Verdensrekorden rundt: hvor mange dage tager det at gå jorden rundt?

Du har sikkert hørt om eventyrromanen Jorden rundt på 80 dage, som blev udgivet i 1872 af den franske forfatter Jules Verne. Ifølge plottet i denne bog laver den engelske vovehals Phileas Fogg et væddemål om en stor sum penge, som han kan rejse rundt i verden på lidt over 2,5 måneder. Mange tegnefilm blev lavet baseret på denne roman, og dette plot er også meget populært inden for film. Nogle læsere og seere har måske et meget interessant spørgsmål: Hvor mange dage kan du omgå hele Jorden i den moderne verden? Faktisk er der i dag mange flere transportmidler, end heltene fra det 19. århundredes roman havde. Læs videre, og om et par minutter vil du finde ud af svaret!

En verdensomspændende rekord: hvor mange dage tager det at gå jorden rundt. I dag har mennesker meget flere muligheder for at rejse rundt i verden end før. Foto.

I dag har folk mange flere muligheder for at rejse rundt i verden end før

Den allerførste tur rundt i verden

h2>

Den første tur rundt i verden blev foretaget i det 16. århundrede af spanske sømænd. Ekspeditionen rundt om kloden begyndte med, at kongen af ​​Spanien gav den legendariske navigatørFernand MagellanEn vigtig opgave er at finde en ny søvej til handel med lande på den modsatte side af Jorden. Det var nødvendigt for krydderihandelen.

Ferdinand Magellans rejse begyndte i 1519. Fem enorme skibe satte afsted, hvoraf det vigtigste var Victoria. Sømændene krydsede med succes Atlanterhavet, passerede gennem strædet i det sydlige Sydamerika, opdagede Stillehavet og nåede de filippinske øer. På disse øer døde Ferdinand Magellan i hænderne på lokale beboere, så ekspeditionen blev derefter ledet afJuan Sebastian Elcano.

Interessant fakta: Stillehavet fik sit navn under Ferdinand Magellans rejse rundt i verden. Sømænd kaldte det sådan, fordi de aldrig stødte på en storm, mens de krydsede den.

Navigator Ferdinand Magellan. Portræt af en ukendt kunstner fra det 17. århundrede

Under rejsen opstod der optøjer på skibe, nogle sømænd døde af sygdom, og andre blev sat i land for at forstyrre ordenen. I sidste ende lykkedes det kun skibet Victoria at finde søveje og vende tilbage til Spanien. Turen rundt om verden sluttede i 1522, det vil sige, at det tog 1500-tallets mennesker 3 år at sejle rundt om hele Jorden.

Den allerførste tur rundt i verden. Rute for den første tur rundt i verden. Billedkilde: stock.adobe.com. Foto.

Ruten for den første tur rundt om verden. Billedkilde: stock.adobe.com

I begyndelsen af ​​turen rundt om i verden var der mere end 300 mennesker om bord på Victoria. Men i sidste ende varkun 18 besætningsmedlemmer tilbage på skibet.Det viser sig, at den første jordomsejling ikke kun var lang, men også dødelig.

Læs også: Hvor mange dage tager det for en haj at svømme over et helt hav

De mest usædvanlige rejser rundt i verden

Der er gået mange år siden Magellans første tur rundt i verden. Siden da har vovehalse fra forskellige lande gentaget hans bedrift mange gange, hver gang de har reduceret tiden og brugt en lang række forskellige transportmetoder.

Den første russiske tur rundt i verden under ledelse af Ivan Kruzenshtern og Yuri Lisyanskyblev begået på skibene “Nadezhda” og “Neva”. Målet var at åbne nye handelsforbindelser, samt et forsøg på at styrke diplomatiet med Japan. Rejsen varede fra 1803 til 1806, det vil sige tog de samme 3 år. Men i dette tilfælde var tabene blandt besætningen minimale, fordi folk vidste meget mere om Jordens udseende, og pr. tidspunktet for turen forberedte de sig meget bedre end Ferdinand Magellans hold for hundreder af år siden.

Kort over Kruzenshterns tur rundt i verden. Billedkilde: pechorin.net

I det 20. århundrede begyndte rejser rundt om i verden ikke at blive foretaget af hold, men af ​​enkeltpersoner. For eksempel, mellem 1911 og 1913, omsejlede den russiske atlet Onisim Pankratov verden på en cykel. I 1933 fløj den amerikanske pilot Wiley Post jorden rundt i et fly. I 1961 var den sovjetiske kosmonaut Yuri Gagarin den første i historien, der kredsede om planeten i rummet. I 2022 kredsede amerikanske Steve Fossett for første gang om Jorden i en luftballon. Dette er ikke alle de fantastiske historier om rejser rundt i verden, faktisk er der flere dusin af dem.

Du vil være interesseret:Hvorfor hundredvis af ofre for Titanic-vraget blev efterladt i havet

< h2>Den hurtigste tur rundt i verden

Den hastighed, hvormed en person kan rejse rundt i verden, afhænger af den transport, han vælger. Et eksempel er Yuri Gagarin, der inde i rumfartøjet Vostok-1cirklede rundt om Jorden på 1,8 timer.Måske er det i dag den minimale tid, der kræves for en tur rundt i verden.

Du kan også flyve rundt om Jorden meget hurtigt med fly. Til dato tilhører rekorden det supersoniske passagerfly Concorde – i 1995 kredsede det om planeten på 31 timer 27 minutter 49 sekunder.

Den hurtigste tur rundt i verden. Højhastighedsflyet Concorde. Fotokilde: jetphotos.com. Foto.

Højhastigheds Concorde-fly. Fotokilde: jetphotos.com

Rekorden for den hurtigste jordomsejling af verden blev sat i 2017 af lystsejleren Francois Gabart. Det togham 42 dage og 16 timer at opnå denne bedrift.

En af de mest kendte mennesker, der sejlede rundt om verden til fods, er canadieren Jean Beliveau. I 2000, da han var 45 år gammel, mistede han en succesrig forretning og besluttede at rejse rundt i verden uden penge. Manden opnåede stor popularitet og rejste med hjælp udefra 76 tusinde kilometer til fods og besøgte 64 lande. Det tog ham 11 år at rejse rundt i verden til fods.

Har du abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Hvis ikke, er det tid til at gøre det nu!

Hvis du kunne lide artiklen, så læs vores materiale om Mary Earharts rejse rundt i verden. Dette er en meget mystisk historie!


Date:

by