Hvorfor dårlig kost forårsager kræft og komplicerer diabetes – besvaret for første gang

Onkologiske sygdomme er kendt for at opstå af forskellige årsager – som følge af strålingseksponering, genetisk disposition, rygning, indtagelse af fødevarer, der indeholder kræftfremkaldende stoffer, og dårlig ernæring. Sidstnævnte fører til fedme og andre kroniske sygdomme, herunder diabetes. Men hvorfor er risikoen for kræft forbundet med dårlig kost, selvom den ikke indeholder kræftfremkaldende stoffer? Indtil for nylig havde videnskaben ikke et præcist svar på dette spørgsmål. Det var kun muligt at kaste lys over forholdet mellem kost og kræft takket være en nylig undersøgelse foretaget af forskere fra Storbritannien og Singapore.

Hvorfor dårlig ernæring forårsager kræft og komplicerer diabetes - svaret er modtaget for første gang. Forkert ernæring øger risikoen for kræft, selvom den ikke indeholder kræftfremkaldende stoffer. Foto.

Usund kost øger risikoen for kræft, selvom den ikke indeholder kræftfremkaldende stoffer

Hvordan kræft er knyttet til kost

Dårlig ernæring involverer indtagelse af store mængder kalorieholdige fødevarer, især mættet fedt, transfedt, letfordøjelige kulhydrater osv. Sammen med en stillesiddende livsstil forårsager en sådan diæt fedme og forhøjede blodsukkerniveauer, hvilket forårsager udviklingen af ​​andre sygdomme, herunder diabetes og endda kræft.

I en nylig undersøgelse satte forskere sig for at finde ud af præcis, hvordan ændringer i glukosemetabolismen kan bidrage til væksten af ​​maligne celler. For at gøre dette brugte de mus, menneskeligt væv og menneskelige brystorganoider. Lad os huske på, at organoider er kunstigt dyrkede klynger af celler fra et bestemt organ, der er opnået fra stamceller. Vi talte mere om organoider i artiklen dedikeret til hjernens organoid med skizofreni.

I deres undersøgelse fandt forskerne ud af, at en øget risiko for kræft er forbundet med en midlertidig nedlukning af BRCA2-generne, som beskytter kroppen mod kræft. Når generne holder op med at fungere, begynder DNA'et at mutere, hvilket i sidste ende fører til fremkomsten af ​​maligne celler.

Hvordan kræft er relateret til kost. Forkert ernæring fører til en stigning i blodsukkeret, som slukker for gener, der beskytter DNA mod mutationer. Foto.

Forkert ernæring fører til en stigning i blodsukkeret, hvilket resulterer i slukning af gener, der beskytter DNA mod mutationer

< p>Forskere har også opdaget, at risikoen for at udvikle forskellige typer kræft opstår, selv når kun et af de to cellulære BRCA2-gener holder op med at virke. Men hvis der kun opstår en mutation i ét af BRCA2-generne i muse- eller menneskeceller, er der ingen tegn på genetisk ustabilitet. Det vil sige ganske enkelt, at DNA ikke muterer. Hvorfor øges så risikoen for kræft?

Som det viste sig, var celler med denne mutation mere sårbare over for miljømæssige toksiner, såsom formaldehyd eller acetaldehyd. Dette fører til endnu større undertrykkelse af BRCA2 og som følge heraf udviklingen af ​​kræft.

Hvorfor dårlig kost forårsager kræft

For at finde ud af, hvorfor forhøjede glukoseniveauer påvirker et vigtigt gen, der beskytter mod kræft, undersøgte forskere mennesker, der havde arvet en defekt kopi af BRCA2. Som det viste sig, var cellerne i sådanne mennesker mere følsomme over for methylglyoxal (MGO). Denne forbindelse produceres, når glukose nedbrydes af celler i glykolyseprocessen, dvs. energi udvindes fra den.

Hvorfor dårlig ernæring forårsager kræft. På grund af dårlig ernæring ophobes mutationer i celler, der forårsager kræft. Foto.

På grund af forkert ernæring ophobes mutationer i celler, der forårsager kræft

Som et resultat af glykolyse genereres mere end 90% af al MGO i celler. Denne forbindelse opretholdes dog på et minimalt niveau af et par enzymer. Hvis enzymerne ikke gør deres arbejde, stiger MGO-niveauerne, hvilket resulterer i giftige forbindelser, der beskadiger DNA og proteiner i celler.

Forskerne fandt også ud af, at MGO midlertidigt deaktiverer den tumorundertrykkende funktion af BRCA2. Forfatterne observerede denne effekt i både ikke-cancerceller og vævsprøver fra mennesker med brystkræft, såvel som i væv fra mus med bugspytkirtelkræft. Dette blev rapporteret i tidsskriftet Cell.

Fordi BRCA2-genet ikke er permanent inaktiveret, kan de proteiner, det producerer, vende tilbage til normale niveauer. Imidlertid akkumulerer celler, der ofte udsættes for MGO, mutationer, hver gang BRCA2-genet holder op med at fungere. Kræft opstår som bekendt som regel netop på grund af cellemutationer, dog er det allerede kendt, at nogle gange opstår tumorer uden mutationer, men i dette tilfælde taler vi ikke om det.

Hvorfor dårlig kost forårsager kræft. Høje glukoseniveauer forårsager faktisk DNA-skader. Foto.

Høje glukoseniveauer forårsager faktisk DNA-skade

Da MGO midlertidigt kan stoppe BRCA2-proteinet i at reparere DNA, stiger dårlig kost risikoen for kræft selv hos mennesker, der har to funktionelle kopier af dette gen. Derudover fandt undersøgelsen, at forhøjede MGO-niveauer forårsager diabeteskomplikationer. Imidlertid er denne forbindelse let at overvåge med tests og kan reduceres med medicin, hvis det er nødvendigt. Sandt nok, for at bruge den erhvervede viden i praksis, skal forskere udføre en række yderligere undersøgelser.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Der kan dog drages konklusioner nu – bring din kost tilbage til normal og motioner mere. Dette vil undgå for store stigninger i blodsukkerniveauet, som er kilden til MGO i celler.


Date:

by