Kina lanserar Chang'e-6-uppdraget för att returnera jordprover från månens bortre sida

Fredagen den 3 maj lanserade Kina uppdraget Chang'e-6 för att återvända till månens bortre sida. Uppskjutningen ägde rum från Wenchang Cosmodrome i södra Kina klockan 5:27. Denna händelse är särskilt anmärkningsvärd eftersom rymdfarkostens uppdrag är att samla jord från månens bortre sida och skicka den till jorden. Detta kommer att hända för första gången i mänsklighetens historia, eftersom mark under tidigare uppdrag bröts uteslutande från den synliga (nära) sidan av satelliten. Enligt forskare finns det goda skäl att studera jorden på månens bortre sida, eftersom den skiljer sig mycket från den tidigare utvunna regoliten.

Kina lanserar Chang'e-6-uppdraget för att leverera jordprover från månens bortre sida. Kina lanserade Chang'e-6-uppdraget för att leverera jord från månens bortre sida till jorden. Fotokälla: euronews .com. Foto.

Kina lanserade uppdraget Chang'e-6 för att leverera jord från den bortre sidan av månen till jorden. Bildkälla: euronews.com

Månens bortre sida är dåligt förstådd

Månen är inte bara “bunden” till jorden, utan också synkroniserad med vår planet. Den gör ett varv runt sin axel samtidigt som det tar den att flyga runt planeten. Som ett resultat ser vi alltid bara en sida av den.

Självklart har den synliga eller nära sidan av den naturliga satelliten studerats mycket bättre än den motsatta. Alla månuppdrag, från NASA:s Apollo till Kinas Chang'e 4, har riktats mot denna del av månen. Detta beror delvis på att det är en ganska problematisk uppgift att skicka landare baktill på satelliten.

I synnerhet finns det svårigheter med kommunikationen med jorden. Men för att lösa detta problem lanserade Kina tidigare Queqiao reläsatellit. Det är ett orbitalfordon som tar emot en signal från landningsmodulerna och sänder den till jorden. Innan det pågående uppdraget lanserade Kina dessutom en andra repeater, Queqiao-2.

Månens bortre sida skiljer sig mycket från närsidan, men forskare vet inte varför. Bildkälla: universemagazine.com

Varför är det viktigt att få jord från månens bortre sida

Forskare började först utforska månens jord efter Apollo-uppdragen på 60- och 70-talen. Sedan fanns det fler uppdrag att leverera regolit. Men, verkar det, vilken skillnad gör det från vilken del av månen den levererades? Men enligt forskare finns det en skillnad. Faktum är att den naturliga satellitens bortre sida skiljer sig mycket från närsidan.

Till exempel, på satellitens närsida finns det stora basaltslätter, som kallas hav. De upptar ungefär en tredjedel av ytan. På baksidan överstiger deras andel inte 1% av hela ytan. Forskare vet ännu inte vad som orsakar sådana skillnader. Det är mycket möjligt att studier av jorden hjälper till att hitta svaret på denna fråga.

Vad är känt om Chang'e-6-uppdraget

Chang'e-6-uppdraget innehåller fyra separata fordon – en månbana, en landningsmodul, ett fordon för att lyfta från månen och en returmodul till jorden. Om uppdraget lyckas kommer landaren att landa inne i Apollo-kratern, som rapporterats av LiveScince. Denna krater är en del av South Pole-Aitken Basin (SPA), en av de största nedslagskratrarna i solsystemet.

Landningsmodulen måste samla upp 2 kg månjord. Bildkälla: russian.news.cn

Denna region innehåller information inte bara om månens tidiga historia, utan också om hur och när massiva föremål bombarderade månen och jorden för miljarder år sedan. Därför, med största sannolikhet, genom att studera denna del av satelliten, kommer forskare att kunna lösa dess huvudmysterium.

Under Chang'e-6-uppdraget måste enheten samla in 2 kg månjord. Den ena delen ska skrapas bort från ytan och den andra från ett 2 meter djupt borrat hål. Jorden kommer först att levereras till orbitalfordonet och sedan kommer en speciell modul att leverera den till jorden.

Kina lanserar Chang'e-6-uppdraget för att leverera jordprover från månens bortre sida. Vad är känt om Chang'e-6-uppdraget. Foto.

Som ett resultat kommer jordprover att anlända till vår planet. Totalt kommer uppdraget att pågå i 53 dagar. Låt oss komma ihåg att tidigare, som en del av det kinesiska uppdraget “Chang'e-5”, har prover från månens yta redan levererats till jorden. Eftersom det redan finns erfarenhet av sådana uppdrag har Chang'e-6 en stor chans att lyckas.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa det mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckter!

Slutligen noterar vi att framgången med det tidigare uppdraget gjorde Kina till det tredje land som kunde leverera jordprover från månen. Innan Kina, USA och Sovjetunionen gjorde detta. Dessutom bröts det mesta av jorden av Apollo-astronauter – de levererade 382 kg mellan 1969 och 1972.


Date:

by