Arkeologer har hittat den förlorade delen av statyn av farao Ramesses II, det tog nästan 100 år

Tidigare 1930 grävde den tyske arkeologen Günter Raeder ut den nedre delen av en staty som föreställde figuren av den forntida egyptiska faraon Ramesses II, även känd som Ramses den store. Han är en av de mest kända figurerna i det antika Egyptens historia – han styrde imperiet från 1279 till 1213 f.Kr., vilket gjorde honom till en av de längst regerande faraonerna i historien. Ingen kunde förstå varför den antika statyn, vars höjd kunde nå en höjd av 3-4 personer, delades i två delar. Sökandet efter dess övre del har pågått i nästan 100 år och nu har det äntligen gett resultat. En del av en enorm staty som föreställer Ramesses II:s ansikte hittades på territoriet för den antika staden Hermopolis, som idag är ett friluftsmuseum.

Arkeologer har hittat den förlorade delen av statyn av farao Ramesses II, det tog nästan 100 år. Den övre delen av statyn av Ramesses II hittades i staden Hermopolis. Bildkälla: IFL Science. Foto.

Övre delen av statyn av Ramesses II hittades i staden Hermopolis. Bildkälla: IFL Science

Innehåll

  • 1 Den antika staden Hermopolis
  • 2 forskare har hittat en staty av Ramesses II
  • 3 Vad gjorde farao Ramesses II
  • 4 Farao Ramses IIs grav

Den antika staden Hermopolis

h2>

Enligt den vetenskapliga publikationen IFL Science hittades den förlorade delen av statyn av Ramesses II genom gemensamma ansträngningar av arkeologer från Egypten och USA. Upptäckten inträffade av en slump, under utgrävningar på territoriet för den antika staden Hermopolis, inte långt från den moderna bosättningen El-Ashmunein.

ruinerna av staden Hermopolis i Egypten . Bildkälla: trip.com

Denna historiska plats ligger cirka 250 kilometer från den egyptiska huvudstaden Kairo. I antiken var Hermopolis en av de viktigaste religiösa centra. Staden var platsen för kultcentrum för visdomens och kunskapens gud Thoth. Idag är de gamla byggnaderna redan förstörda, och på de historiska markerna finns ett friluftsmuseum.

Läs också:En förlorad grav med en 4 400 år gammal mumie till en högt respekterad man hittades i Egypten

Forskare har hittat en staty av Ramesses II

Den övre delen av statyn av Ramesses II hittades under sökandet efter religiösa byggnader. I många år låg den under lager av sand. Efter utgrävning visade det sig att dess längd är 3,8 meter, det vill säga om man kopplar ihop statyns två delar får man en cirka 7 meter hög figur.Statyn föreställer en farao som bär en huvudbonad med bilden av en kungskobra. Figuren är gjord av kalksten, med inskriptioner som förhärligar faraon skrapade i hieroglyfer på baksidan.

Statyer av Ramses II är utspridda över hela Egypten . Bildkälla: history-doc.ru

Förutom den saknade delen av faraos staty, lyckades arkeologer hitta spår av gammal gul och blå färg. Forskare tror att om dessa pigment analyseras kommer de att kunna ta reda på det exakta datumet för skapandet av detta konstverk. Forskarna hoppas också att jordprover blandade med färg ska hjälpa dem att förstå exakt var statyn ursprungligen bildades.

En annan intressant upptäckt:Arkeologer har upptäckt en okänd gammal romersk stad med duva gårdar i Egypten

Vad farao Ramses II gjorde

Ramesses II anses av en anledning vara en av de största faraonerna i hela det antika Egyptens historia. Han fick hederstiteln a-nakhtu, som betyder “vinnare”. Monument av Ramses den store av varierande storlek och bevarandetillstånd finns i olika delar av Egypten.

Under sitt långa 90-åriga liv lyckades Ramesses II bygga många stora strukturer. Till exempel, under hans ledning, ristades två forntida egyptiska tempel in i Abu Simbel-klippan på Nilens västra strand. Den store faraon bidrog också till byggandet av Luxortemplet, som är tillägnat solguden Amon Ra. Han grundade också staden Per-Ramesses, som under hans regeringstid var en mycket viktig och välmående plats.

Abu Simbel Rock Temple. Bildkälla: emotoursegypt.com

Förutom konstruktionen av historiska strukturer är farao Ramesses II känd för sina militära segrar. Han ledde framgångsrika militära kampanjer mot folk som hettiterna och nubierna. Tack vare hans segrar blev det egyptiska imperiets makt ännu starkare. Utöver detta ingick han starka diplomatiska förbindelser med några folk, vilket också bidrog till att stärka inflytandet från det antika Egypten.

Läs också:Forskare reder ut den antika vägens hemligheter. som hjälpte till att bygga de egyptiska pyramiderna

p>

Faraos Ramses II's grav

Ramesses II:s gravplats hittades först inte av forskare, utan av gravrövare. Under många år höll rånaren Abd-el-Rasoul koordinaterna för sin grav hemliga tills egyptiska myndigheter tvingade honom att avslöja hemligheten. När forskare gick in i faraos grav hittade de många smycken, men de flesta artefakterna hade redan sålts. Lyckligtvis rörde ingen faraos mumie.

Farao Ramses II:s grav plundrades många gånger. Bildkälla: africabriefing.com

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal. Där hittar du många andra intressanta material!

Tack vare upptäckten av resterna av härskaren lyckades forskare sedan återskapa hans utseende. Som det visade sig var Ramesses II, även med moderna standarder, en mycket stilig man. Du kan se hur en av de mest framgångsrika härskarna i det antika Egypten såg ut i artikeln “Forskare har återskapat ansiktet på den mäktigaste faraon 2 300 år efter hans död.”


Date:

by