Vid vilken ålder börjar ålderdomen? Disclaimer: senare än du tror

På senare tid har många varit intresserade av alla möjliga metoder och metoder för att förlänga ungdomen – de idrottar, följer vissa dieter, applicerar krämer på huden, tar vitaminer och kosttillskott osv. Enligt vissa uppgifter spenderar människor cirka 40 miljarder US-dollar per år på att förlänga sin ungdom, och år 2030 kan denna siffra öka till 60 miljarder dollar. Men vad är ålderdom i allmänhet och vid vilken ålder inträffar det? Vid första anblicken verkar det vara enkla frågor, men forskare har inte kunnat ge tydliga svar på dem på länge. Det kan bero på att det inte finns någon tydlig vändpunkt för dess uppkomst, till skillnad från andra skeden i livet, som puberteten eller till exempel klimakteriet. Men experter har fortfarande en bestämd åsikt i denna fråga.

Vid vilken ålder börjar ålderdom? Ansvarsfriskrivning: senare än du tror. Forskare tror att ålderdom börjar senare än många tror. Foto.

Forskare tror att ålderdom kommer senare än många antar

Hur det har ändrat begreppet ålderdom under de senaste 200 åren

När det gäller ålderdomens början brukar olika åldrar nämnas – 60, 65, 70 år osv. Men enligt den senaste vetenskapliga forskningen finns det inte bara ingen tydlig vändpunkt mellan medelåldern och hög ålder, utan det är generellt fel att koppla hög ålder till kronologisk ålder. Faktum är att människor relativt nyligen började jämföra ålderdom med antalet levda år.

Under större delen av mänsklighetens historia var ålderdom förknippad med en oförmåga att utföra normala mänskliga uppgifter och bidra till familjens liv. Det vill säga, så länge en person kunde arbeta, göra hushållsarbete och delta i familjelivet ansågs han inte vara gammal.

Situationen förändrades i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, då människor började gå i pension efter att ha nått en viss kronologisk ålder, det vill säga oavsett fysisk hälsa. I de flesta länder i världen är denna ålder 60-65 år. Som ett resultat har samhället kommit att associera pensionsåldern med ålderdom.

Hur begreppet ålderdom har förändrats under de senaste 200 åren. Pensionsåldern är egentligen inte ålderdom. Foto.

Pensioneringsåldern är faktiskt inte ålderdom

Människor har dock ett långt liv förväntad tid växer, och följaktligen går också ögonblicket för ålderdomens början framåt, vilket redan har bevisats av ett antal studier. Därför är det felaktigt att förknippa det med pensionsåldern.

Vad är ålderdom och hur bestäms den

Vad är ålderdom? Åldrande är en multifaktoriell process som kännetecknas av ackumulering av skador och degenerering av alla kroppssystem. Först och främst leder kaskadförsämring till störningar av normal cell- och vävnadsfunktion. Som ett resultat av detta sker en gradvis försvagning av kroppens aktivitet.

Under denna period ökar risken för icke-smittsamma sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimers sjukdom kraftigt. Till exempel i USA har nästan 95 % av personer över 60 år minst en kronisk sjukdom. Och 80 % av människorna har två eller till och med fler kroniska sjukdomar. Ålderdom kännetecknas också vanligtvis av en försämring av mentala förmågor på grund av hjärnförsämring. Som ett resultat försämras en persons minne, inlärningsförmåga etc.

Vad är ålderdom och hur bestäms den. Ålderdom kännetecknas av allvarlig försämring av alla kroppssystem. Foto.

Ålderdom kännetecknas av allvarlig försämring av alla kroppssystem

Under de senaste decennierna har forskare sökt indikatorer på ålderdom som exakt återspeglar en persons biologiska ålder. Uppmärksamhet har ägnats åt faktorer som fysiska förmågor, DNA-skador, lipidprofiler etc. Men för närvarande finns det fortfarande ingen definierad standard för att bedöma hälsosamt åldrande.

Som Eric Verdin, VD och koncernchef för Buck Institute for Aging Research i Kalifornien, säger, “åldrande är inte något som plötsligt händer. Det är ett kontinuum som gör det svårt att definiera. Tidigare har vi berättat för dig att inte ens mänskliga organ åldras samtidigt, det vill säga vissa kan åldras tidigare och andra senare.

Vad avgör graden av mänsklig åldrande

Åldern vid vilken ålderdomen börjar beror på många faktorer, så det kan variera mycket från person till person. Vissa människor vid 60 år känner sig unga och har ett stort utbud av “vitalitet”. Andra kan uppleva alla symtom på ålderdom även vid 50.

Under de senaste 10 åren har människor börjat åldras senare

Allmänt sett, enligt studien som nämns ovan, för närvarande Nuförtiden känner medelålders och äldre sig yngre än sina jämnåriga för 10-20 år sedan. Nuförtiden är det många fler som fortfarande känner sig unga vid 60-65 år.

Anledningen till detta är att vår kropp kan åldras snabbare eller långsammare beroende på vad som har hänt med den under vår livstid. Det är ingen hemlighet att stress, kroniska sjukdomar och regelbunden sömnbrist leder till påskyndat åldrande. Samtidigt kan rätt och hälsosam kost och träning bromsa åldrandeprocessen.

Låt oss komma ihåg att sport inte bara förbättrar den fysiska hälsan, utan också förlänger hjärnans ungdom. Som ett resultat utvecklar personen senare problem med kognitiva funktioner. Dessutom gör mental stress, till exempel att lära sig främmande språk, att hjärnan förblir ungdomlig.

Vad bestämmer graden av mänsklig åldrande. Japansk triatlet Hiromu Inada, som redan är 89 år gammal. Foto.

den japanske triathleten Hiromu Inada, som redan är 89 år gammal

För att sammanfatta allt av ovanstående är ålderdomen till stor del “i händerna” på personen själv. Vissa människor vid 80 eller till och med 90 år är fulla av energi, sportar och lever en tillfredsställande livsstil. Det är mycket möjligt att någon gång människor i den här åldern inte längre kommer att betraktas som gamla alls.


Date:

by