Är elbilar verkligen säkrare än bilar med förbränningsmotorer?

Det råder inte längre någon tvekan om att bilarnas framtid ligger i elbilarna. Även om de inte helt ersätter bilar med förbränningsmotorer kommer de åtminstone att dominera marknaden. Men många människor är försiktiga med elbilar på grund av säkerhetsproblem. Detta beror till stor del på litiumjonbatterier, som är benägna att elda och till och med explodera. Oro i detta avseende har förstärkts av flera uppmärksammade olyckor med elfordon, som brann ner till grunden till följd av incidenterna. Samtidigt hävdar elbilstillverkare ofta att deras bilar är mycket säkrare än bilar med förbränningsmotorer.

Är elbilar verkligen säkrare än bilar med förbränningsmotorer? Många människor är rädda för att elbilar ska fatta eld. Foto.

Många människor är rädda för att elfordon ska fatta eld

En elbil kan fatta eld — sanning eller myt

Teslabilar har upprepade gånger anklagats för att vara inblandade i olyckor på grund av autopilot. Men vi kommer inte att beröra ämnet mjukvara och säkerheten för autonoma tekniker, utan vi kommer uteslutande att prata om själva bilarna.

Som nämnts ovan är människor mest rädda för brand och explosion av litiumjonbatterier. Dessutom är många rädda att om bilen hamnar i vatten kommer en kortslutning att uppstå, vilket resulterar i elektriska stötar för personerna inuti. Men kan detta verkligen hända?

Elbilar, som bilar med förbränningsmotorer, genomgår krocktester för att utvärdera deras säkerhet innan de börjar säljas. Mellanstora skyltdockor används som förare och passagerare. Vid krocktester uppmärksammas i första hand skaderisken vid olika kollisioner, även frontala.

Elbilar, precis som andra bilar, genomgår krocktester där de bevisar sin säkerhet

Dessutom kontrollerar experter också om det finns en brand som orsakas av “termisk runaway”, det vill säga när batteriet upplever snabb, okontrollerad uppvärmning eller förstörelse av batteriet som ett resultat av en olycka. Om bilen är utrustad med en förbränningsmotor genomgår den ett brandsäkerhetstest vid bränsleläckage från bensintanken.

Ingen av de bilmodeller som för närvarande säljs har fattat eld under krocktester. Dessutom är de gjorda på ett sådant sätt att en person inte kommer att drabbas av el om bilen ramlar i vattnet. När det gäller analysen av verkliga data om elbilsbränder, tyder det på att informationen om deras fara är mycket överdriven. Brandfall går förstås inte att förneka, men bilar med förbränningsmotor tar också ibland eld. Med andra ord kan en brand uppstå av en mängd olika anledningar, ofta inte ens relaterade till närvaron av ett litiumjonbatteri.

Hur säkra är elbilar

De flesta elbilar är de mest avancerade bilarna, utrustade med alla typer av aktiva och passiva säkerhetssystem. Dessa inkluderar intelligenta olycksförebyggande system, förbättrade krockkuddar och säkerhetsbälten, samt energiabsorberande material, etc.

Dessutom har dessa bilar ett massivt batteripaket placerat under botten. Som ett resultat är de tyngre, men har en mycket lägre tyngdpunkt än fordon med förbränningsmotorer. Som ett resultat är de mer stabila på vägen, så de är mindre benägna att vara inblandade i vältningsolyckor, som ofta leder till att föraren och passagerarna dör.

Dessutom har dessa bilar mycket vikt, vilket även ger dem en fördel vid kollisioner med många andra personbilar, eftersom de inte saktar ner lika kraftigt. Följaktligen har passagerare en större chans att överleva sådana olyckor och inte få allvarliga skador.

Hur säkra är elbilar? Vid olyckor är det mindre risk att elbilar välter än bilar med förbränningsmotor. Foto.

Under olyckor är det mindre troligt att elfordon välter än bilar med förbränningsmotorer

Vad är faror med elfordon

< p>Enligt The Conversation är elbilar på grund av sin tunga vikt säkrare för passagerare och förare, men samtidigt farliga för andra trafikanter. Dessutom är de tystare än bilar med förbränningsmotorer, vilket ökar faran för fotgängare som kanske helt enkelt inte hör den annalkande bilen.

När det gäller faran för personer som befinner sig inne i elfordonet, som redan som nämnts ovan rör klagomålen främst autopiloten. Därför ska du inte lita för mycket på det, särskilt inte när tekniken fortfarande är relativt ny. Vi har också tidigare pratat om en sensationell olycka som inträffade med en Tesla-bil, där det fanns en 50-årig miljardär. Det är dock inte relaterat till designfunktionerna hos alla elfordon.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Allmänt sett kan vi komma till slutsatsen att elbilar verkligen är säkrare än bilar med förbränningsmotorer. Detta gäller särskilt för små budgetbilar, vars säkerhet tillverkare vanligtvis inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt.


Date:

by