Crystal Cave: et dødbringende sted på Jorden, hvor krystaller er på størrelse med træer

Der er mange fantastiske og lidt udforskede steder på Jorden, der forbløffer fantasien. Et slående eksempel på dette er Krystallhulen, hvis eksistens først blev kendt i 2000. Det er kendt for at være hjemsted for nogle af de største naturlige krystaller, der nogensinde er opdaget på Jorden. Grotten ligger i Mexico i byen Nike på 300 meters dybde. Måske ville menneskeheden aldrig have kendt til dens eksistens, hvis det ikke var for minen, der ligger i nærheden. Mens de borede en ventilationstunnel til det, stødte malmminearbejderne på en hal, der slog dem med sin skønhed. Udsigten over grotten er virkelig fascinerende, men at blive i den i mere end 10 minutter er dødbringende.

Crystal Cave: et dødbringende sted på Jorden, hvor krystaller er på størrelse med træer. Geologer udforsker krystalgrotten. Fotokilde: www.livescience.com. Foto.

Geologer udforsker krystalhulen. Fotokilde: www.livescience.com

Mine med de største krystaller

Da forskere gik ind i minen i 2000, opdagede de enorme mælkehvide krystaller. Den største af dem var 11 meter lang og mere end 1 meter bred. Krystallerne består af selenitgips, et sulfatmineral dannet af salte opløst i grundvandet. Dette mineral er meget blødt, så det kan endda blive ridset med en negl.

Det skal siges, at dette ikke er den første hule med krystaller opdaget i Nike. Minedrift begyndte her i 1974. Siden da er flere lignende huler blevet opdaget. Den første af disse var Sværdhulen, som ligger 120 meter over Krystallhulen. Den er fyldt med krystaller fra gulv til loft, og deres form ligner dolke, deraf navnet.

Krystallhulen viste sig at være den største. Dens bredde er omkring 110 meter, og dens volumen når 6 tusinde kubikmeter. Hulen blev dannet i kalksten og har form som en hestesko.

Krystaller på størrelse med træer er dannet i hulen. Fotokilde: www.nationalgeographic.com

Hvordan krystalhulen blev til

Krystallhulen er placeret på en brudlinje over et magmareservoir, som er placeret i jordens indvolde i en dybde på 3 til 5 kilometer. Forskere anslår, at for omkring 26 millioner år siden begyndte magma at stige fra sit reservoir, hvilket fik mineralfyldt vand til at strømme op gennem revner i klippen. Den varme mineralopløsning fyldte til sidst hulen, hvilket fik sediment til at dannes.

I løbet af tusinder af år krystalliserede disse sedimenter, da vandet afkøledes. På et tidspunkt stabiliserede temperaturen sig på 58 grader celsius. Dette skabte ideelle betingelser for vækst af krystaller fra et mineral kendt som anhydrit. Det resulterede i, at da grotten blev opdaget, var krystallerne allerede på størrelse med træer.

Det må siges, at minearbejdere for omkring ti år siden ved et uheld borede i grundvandsmagasinet, som følge af bl.a. hvilket vand strømmede ind i minen, og den blev oversvømmet. Krystallhulen ligger dog højere, så vandet har ikke nået den, og truer den i øjeblikket ikke på nogen måde. Dette giver geologer mulighed for at udføre deres forskning uden hindring.

Hvordan Krystallhulen blev til. Krystallerne er dækket af kondens og er meget glatte. Foto.

Krystallerne er dækket af kondens og er meget glatte

Hvorfor det er dødbringende at være i Krystallhulen< /h2>

Hulen havde ideelle forhold for krystalvækst, men ikke for mennesker. Det er virkelig farligt at være der. Faktum er, at efter at vandet forlod hulen, ændrede temperaturen sig ikke i den, det vil sige, at den oversteg 50 grader. Samtidig når luftfugtigheden 90%. I artiklen om vådpæretermometeret forklarede vi i detaljer farerne ved høj luftfugtighed, når temperaturen er højere end en persons behagelige norm.

Kort sagt, sved har ikke en kølende effekt, da fugt ikke fordamper eller fordamper meget langsomt. Dette skyldes, at luften allerede holder for meget fugt. Derfor begynder en person hurtigt at overophedes, hvilket i sidste ende kan føre til tragiske konsekvenser.

Derfor kan en person højst opholde sig i Krystalhulen i 10 minutter. Ved længere ophold kræves specielle beskyttelsesdragter. Derudover, som Live Scince rapporterer, er det farligt at gå i hulen, fordi krystallerne er dækket af kondens og af denne grund er meget glatte.

Du kan ikke opholde dig i Krystallhulen i mere end 10 minutter uden særlige dragter. Fotokilde: udivitelno.com

Det er ikke overraskende, at givet så ekstreme forhold, er Krystallhulen ubeboet, i modsætning til mange andre huler, hvor du kan møde fantastiske dyr. Forskere foreslår dog, at mikroskopiske krystalhulrum fyldt med væske kan indeholde ældgamle mikroorganismer.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler, så du ikke går glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Det er meget muligt, at der er andre huler i området for den oversvømmede mine. For eksempel blev der i 2009 opdaget en ny hal, kaldet “Ispaladset”. Men stalagmitterne her er de mindste og tyndeste. Det kan skyldes, at grotten ligger på kun 150 meters dybde. Krystaller er kendt for at vokse langsommere, når de ikke er nedsænket i vand, og deres udseende uden vand ændrer sig også over tid, efterhånden som de bliver mere og mere dehydrerede.


Date:

by