Hvad sker der med kroppen efter at have stoppet det berømte vægttabsmiddel?

Et internationalt hold af forskere har tidligere rapporteret, at den globale fedmerate er mere end fordoblet i løbet af de sidste 30 år. Situationen er så alvorlig, at nogle eksperter taler om en global fedmeepidemi. Faktisk er hver ottende indbygger på planeten i dag overvægtig. Problemet forværres af, at det ikke er let at komme af med ekstra kilo, og fraværet af en «magisk slankepille» og kan endda drive dig ud i depression. Og da fedme er forbundet med en række sundhedsproblemer og er den femte hyppigste dødsårsag på verdensplan, vokser en række forskellige vægttabsmuligheder i popularitet. Så du har sikkert hørt om den høje effektivitet af lægemidler som Semaglutide (Wegovy og Ozempic) og tirzepatid (Zepbound og Mounjaro), som hjælper med at slippe af med sult og hurtigt komme i form. Hvad så, «Ozempic» bogstaveligt talt blev en livredder for Hollywood-stjerner, kun dette injicerbare lægemiddel blev udviklet direkte til at bekæmpe type 2-diabetes, og dets brug bør være under opsyn af en læge. Lad os finde ud af, hvad den berømte medicin er, og om det er muligt at tage på i vægt efter at have stoppet det.

Der er forskellige måder at tabe sig på, og en af ​​de seneste viste sig at være meget efterspurgt. Billede: media.glamourmagazine.co.uk

Indhold

  • 1 Har «Ozempic» tabe sig?
  • 2 Ozempic vs Wegovy
  • 3 Er det umuligt at tabe sig for evigt?
  • 4 Konklusioner

Har «Ozempic» tabe sig?

Ozempic er et injicerbart lægemiddel designet til at kontrollere blodsukkerniveauet hos voksne med type 2-diabetes. Og selvom officielt «Ozempic» er ikke et vægttabslægemiddel, viser talrige undersøgelser, at folk, der tager det, kan tabe sig under behandlingen.

Desuden er Ozempics aktive ingrediens, semaglutid, godkendt af US Food and Drug Administration (FDA) i højere doser til behandling af mennesker med fedme og andre vægtrelaterede sygdomme, dog under et andet navn – Wegovy

Ozempics aktive ingrediens, semaglutid, er en glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1) receptoragonist. Det aktiverer GLP-1-receptorer i hele kroppen og forstærker virkningerne af det naturlige hormon GLP-1. Billede: www.drugs.com

Mere om emnet: Der er mere end en milliard overvægtige mennesker i verden

Som anført på lægemidlets officielle hjemmeside hjælper Ozempic med at hæve blodsukkerniveauet hos voksne med type 2-diabetes og reducerer over tid hæmoglobin A1C-niveauet (et mål for blodsukker). Terapi med dette lægemiddel menes også at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Lægemidlet øger produktionen af ​​insulin i bugspytkirtlen som reaktion på fødeindtagelse, hvilket hjælper med at kontrollere blodsukkerniveauet. Derudover reducerer det produktionen af ​​glukagon, et hormon, der øger glukoseniveauet. Ozempic er i bund og grund en uafhængig injektion af semaglutid, som gives en gang om ugen,” forklarer skaberne af medicinen.

Det skal bemærkes, at Ozempic ikke er insulin, men et lægemiddel, der hjælper bugspytkirtlen med at producere det, når blodsukkerniveauet er højt og fører sjældent til lave niveauer.

Ozempic vs Wegovy

Selvom Ozempic ikke er specifikt mærket som et vægttabslægemiddel, viser undersøgelser sponsoreret af lægemidlets producent, Novo Nordisk, at personer, der tager semaglutid, kan tabe sig. Og da FDA godkendte semaglutid til vægttab under varemærket Wegovy i 2021, indeholder det en højere dosis semaglutid end Ozempic – 2,4 milligram semaglutid i Wegovy sammenlignet med 0,5 milligram, 1 milligram eller 2 milligram semaglutid i Ozempic.< /p>

Ud over at påvirke blodsukkerniveauet og type 2-diabetes, påvirker semaglutid også vægten ved at påvirke sultcentre i hjernen (især hypothalamus), reducere sult, appetit og madtrang og sænke fødeindtagelsen, hvilket effektivt forlænger følelse af mæthed efter at have spist.

Ifølge amerikanske medierapporter tager mere end 25 tusinde amerikanske indbyggere Wegovy for vægttab. Billede: media.cnn.com

Slutresultatet er reduceret sult, langvarig mæthed og i sidste ende vægttab. Ozempic er til gengæld kun godkendt til behandling af diabetes og er ikke et lægemiddel til vægttab, forklarer skaberne af lægemidlet.

