Forskare har återskapat ansiktet på en neandertalkvinna som levde för 75 000 år sedan

På Iraks territorium, i bergssystemet Zagros, ligger Shanidar-grottan. Det är känt för det faktum att forskare sedan 1950-talet har upptäckt kvarlevorna av neandertalarna som levde där. 50-70 tusen år sedan. År 2018 hittade forskare där ett mycket dåligt bevarat skelett av en av de allra första invånarna i grottan – en 45-årig kvinna, vars kropp krossades av en sten efter begravningen. Trots det faktum att neandertalarens ben bröts i bitar, lyckades forskare nyligen sätta ihop skallen igen och sedan återställa utseendet på den antika kvinnan. Forskarna gjorde ett jättebra jobb, särskilt med tanke på att de under lång tid inte ens kunde förstå om det var en kvinna eller en man. Hur forskare försökte ta reda på könet på en neandertalare är en separat historia som definitivt är värd din uppmärksamhet.

Forskare har återskapat ansiktet på en neandertalkvinna som levde för 75 000 år sedan. Den restaurerade neanderthalskalle från vilken utseendet rekonstruerades. Bildkälla: University of Cambridge. Foto.

Den rekonstruerade skallen av en neandertalkvinna, från vilken utseendet var rekonstruerade. Bildkälla: University of Cambridge

Neandertalare i Shanidargrottan

Enligt forskare begravdes den neandertalare som hittades i Shanidargrottan för för ungefär 75 000 år sedan.Att döma av begravningens natur visste hennes stamfränder redan hur man begravde människor, iaktta vissa traditioner. Den avlidna kvinnan placerades inte bara i ett hål och täcktes med jord. De gamla människorna tvättade först hålet i grottan med vatten och lade sedan kroppen på sidan och placerade kvinnans hand under huvudet. Forskare upptäckte också något som liknar en stenkudde bakom hennes huvud.

Ingång till Shanidar-grottan. Bildkälla: University of Cambridge

Nära neandertalarens kropp hittades rester av vilda frön, nötter och örter. Enligt studiens författare kan forntida människor ha behandlat döda människor annorlunda än vi gör idag – kanske skilde de dem inte från de levande. Därför var de ganska kapabla att äta mat bredvid de döda och inte begrava dem på länge. Men detta är bara ett antagande som det ännu inte har hittats vetenskapliga bevis för.

Läs också: Forskare har återställt ansiktet på en neandertalare och blev förvånade – se hur han ser ut

Hur forskare studerar forntida människors kroppar

< p>En tid efter begravningen föll en sten på graven. På grund av detta plattades neandertalskelettet till, vilket gjorde det svårt för forskare att studera det. Först förstod de inte ens att det var en kvinna. Vanligtvis kan en kvinnas skelett kännas igen av de breda benen i bäckenet, men i det här fallet fanns det inga alls. Det var möjligt att bestämma könet efter att ha mätt höjden (1,5 meter) och storleken på händerna – de var små. Utöver allt detta indikerade en DNA-skanning upptäckten av ett kvinnligt skelett.

En neandertalkvinnas tillplattade skalle. Bildkälla: University of Cambridge

Det faktum att neandertalaren vid tiden för dödsfallet var 45 år gammal, blev det tydligt av hennes tänders tillstånd. Kvinnans tandemalj skadades som om hon hade levt ett mycket långt liv med den tidens mått mätt. Neandertalarens framtänder var i allmänhet nedslitna nästan till rötterna.

Vem skulle vinna i boxningsringen: en neandertalare eller en modern man?

< h2>Hur såg neandertalkvinnor ut< /h2>

Efter att ha fastställt kön och ålder började en annan, ännu svårare del av arbetet. För att återskapa neandertalarens utseende var forskarna tvungna att sammanställa hennes skalle av mer än 200 små fragment. För att transportera partiklarna intakta till laboratoriet stärkte forskarna dem med en limlösning och placerade dem sedan i folieförpackningar. Under laboratorieförhållanden återställdes skallen helt, inklusive även underkäken och tänderna. Enligt författarna till det vetenskapliga arbetet var det som ett komplext 3D-pussel, och bearbetningen av en del av skallen tog ibland ett par veckor.

Efter att skallen rekonstruerats skannades den och en tredimensionell kopia lagrades på en dator. Sedan, med hjälp av en 3D-skrivare, skapade forskare en kopia av neandertalskalle. Därefter återställde erfarna designers sitt utseende, med hänsyn till platsen för muskler och andra vävnader, såväl som hudens elasticitet. Slutresultatet är det du ser på bilden nedan – det verkar som att vissa neandertalare inte var så annorlunda än moderna människor. De hade bara grövre ansiktsdrag.

Rekonstruktion av utseendet på en 40-årig neandertalkvinna som levde för 75 000 år sedan. Bildkälla: University of Cambridge

Prenumererar du redan på vår Telegram-kanal? Där publicerar vi inlägg som inte finns på sajten!

Nyligen publicerades en informativ artikel på vår webbplats, som är mycket lik ämnet för denna nyhet. Forskare känner redan till många aspekter av kvinnors liv i neandertalsamhället. Det finns till exempel många övertygande bevis för att neandertalarna blev sexuell mognad tidigt och sökte upp män från andra stammar. Neandertalkvinnor hade bredare bäcken än moderna flickor, men deras förlossningar var fortfarande smärtsamma – bebisar hade stora huvuden, och ett brett bäcken gjorde inte födseln lättare. Det finns också en åsikt att forntida kvinnor jagade djur inte värre än män. Dessa och andra drag av neandertalarnas liv ritades av ett neuralt nätverk, se bara vad det kom fram till.


Date:

by