Kina lancerer Chang'e-6-missionen for at returnere jordprøver fra den anden side af Månen

Fredag ​​den 3. maj lancerede Kina Chang'e-6-missionen for at vende tilbage til den anden side af Månen. Opsendelsen fandt sted fra Wenchang Cosmodrome i det sydlige Kina kl. 5:27. Denne begivenhed er især bemærkelsesværdig, da rumfartøjets mission er at indsamle jord fra den anden side af Månen og sende den til Jorden. Dette vil ske for første gang i menneskehedens historie, da der under tidligere missioner udelukkende blev udvundet jord fra den synlige (nære) side af satellitten. Ifølge videnskabsmænd er der gode grunde til at studere jorden på den anden side af Månen, da den er meget forskellig fra den tidligere udvundne regolit.

Kina lancerer Chang'e-6-missionen for at levere jordprøver fra den fjerne side af Månen. Kina lancerede Chang'e-6-missionen for at levere jord fra den anden side af Månen til Jorden. Fotokilde: euronews .com. Foto.

Kina lancerede Chang'e-6-missionen for at levere jord fra den fjerne side af månen til jorden. Fotokilde: euronews.com

Den fjerneste side af Månen er dårligt forstået

Månen er ikke kun “bundet” til Jorden, men også synkroniseret med vores planet. Den laver én omdrejning om sin akse, samtidig med at den flyver rundt om planeten. Som et resultat ser vi altid kun den ene side af den.

Selvfølgelig er den synlige eller nære side af den naturlige satellit blevet undersøgt meget bedre end den modsatte. Alle månemissioner, fra NASAs Apollo til Kinas Chang'e 4, har været rettet mod denne del af Månen. Det skyldes til dels, at det er en ret problematisk opgave at sende landere bag på satellitten.

Især er der vanskeligheder med kommunikationen med Jorden. Men for at løse dette problem lancerede Kina tidligere Queqiao-relæsatellitten. Det er et orbitalt køretøj, der modtager et signal fra landingsmodulerne og sender det til Jorden. Derudover lancerede Kina før den nuværende mission en anden repeater, Queqiao-2.

Den anden side af Månen er meget forskellig fra den nære side, men videnskabsmænd ved ikke hvorfor. Fotokilde: universemagazine.com

Hvorfor er det vigtigt at få jord fra den fjerne side af Månen

Forskere begyndte først at udforske månejorden efter Apollo-missionerne tilbage i 60'erne og 70'erne. Så var der flere missioner for at levere regolith. Men, ser det ud til, hvilken forskel gør det fra hvilken del af Månen den blev leveret? Men ifølge videnskabsmænd er der en forskel. Faktum er, at den fjerne side af den naturlige satellit er meget forskellig fra den nære side.

For eksempel er der på den nærmeste side af satellitten store basaltsletter, som kaldes have. De optager omkring en tredjedel af overfladen. På bagsiden overstiger deres andel ikke 1% af hele overfladen. Forskere ved endnu ikke, hvad der forårsager sådanne forskelle. Det er meget muligt, at undersøgelse af jorden vil hjælpe med at finde svaret på dette spørgsmål.

Hvad er kendt om Chang'e-6-missionen

Chang'e-6-missionen omfatter fire separate køretøjer – en månebane, et landingsmodul, et køretøj til at lette fra Månen og et returmodul til Jorden. Hvis missionen lykkes, lander landeren inde i Apollo-krateret, som rapporteret af LiveScince. Dette krater er en del af South Pole-Aitken Basin (SPA), et af de største nedslagskratere i solsystemet.

Landingsmodulet skal opsamle 2 kg månejord. Billedkilde: russian.news.cn

Denne region indeholder information ikke kun om Månens tidlige historie, men også om hvordan og hvornår massive genstande bombarderede Månen og Jorden for milliarder af år siden. Derfor, højst sandsynligt, ved at studere denne del af satellitten, vil videnskabsmænd være i stand til at løse dens hovedmysterium.

Under Chang'e-6-missionen skal enheden indsamle 2 kilo månejord. Den ene del vil blive skrabet af fra overfladen, og den anden fra et boret hul 2 meter dybt. Jorden vil først blive leveret til orbitalfartøjet, og derefter vil et særligt modul levere den til Jorden.

Kina lancerer Chang'e-6-missionen for at levere jordprøver fra den anden side af Månen. Hvad er kendt om Chang'e-6-missionen. Foto.

Som et resultat vil jordprøver ankomme til vores planet. I alt vil missionen vare 53 dage. Lad os huske, at tidligere, som en del af den kinesiske mission “Chang'e-5”, blev prøver fra Månens overflade allerede leveret til Jorden. Da der allerede er erfaring med sådanne missioner, har Chang'e-6 en stor chance for succes.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af det mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Til sidst bemærker vi, at succesen med den forrige mission gjorde Kina til det tredje land, der var i stand til at levere jordprøver fra Månen. Før Kina, gjorde USA og Sovjetunionen dette. Desuden blev det meste af jorden udvundet af Apollo-astronauter – de leverede 382 kg mellem 1969 og 1972.


Date:

by