Selvom Ozempic og Wegovy stort set er det samme lægemiddel (de kommer bare i forskellige doser), har høj efterspørgsel alvorligt påvirket tilgængeligheden af ​​Wegovy. Som følge heraf har Wegovy siden starten gentagne gange vist sig at være utilgængelig, hvilket er grunden til, at mange mennesker begyndte at bruge Ozempic til andre formål.

Vil du altid være oppe. at date med de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Det er her, tingene bliver interessante – selvom at tage semaglutid kan hjælpe dig med at tabe dig under behandlingen, vil de fleste tage på igen, hvis de stopper med at tage stoffet.

Forskning tyder på, at helt at stoppe Ozempic vil sandsynligvis resultere i at genvinde det meste af den tabte vægt inden for et par måneder, siger Rekha Kumar, medicinsk direktør for Founds evidensbaserede vægttabsprogram og en praktiserende endokrinolog ved et akademisk medicinsk center i New York City .

Kan du ikke tabe dig for evigt?

Det viser sig, at stop med semaglutid vil resultere i vægttab for de fleste mennesker. Så er disse stoffer bare en anden (dyr) form for slankekure? Eksperter bemærker, at hvis du er overvægtig, kan at tage semaglutid hjælpe din krop med at tabe fedt, men det vil ikke løse årsagerne til, at du tog på i vægt, da fedme er en kronisk og kompleks sygdom.

Således kan vægttab ved hjælp af et nymodens lægemiddel sammenlignes med behandlingen af ​​hypertension (forhøjet blodtryk), som varer hele livet. Det er det samme med fedme – medicin hjælper, men kun så længe du tager dem. Derfor er flere samtidige tilgange nødvendige, og medicin er kun en del af en omfattende terapi. Som en uønsket bivirkning kan stop af semaglutid desuden underminere andre vægttabsstrategier.

Kim Kardashian lægger ikke skjul på, at hun taber sig på Ochempik. Billede: i.dailymail.co.uk

Videnskabelige undersøgelser viser, at mellem 6 % og 13,5 % af deltagerne holder op med at tage Ozempic og Wegovy, primært på grund af bivirkninger . Men disse undersøgelser tager ikke højde for dem, der blev tvunget til at stoppe med at tage dem på grund af omkostninger eller forsyningsproblemer.

Vi ved ikke, hvor mange mennesker der har haft behov for at stoppe med at tage stoffet i løbet af de sidste par år af disse grunde, så det er vigtigt at forstå, hvordan stop påvirker kroppen, siger eksperter.

< p>Så hvad sker der, når du holder op med at tage et trendy stof? Typisk tager det flere dage (eller endda et par uger), før stofferne forlader kroppen. Det, der sker, er, at du begynder at føle dig sulten igen, fordi både din hjerne og din tarm ikke længere får de stoffer, der hæver dit blodsukker – hvilket betyder, at stoffet ikke længere påvirker din bugspytkirtel.

Dette er interessant. : Kan fedme helbredes med fækal mikrobiotatransplantation?

Når Ozempic anvendes som anvist, vil der være behov for anden medicin for at holde blodsukkerniveauet inden for et acceptabelt interval. På længere sigt oplever de fleste en tilbagevenden til tidligere blodtryk og kolesteroltal. Det betyder, at kroppen efter at have stoppet medicinen begynder at lagre fedt.

Konklusioner

Interessant nok er risikoen for kroppen forbundet med vægtsvingninger højere hos personer, der ikke er overvægtige. Dette bør være en advarsel til dem, der ikke er overvægtige, men som stadig tager semaglutid: frygten for at tage på i overvægt, når de stopper med medicinen, er gyldig og skal adresseres direkte.

Du kan tabe dig ved at tage en trendy medicin. Det vigtigste er ikke at ringe op igen. Billede: media-cldnry.s-nbcnews.com

Fordi fedme har mange årsager og vedvarende faktorer, kræver reduktion af vægttab brug af en række evidensbaserede tilgange, herunder: sund søvn, motion og ordentlig ernæring ( intet nyt, dog).

Gå ikke glip af: Behandler elektrisk vagusnervestimulering depression og fedme?

Så ved at tage Ozempic vil du sandsynligvis tabe muskelmasse og fedt , især hvis du træner regelmæssigt og spiser rigtigt. Vi bemærker også, at stigmatisering og skam forbundet med kropsform og størrelse ikke kan helbredes ved at tage Ozempic. Kort sagt, sundhed, både fysisk og psykisk, er det mest værdifulde, vi har, så du kan ikke tage nogen medicin uden en læges recept.


Date:

by