Taam Dja: det mest mystiska hålet i världen, vars djup inte kan mätas

För cirka 66 miljoner år sedan träffade en asteroid jorden, vilket orsakade utrotningen av dinosaurier och många andra gamla djurarter. Han lämnade efter sig den 180 kilometer långa Chicxulub-kratern, som ligger på den mexikanska halvön Yucatan. Forskare tror att en forntida katastrof i hög grad förändrade halvöns geografi, vilket gjorde den och dess omgivning väldigt annorlunda från andra delar av vår planet. Till exempel finns det många cenoter – misslyckanden som bildades när bågarna i kalkstensgrottor kollapsade. Under expeditioner upptäckte forskare många unika djurarter i dessa depressioner. Också nära Yucatan, i Chetumalbukten, finnsvärldens djupaste blå hål. Forskare kan fortfarande inte förstå hur djupt det är, så för närvarande kallas det “bottenlöst.”

Taam Dja: det mest mystiska hålet i världen, vars djup inte kan mätas. Det blå hålet i Taam Dja nära Yucatan. Bildkälla: livescience.com. Foto.

Taam Dja Blue Hole nära Yucatan. Bildkälla: livescience.com

Innehåll

  • 1 Vad är ett blått hål
  • 2 drakhål i Sydkinesiska havet
  • 3 det djupaste blå hålet i världen
  • 4 djup av Taam Dja blå hål (Yucatan)

< h2>Vad är ett blått hål

Blå hålär en term för en mycket djup undervattensgrotta eller helt enkelt en vertikal fördjupning. Oftast är blå hål vattenfyllda sjunkhål som ligger under havsytan. Detta namn kommer från det faktum att fördjupningarna på toppen ser ut som mörkblå fläckar runt ljust vatten. Även om det vore mer logiskt om dessa fördjupningar kallades “blå hål.”

Läs också:Det bildas djupa kratrar på jorden, i vilka hus faller

Drakhål i Sydkinesiska havet

Ett av de djupaste blå hålen finns i södra Kina Havets hav. Det är känt som Dragon Hole, men kallas ibland Yongle Blue Hole efter den tredje kejsaren av Kinas Ming-dynastin. Enligt vetenskaplig forskning är Drakhålets djup 300 meter. I det här fallet är diametern på hålet vid ytan 130 meter, och under bredden varierar.

Drakhål från fågelperspektiv. Bildkälla: travelask.ru

Från ett djup av 40 meter minskar syrenivån i det blå hålet kraftigt, och efter 100 meter är det helt frånvarande. På grund av detta föredrar invånarna i Drakhålet att stanna på ytan, och det finns väldigt få av dem – forskare lyckades hitta endast cirka 20 arter av levande organismer.

Viktig vetenskaplig upptäckt :20 hittades i havets djup 000 berg upp till 2 500 meter höga

Det djupaste blå hålet i världen

Under många år ansågs Dragon Hole det djupaste blå hålet i världen. Men nu är situationen annorlunda – forskare har funnit att hålet som nämns i början av artikeln nära Yucatan är mycket djupare. Det kallas Taam Dja blå hål och väcker fortfarande ett stort antal frågor bland forskare.

Placering av det blå hålet Taam Dha. Bildkälla: sciencealert.com

Taam Dja blå hål upptäcktes första gången 2003, när en invånare i Yucatan simmade efter en fisk som simmade in i hans mun. Forskare har inte mätt djupet på detta hål med en diameter på 150 meter på länge. Men sedan, med hjälp av modern teknik, försökte de göra detta och fick reda på att det var omöjligt att nå botten. Djupet av Taam Dja är fortfarande okänt, men det är definitivt djupare än alla kända blå hål.

Du kommer att vara intresserad:Vilket djur lever djupast under jorden

Djupblått hål Taam Dja (Yucatan)

Forskare försökte mäta djupet av det blåa hålet i Yucatan med hjälp av ljudvågor. Vanligtvis när ljudvågor når botten reflekteras de – det är så forskare studerar havsbotten. Men föreställ dig deras förvåning när vågorna helt enkelt inte reflekterades när de utforskade Taam Dzha-hålet. Enligt forskare absorberades vågorna på ett djup av cirka 274 meter. Vad som ligger djupare är ett mycket stort mysterium för vetenskapen.

Det är möjligt att ljudet från vetenskaplig utrustning absorberas av för tätt vatten på djupet. Ett kraftigt hopp i vattentätheten på stora djup kallas vetenskapligt enpyknoklin. Och sjömän som reser till stora djup kallar det helt enkelt flytande jord. Men det finns inga bevis för detta för tillfället.

Taam Dja: det mest mystiska hålet i världen, vars djup inte kan mätas. Djupet av det blå hålet Taam Dja (Yucatan). Foto.

Video om att studera det blå hålet Taam Dja

År 2023 försökte forskare sänka en enhet i det blå hålet för att mäta vattens temperatur, tryck och elektriska ledningsförmåga. Genom att sänka den till botten lindade författarna av studien upp alla de 500 meter kabel de hade och trots det kunde de inte nå botten. De fick reda på att hålet inte går rakt ner, utan går något åt ​​sidan. Så forskare har fortfarande mycket arbete att göra för att ta reda på det exakta djupet av Taam Ja.

Om du vill diskutera vetenskaps- och tekniknyheter med någon, kolla in vår Telegram-chatt. Du kommer definitivt att hitta en intressant samtalspartner där!

Enligt forskare kan det rekordstora djupa hålet Taam Dzha vara hem för marina djur som fortfarande är okända för vetenskapen. På djupa platser upptäcks verkligen nya levande organismer, och de är verkligen överraskande med sina egenskaper. Till exempel, år 2022, hittades djur med ögon istället för huvuden i havets djup. Det är svårt att tro på existensen av sådana varelser, men det är en fantastisk verklighet!


Date:

by