yucatan)

Forskere forsøgte at måle dybden af ​​det blå hul i Yucatan ved hjælp af lydbølger. Typisk, når lydbølger når bunden, reflekteres de – sådan studerer forskere havbunden. Men forestil dig deres overraskelse, da bølgerne simpelthen ikke blev reflekteret, når de udforskede Taam Dzha-hullet. Ifølge videnskabsmænd blev bølgerne absorberet i en dybde på cirka 274 meter. Hvad der ligger dybere er et meget stort mysterium for videnskaben.

Det er muligt, at lydene fra videnskabeligt udstyr absorberes af for tæt vand i dybden. Et skarpt spring i vandtætheden på store dybder kaldes videnskabeligt enpyknoklin. Og sejlere, der rejser til store dybder, kalder det simpelthen flydende jord. Men der er ingen beviser for dette i øjeblikket.

Taam Dja: det mest mystiske hul i verden, hvis dybde ikke kan måles. Dybden af ​​det blå hul Taam Dja (Yucatan). Foto.

Video om at studere det blå hul Taam Dja

I 2023 forsøgte forskere at sænke en enhed ned i det blå hul for at måle vands temperatur, tryk og elektriske ledningsevne. Da de sænkede det til bunden, viklede forfatterne af undersøgelsen alle de 500 meter kabel, de havde, af, og alligevel kunne de ikke nå bunden. De fandt ud af, at hullet ikke går lige ned, men går lidt til siden. Så videnskabsmænd har stadig meget arbejde at gøre for at finde ud af den nøjagtige dybde af Taam Ja.

Hvis du vil diskutere videnskabs- og teknologinyheder med nogen, så tjek vores Telegram-chat. Du vil helt sikkert finde en interessant samtalepartner der!

Ifølge videnskabsmænd kan det rekordstore dybe hul Taam Dzha være hjemsted for havdyr, der stadig er ukendte for videnskaben. På dybe steder opdages der faktisk ofte nye levende organismer, og de er virkelig overraskende med deres egenskaber. For eksempel blev der i 2022 fundet dyr med øjne i stedet for hoveder i havets dyb. Det er svært at tro på eksistensen af ​​sådanne skabninger, men det er en fantastisk virkelighed!


Date:

by