Forskere har genskabt ansigtet af en neandertaler kvinde, der levede for 75.000 år siden

På Iraks territorium, i Zagros-bjergsystemet, ligger Shanidar-grotten. Den er kendt for, at forskere siden 1950'erne har opdaget resterne af neandertalere, der levede dér. 50-70 tusind år siden. I 2018 fandt forskere der et meget dårligt bevaret skelet af en af ​​de allerførste indbyggere i hulen – en 45-årig kvinde, hvis krop blev knust af en sten efter begravelsen. På trods af, at neandertalerens knogler blev brækket i stykker, lykkedes det for nyligt forskerne at sætte kraniet sammen igen og derefter genoprette udseendet af den gamle kvinde. Forskerne gjorde et godt stykke arbejde, især i betragtning af, at de i lang tid ikke engang kunne forstå, om det var en kvinde eller en mand. Hvordan videnskabsmænd forsøgte at finde ud af en neandertalers køn er en særskilt historie, som bestemt er din opmærksomhed værd.

Forskere har genskabt ansigtet af en neandertaler kvinde, der levede for 75.000 år siden. Det restaurerede neandertaler kranium, hvorfra udseendet blev rekonstrueret. Billedkilde: University of Cambridge. Foto.

Det rekonstruerede kranium af en neandertaler kvinde, hvorfra udseendet var rekonstrueret. Billedkilde: University of Cambridge

Neandertalere i Shanidar-hulen

Ifølge videnskabsmænd blev den fundne neandertaler begravet i Shanidar-hulen for omkring 75.000 år siden.At dømme efter begravelsens art vidste hendes stammefæller allerede, hvordan man begravede mennesker, idet de observerede visse traditioner. Den afdøde kvinde blev ikke blot lagt i et hul og dækket med jord. De gamle mennesker vaskede først hullet i hulen med vand og lagde derefter kroppen på siden og placerede kvindens hånd under hovedet. Forskere opdagede også noget, der ligner en stenpude bag hendes hoved.

Indgang til Shanidar-grotten. Fotokilde: University of Cambridge

Nær liget af neandertaleren blev der fundet rester af vilde frø, nødder og urter. Ifølge undersøgelsens forfattere kan gamle mennesker have behandlet døde mennesker anderledes, end vi gør i dag – måske adskilte de dem ikke fra de levende. Derfor var de ganske i stand til at spise mad ved siden af ​​de døde og ikke begrave dem i lang tid. Men dette er blot en antagelse, som der endnu ikke er fundet videnskabelig dokumentation for.

Læs også: Forskere har restaureret en neandertalers ansigt og blev forbløffede – se, hvordan han ser ud

Hvordan videnskabsmænd studerer kroppe af gamle mennesker

< p>Nogen tid efter begravelsen faldt en sten ned på graven. På grund af dette blev neandertalerskelettet fladtrykt, hvilket gjorde det vanskeligt for videnskabsmænd at studere det. Først var de ikke engang klar over, at det var en kvinde. Normalt kan en kvindes skelet genkendes af de brede knogler i bækkenet, men i dette tilfælde var der slet ingen. Det var muligt at bestemme kønnet efter at have målt højden (1,5 meter) og størrelsen på hænderne – de var små. Ud over alt dette indikerede en DNA-scanning opdagelsen af ​​et kvindeskelet.

Det fladtrykte kranium af en neandertaler kvinde. Fotokilde: University of Cambridge

Det faktum, at neandertaleren på dødstidspunktet var 45 år gammel, blev det tydeligt af hendes tænders tilstand. Kvindens tandemalje blev beskadiget, som om hun havde levet et meget langt liv efter datidens standarder. Neandertalerens fortænder var generelt slidt ned næsten til rødderne.

Hvem ville vinde i bokseringen: en neandertaler eller en moderne mand?

< h2>Hvordan så neandertalerkvinder ud< /h2>

Efter at have bestemt køn og alder begyndte en anden, endnu sværere del af arbejdet. For at genskabe udseendet af neandertaleren var forskerne nødt til at samle hendes kranium af mere end 200 små fragmenter. For at transportere partiklerne til laboratoriet intakte styrkede forskerne dem med en klæbende opløsning og placerede dem derefter i foliepakker. Under laboratorieforhold blev kraniet fuldstændig genoprettet, inklusive selv underkæben og tænderne. Ifølge forfatterne til det videnskabelige arbejde var det som et komplekst 3D-puslespil, og behandlingen af ​​en del af kraniet tog nogle gange et par uger.

Efter at kraniet var rekonstrueret, blev det scannet, og en tredimensionel kopi blev gemt på en computer. Derefter, ved hjælp af en 3D-printer, skabte videnskabsmænd en kopi af neandertaler-kraniet. Efterfølgende genoprettede erfarne designere sit udseende under hensyntagen til placeringen af ​​muskler og andet væv samt hudens elasticitet. Slutresultatet er det, du ser på billedet nedenfor – det ser ud til, at nogle neandertalere ikke var så forskellige fra moderne mennesker. De havde bare mere grove ansigtstræk.

Rekonstruktion af udseendet af en 40-årig neandertaler kvinde som levede for 75.000 år siden. Billedkilde: University of Cambridge

Er du allerede tilmeldt vores Telegram-kanal? Der udgiver vi indlæg, der ikke er på siden!

For nylig blev der offentliggjort en informativ artikel på vores hjemmeside, som minder meget om emnet for denne nyhed. Forskere kender allerede mange aspekter af kvinders liv i neandertalersamfundet. For eksempel er der mange overbevisende beviser for, at neandertalere nåede tidligt seksuel modenhed og opsøgte mænd fra andre stammer. Neandertaler kvinder havde bredere bækken end moderne piger, men deres fødsler var stadig smertefulde – babyer havde store hoveder, og et bredt bækken gjorde ikke fødslen nemmere. Der er også en opfattelse af, at gamle kvinder jagede dyr ikke værre end mænd. Disse og andre træk ved neandertalernes liv blev tegnet af et neuralt netværk, se bare hvad det kom frem til.


Date:

by