Crystal Cave: en dödlig plats på jorden där kristaller är lika stora som träd

Det finns många fantastiska och lite utforskade platser på jorden som förvånar fantasin. Ett slående exempel på detta är kristallgrottan, vars existens blev känd först 2000. Det är anmärkningsvärt för att vara hem för några av de största naturliga kristallerna som någonsin upptäckts på jorden. Grottan ligger i Mexiko i staden Nike på 300 meters djup. Kanske skulle mänskligheten aldrig ha vetat om dess existens om det inte vore för gruvan som ligger i närheten. När de borrade en ventilationstunnel till den, stötte malmgruvarbetarna på en hall som slog dem med sin skönhet. Utsikten över grottan är verkligen fascinerande, men att vistas i den i mer än 10 minuter är dödligt.

Crystal Cave: en dödlig plats på jorden, där kristaller är lika stora som träd. Geologer utforskar kristallgrottan. Fotokälla: www.livescience.com. Foto.

Geologer utforskar kristallgrottan. Bildkälla: www.livescience.com

Gruvan med de största kristallerna

När forskare gick in i gruvan år 2000 upptäckte de enorma mjölkvita kristaller. Den största av dem var 11 meter lång och mer än 1 meter bred. Kristallerna består av selenitgips, ett sulfatmineral som bildas av salter lösta i grundvatten. Detta mineral är väldigt mjukt, så det kan till och med repas med en nagel.

Det måste sägas att detta inte är den första grottan med kristaller som upptäckts i Nike. Gruvdriften började här 1974. Sedan dess har flera liknande grottor upptäckts. Den första av dem var svärdsgrottan, som ligger 120 meter ovanför kristallgrottan. Den är fylld med kristaller från golv till tak, och deras form påminner om dolkar, därav namnet.

Grottan med kristaller visade sig vara den största. Dess bredd är cirka 110 meter, och dess volym når 6 tusen kubikmeter. Grottan bildades i kalksten och har formen av en hästsko.

Kristaller i storleken som träd har bildats i grottan. Bildkälla: www.nationalgeographic.com

Hur kristallgrottan kom till

Kristallgrottan ligger på en förkastningslinje ovanför en magma-reservoar, som ligger i jordens tarmar på ett djup av 3 till 5 kilometer. Forskare uppskattar att för cirka 26 miljoner år sedan började magma stiga upp från dess reservoar, vilket fick mineralfyllt vatten att rusa upp genom sprickor i berget. Den heta minerallösningen fyllde så småningom grottan, vilket gjorde att sediment bildades.

Under tusentals år kristalliserade dessa sediment när vattnet svalnade. Vid ett tillfälle stabiliserades temperaturen på 58 grader Celsius. Detta skapade idealiska förutsättningar för tillväxt av kristaller från ett mineral som kallas anhydrit. Som ett resultat av det, när grottan upptäcktes, var kristallerna redan lika stora som träd.

Man måste säga att för ungefär tio år sedan borrade gruvarbetare av misstag i akvifären, p.g.a. vilket vatten forsade in i gruvan och den översvämmades. Emellertid ligger kristallgrottan högre, så vattnet har inte nått den och hotar den för närvarande inte på något sätt. Detta gör att geologer kan utföra sin forskning utan hinder.

Hur kristallgrottan kom till. Kristallerna är täckta med kondens och är mycket hala. Foto.

Kristallerna är täckta med kondens och är mycket hala

Varför det är dödligt att vara i kristallgrottan< /h2>

Grottan hade idealiska förutsättningar för kristalltillväxt, men inte för människor. Det är verkligen farligt att vara där. Faktum är att efter att vattnet lämnade grottan ändrades inte temperaturen i den, det vill säga den översteg 50 grader. Samtidigt når luftfuktigheten 90%. I artikeln om våtlampa-termometern förklarade vi i detalj farorna med hög luftfuktighet, när temperaturen är högre än en persons bekväma norm.

Kort sagt, svettning har ingen kylande effekt, eftersom fukt avdunstar inte eller avdunstar mycket långsamt. Detta beror på att luften redan håller för mycket fukt. Därför börjar en person snabbt att överhettas, vilket i slutändan kan leda till tragiska konsekvenser.

Därför kan en person stanna i Crystal Cave i högst 10 minuter. För längre vistelser krävs speciella skyddsdräkter. Dessutom, som Live Scince rapporterar, är det farligt att gå i grottan eftersom kristallerna är täckta med kondens och av denna anledning är mycket hala.

Du kan inte stanna i kristallgrottan i mer än 10 minuter utan speciella dräkter. Bildkälla: udivitelno.com

Det är inte förvånande att med sådana extrema förhållanden är kristallgrottan obebodd, till skillnad från många andra grottor där man kan träffa fantastiska djur. Men forskare föreslår att mikroskopiska kristallhåligheter fyllda med vätska kan innehålla uråldriga mikroorganismer.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Det är mycket möjligt att det finns andra grottor i området för den översvämmade gruvan. Till exempel, 2009, upptäcktes en ny hall, kallad “Ispalatset”. Men stalagmiterna här är de minsta och tunnaste. Det kan bero på att grottan ligger på endast 150 meters djup. Kristaller är kända för att växa långsammare när de inte är nedsänkta i vatten, och deras utseende utan vatten förändras också med tiden eftersom de blir alltmer uttorkade.


Date:

by