Varför skickade forskare levande fiskar i omloppsbana och vad har rymdsjuka med det att göra?

Olika typer av djur har redan varit i rymden – hundar, apor, kaniner, råttor, möss, marsvin, grodor, etc. Naturligtvis var det nödvändigt att skicka varje art i omloppsbana för ett eller annat vetenskapligt syfte. Samma sak hände med fisk – i början av 70-talet beslutade NASA-forskare att genomföra en viktig vetenskaplig studie. Som ett resultat, den 28 juli 1973, gick två mummichogs ut i rymden. Detta var ett viktigt experiment som genomfördes som en del av studien av det så kallade rymdanpassningssyndromet, som ofta drabbar astronauter. Det verkar, vilken relation kan fisk ha till astronauter och deras hälsoproblem i rymden?

Varför skickade forskare levande fisk i omloppsbana och vad har rymdsjuka med det att göra? Forskare har studerat fiskars beteende i rymden under lång tid. Foto.

Forskare har under lång tid studerat fiskars beteende i rymden

Vad är rymdsjuka

Rymdsjuka, eller rymdanpassningssyndrom, är ett tillstånd som liknar sjösjuka. Det uppstår som svar på viktlöshet, eller snarare — mikrogravitation. Symtom på rymdsjuka inkluderar minskad aptit, yrsel, huvudvärk, ökad salivutsöndring, illamående och till och med kräkningar, såväl som rumsliga illusioner.

Det måste sägas att inte alla människor känner till existensen av rymdsjuka, eftersom astronauter sällan pratar om det, de skriver inte om det i science fiction-litteratur och de visar det inte i filmer. Men enligt olika källor stöter från en tredjedel till hälften av alla astronauter på det. Därför kan det bli ett allvarligt problem på vägen till rymdutforskning.

Dessutom kan rymdsjuka vara ett hinder för rymdturism. Det bör förstås att astronauter på jorden genomgår viss urval och träning, så de är till exempel mycket mer resistenta mot sjösjuka, till skillnad från de flesta människor, men lider ändå av rymdanpassningssyndrom. Därför är det inte förvånande att rymdturister som hamnar i rymden även under en relativt kort tid klagar på illamående.

Vad är rymdsjuka. I noll gravitation upplever hälften av astronauterna symtom på rymdsjuka. Foto.

I viktlöshet upplever hälften av astronauterna symtom av rymdsjuka

Vilka fiskar har varit i rymden

Fiskarna tillbringar nästan hela sitt liv under förhållanden nära viktlöshet. Så NASA-forskare ställde frågan — hur verklig mikrogravitation kommer att påverka dem. Delfiner, som är däggdjur, skulle naturligtvis vara bäst lämpade för forskning. Valet föll dock av förklarliga skäl på små fiskar med hög uthållighet. Dessa krav uppfylls fullt ut av mummichogs (Fundulus Heterclitus).

Dessa fiskar är kända för sin överlevnad även under de mest extrema förhållanden. De anpassar sig väl till olika temperaturförhållanden, olika salthalt i vattnet och till och med föroreningar. Dessutom finns mummichogs utanför Cape Canaveral, så det är inte förvånande att forskare valde dem som försöksobjekt. Som ett resultat av detta levererades två individer, tillsammans med ägg, till Skylabs orbitalforskningsstation.

Mumissvinar — den första fisken att gå ut i rymden. Bildkälla: www.floridamuseum.ufl.edu

Hur fiskar simmar i noll gravitation

Som rapporterat av Scientific American började fiskar med noll gravitation att luta sig framåt och simma i “loopar” . Efter en tid utvecklade de ett nytt sätt att bestämma “toppen”, styrd av ljusen inne i rymdstationen istället för solen.

Naturligtvis kunde forskarna inte ta reda på hur sjuka fiskarna var och hur de kände sig, men de tolkade de loopliknande rörelserna som desorientering i samband med en störning i innerörats balanscentra. Detta antagande bekräftas av det faktum att fiskens beteende återgick till det normala efter samma period som astronauternas välbefinnande, det vill säga på den tredje dagen av deras vistelse i rymden, anpassade fisken sig till mikrogravitation.

Men det som är mest intressant är att de nyfödda ynglen, kläckta från äggen, omedelbart simmade normalt, det vill säga från den första dagen av deras födelse var de redan anpassade till viktlöshet. De simmade med ryggen mot ljuset, som om det var uppe.

Guldfisken kunde inte helt anpassa sig till rymden inom 12 dagar. Fotokälla www.biosalon.ru

Sedan dess har fisk skickats ut i rymden flera gånger. Till exempel, under ett av forskningsprojekten skickades sex guldfiskar till ISS. I en av dem togs otoliterna (öronben, en del av balansorganet) bort före flygningen, otoliterna avlägsnades endast på ena sidan, och en fisk hade båda otoliterna.

situationen med de loopliknande rörelserna hos fisken upprepades. Individer med en otolit “lutade” till en början till den opererade sidan, men återhämtade sig på den åttonde dagen. Det är sant att alla fem fiskarna på dag 12 fortfarande gjorde loopande rörelser då och då. När fiskarna återvände till jorden anpassade de sig väl till gravitationens återkomst.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler så att du inte missar de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

I allmänhet har studier visat att även fiskar i rymden upplever något som liknar rymdsjuka. Därför är det osannolikt att människor kommer att kunna undvika det. Sådana metoder finns i alla fall inte för närvarande.


Date:

by