När dök Arabica-kaffe upp på jorden för första gången?

Arabica är den vanligaste kaffesorten och står för närvarande för cirka 60 % av världens utbud. Växten heter Coffea arabica och odlas i tropiska områden nästan över hela världen. Men hur, var och när uppstod det först? För närvarande gör modern teknik, såsom genomisk modellering baserad på resultaten av sekvensering (avkodning) av växtgenomet, det möjligt att besvara dessa frågor och få detaljerad information om växtens utveckling. Forskare använde dem i en nyligen genomförd studie, som gjorde det möjligt för dem att få ett intressant och ganska oväntat resultat.

När Arabica-kaffe först dök upp på jorden. Forskare har tagit reda på hur och när Arabica-kaffe dök upp. Foto.

Forskare har tagit reda på hur och när Arabica-kaffe dök upp

Kaffets historia – när folk började dricka Arabica

Man trodde ursprungligen att människor odlade Arabica-kaffe i Etiopien och handlade det med folken i Mellanöstern. Som ett resultat blev det på 1400-talet en populär dryck i regionen, och dess berömmelse började spridas utanför dess gränser. Det finns en legend enligt vilken en muslimsk pilgrim runt 1670 blev så imponerad av drycken att han i hemlighet smugglade några Arabica-frön från Jemen och skapade kaffeodlingar i Karnataka, Indien.

Holländska handlare hjälpte till att sprida kaffe till andra regioner. I slutet av 1600-talet planterades växten på ön Java och i början av 1700-talet började man odla kaffe i Amsterdams botaniska trädgård. Under samma tidsperiod spred fransmännen Arabica i sina kolonier. Förresten ledde detta senare till uppkomsten av en ny växt känd som Bourbon. Den bildades som ett resultat av en mutation som inträffade på ön Reunion (Bourbon).

Arabica-kaffe uppstod som ett resultat av att två andra sorter korsades. Bildkälla: Housing.com

Moderna C. arabica-växter härstammar från Bourbon och den ursprungliga växten känd som Typica. Det är sant att flera vilda ekotyper som är inhemska i Etiopien fortfarande odlas. Enligt tidigare studier dök Arabica först upp relativt nyligen – för cirka 10 tusen år sedan. Men aktuell forskning tyder på att växten faktiskt är mycket äldre.

Vad är hemligheten med Arabica-kaffe

Som forskare rapporterar i sin studie publicerad i tidskriften Nature Genetics, växte C . arabica utvecklades som ett resultat av naturlig hybridisering, det vill säga korsningen av två andra typer av kaffe – C. eugenioides och C. canephora (mer känd som Robusta). Den nya arten fick ett polyploid genom, det vill säga växten innehåller två uppsättningar kromosomer från varje förälder.

Detta är precis hemligheten med Arabica – det polyploida genomet ger växten en fördel i överlevnad. Den har fler gener, tack vare vilka den faktiskt har större förmåga att anpassa sig till en ny miljö. Som ett resultat växer C. arabica i alla delar av världen.

Robusta kaffe (C. canephora) är föräldern till Arabica. Bildkälla: www.britannica.com

Men genomets polyploida natur gav växten inte bara fördelar utan också en allvarlig nackdel. Kaffefett är känsligt för sjukdomar, särskilt kafferost, eller roya (Hemileia Vasatrix). År 1927 korsade C. arabica naturligt med C. canephora, dess egen föräldraart. Resultatet blev en mer sjukdomsresistent kaffevariant. Spannmålskvaliteten var dock lägre än hos C. arabica och Robusta. Därför blev det inte lika utbrett som Arabica-kaffe.

När Arabica-kaffe dök upp

I sin studie beräknade forskare faktiskt antalet mutationer, den uppskattade frekvensen (med vilken frekvens mutationer inträffar) och växtens generationstid, det vill säga tidsperioden från frö till frö. För att få ett mer exakt resultat använde forskarna genetisk information från mer än 40 Arabica-prover från olika platser. Bland dem fanns till och med ett exempel från 1700-talet. Detta gjorde det möjligt att ta reda på ungefär när den första plantan dök upp.

Arabica-kaffe har sitt ursprung i Etiopien. Bildkälla: www.rbc.ru

Beräkningar har visat att korsningen av C. eugenioides och C. canephora skedde för mellan 600 tusen och 1 miljon år sedan i Etiopiens skogar, när föräldraväxterna pollinerades naturligtvis. Forskare tror att även om det kan finnas ett fel i deras beräkningar, är resultatet totalt sett ganska korrekt. Studien rapporterar också att alla levande växter kommer från en ensamstående förälder.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Slutligen noterar vi att trots Arabicas förmåga att anpassa sig till olika förhållanden, har området med lämplig mark för kaffeodling nyligen minskat snabbt. En studie visade till och med att mänskligheten snart kan möta en allvarlig brist.


Date:

by