Apor har uppfunnit ett läkemedel mot sår och använder det framgångsrikt

Forskare tror att människor lärde sig att göra medicin för hundratusentals år sedan. Det finns inget exakt datum, men upptäckten av läkande örter måste ha skett av en slump: våra sårade förfäder kan ha lidit av smärta, ätit slumpmässiga växter och upptäckt deras smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Apor är våra nära släktingar, så de överraskar oss ofta med sina mentala förmågor. Vi vet redan att de kan kommunicera med varandra med hjälp av ljud och gester, och även kan skapa och använda olika verktyg. Nyligen observerade forskare en orangutang vid namn Rakus och blev förvånade över att upptäcka att han självständigt började använda en medicinalväxt för att behandla ett sår i ansiktet. Det verkar som om apor är smartare än vi tidigare trott.

Apor har uppfunnit ett läkemedel mot sår och använder det framgångsrikt. Forskare har för första gången observerat hur en orangutang isolerade ett sår med hjälp av en växt. Fotokälla: Science Alert. Foto.

Läkeväxt för sår

Enligt den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports märktes skickligheten att självläka sår med hjälp av växter i den sumatranska orangutangen (Pongo abelii) som heter Rakus. Det här är en 30-årig man som bor i Indonesiens nationalpark Gunung Leser. I juni 2022 hamnade han i bråk med en annan man och fick ett öppet sår i ögonområdet. Några dagar senare märkte parkpersonal att han försökte läka såret med hjälp av en medicinalväxt. Denna upptäckt blev känd först nyligen.

Orangutangen valde bladen från vinstocken Fibraurea tinctoria som medicin. Denna växt har verkligen helande egenskaper: sedan urminnes tider har människor använt dess löv för att behandla sår, diabetes, dysenteri och till och med malaria. Juicen från denna vinstock innehåller ämnen som dödar bakterier och bromsar även inflammatoriska processer.

Läkeväxt för sår. Blad från vinstocken Fibraurea tinctoria och Orangutang Rakus. Bildkälla: phys.org. Foto.

Löv av vinstocken Fibraurea tinctoria och orangutangen Rakus. Bildkälla: phys.org

Den skadade hanen plockade växtens blad, tuggade dem ordentligt och smetade sedan in fingrarna med den resulterande saften. Han gjorde detta tills pulpan täckte hela ytan av det öppna såret. Apan applicerade inte växtens sav på andra delar av hans kropp, så forskare tvivlar inte på att han gjorde detta specifikt för att behandla ett sår.

Läs också:Stenverktyg dating tillbaka 50 000 år år skapades inte av människor – de skapades av apor

Hur smarta är orangutanger

Forskare tror att primaten insåg att växten hade smärtlindrande egenskaper, så den applicerade pastan regelbundet. Det finns också en möjlighet att han med hjälp av denna “kompress” skyddade det skadade området från flugor. Insekter kan förresten lätt föra in en infektion i ett sår, så orangutangen gjorde allt rätt – han kan få ett fast A för kunskap om reglerna för första hjälpen.

Eftersom Fibraurea tinctoria har en kraftfull smärtstillande effekt kan apor uppleva omedelbar smärtlindring, vilket får dem att upprepa proceduren flera gånger, drog författarna till studien slutsatsen.

Forskare vet inte exakt hur apan lärde sig att läka såret. Kanske upptäckte hon växtens helande egenskaper själv. Men det finns också en möjlighet att hanen skaffat sig denna kunskap när han var i en grupp. Det är känt att manliga orangutanger först lever i en slags familj, och när de mognar sprids de för ett ensamt liv.

Apor har uppfunnit ett läkemedel mot sår och använder det framgångsrikt. Hur smarta är orangutanger. Foto.

Video med orangutangen Rakus

Den kvicktänkta hanen behandlade såret i flera dagar tills såret läkte. Efter behandlingen hade han bara ett knappt märkbart ärr, och inga tecken på infektion märktes. Nationalparkarbetare märkte också att orangutangen vilade längre än vanligt under behandlingsperioden.

Mental utveckling hos apor

Tidigare har forskare redan märkt att schimpansapor vet hur man använder medicinalväxter. Till exempel 2022 beskrev vi hur denna apaart använder insekts-“plåster” för att behandla sår. Detta var inte ett isolerat fall: forskare märkte hur apor fångade insekter och applicerade dem på ömma ställen dussintals gånger. I gamla tider behandlades till och med människor med hjälp av insekter – de beströdde såren med fluglarver så att de skulle äta upp den drabbade vävnaden.

Schimpanser är väldigt lika människor, även på genetisk nivå. Bildkälla: eurekalert.org

För att undvika att missa nyheter om viktiga vetenskapliga upptäckter, prenumerera på vår Zen-kanal. Det finns redan mer än 100 tusen av oss!

Det faktum att orangutanger också har förmågan att behandla sjukdomar var ännu inte känt för vetenskapen – resultaten av en ny studie är det första beviset på detta. Generellt sett anses dessa primater vara de smartaste efter människor, och på vår hemsida finns till och med en artikel om hur de kommunicerar. Du kan också läsa material om dessa apors förmåga att rita.


Date:

by