Mus viste sig at være lige så smarte som børn – her er beviset

Medarbejdere ved Johns Hopkins University, som skulle arbejde med mus i lang tid, kom til den konklusion, at disse dyrs mentale evner er stærkt undervurderet. De kan ligesom mennesker fremsætte hypoteser og teste dem, hvilket indikerer gnaveres høje intelligens. Det har længe været kendt, at mus ikke klarer sig godt på nogle kognitive tests. Men ifølge videnskabsmænd skyldes det ikke, at de ikke er kloge nok, men det særlige ved deres tænkning. Gnavere vælger strategier til at løse problemer, som folk ofte betragter som fejl.

Mus viste sig at være lige så smart som børn - her er beviset. Forskere har fundet beviser for strategisk tænkning hos mus. Foto.

Forskere har fundet beviser for strategisk tænkning hos mus

Hvorfor mus er klogere, end de troede< /h2

Nogle tidligere forsøg har vist, at mus faktisk er dårlige til nogle opgaver. Forskere antydede dog, at de faktisk vidste mere om problemløsning, end det ser ud til ved første øjekast, men begik fejl enten på grund af stress eller målrettet – de brugte en «strategi for forskning og afprøvning af deres viden».

For at finde ud af det gennemførte forskere en undersøgelse, hvis resultater blev offentliggjort i tidsskriftet Current Biology. Forfatterne til værket forsynede musene med et hjul, som de skulle dreje til venstre eller højre, afhængigt af den lyd, de hørte. Det vil sige, at musene skulle bestemme ved lyd, hvilken vej hjulet skulle drejes. For det rigtige svar fik de en belønning i form af en godbid.

Da musene hørte lyden, lavede de et lille drej på hjulet til venstre og drejede det derefter til højre, hvilket tilsyneladende lavede en fejl. Forskere bemærkede, at musene handlede målrettet. Ifølge forfatterne til værket er dette forskningsstrategien. Gnavere er styret af denne logik — “Jeg går til venstre et stykke tid, finder ud af alt og går så til højre et stykke tid, hej.” Ud fra dette kan vi konkludere, at mus faktisk er mere strategiske, end du måske tror. Men er det virkelig sådan, eller tager videnskabsmænd fejl?

Hvorfor mus er klogere, end de troede. Under eksperimentet skal musen dreje hjulet rigtigt for en belønning. Foto.

Under eksperimentet skal musen dreje hjulet korrekt for at få en belønning

Mus har strategisk tænkning

Man kan antage, at forskere blot tilskriver evner til gnavere, som de ikke besidder. Men for at udelukke denne mulighed fortsatte forfatterne af arbejdet undersøgelsen, men ændrede eksperimentet lidt – de udelukkede belønning fra testen. Resultaterne viste, at når musen handlede korrekt, men ikke modtog en belønning, fordoblede den det rigtige svar, når den blev testet igen. Det vil sige, at gnaverne drejede hjulet i den rigtige retning to gange.

Mus har strategisk tænkning. Når de løser et problem, handler mus efter strategi. Foto.

Når de løser et problem, handler mus i overensstemmelse med en strategi

Hvis et dyr har en model til at løse et problem, burde den manglende belønning være i strid med dets forventninger, rapporterer forskerne. Dette bør påvirke adfærden i efterfølgende forsøg. Det vil sige, at dyret er styret af denne logik – “Jeg forventede at modtage en belønning, men det gjorde jeg ikke, så lad mig teste min viden og se, hvor korrekt den er.” Sådan tænkning fører naturligvis til en ændring i strategi.

Hvis musene ikke havde nogen model til at løse problemet, ville den manglende belønning ikke have nogen effekt på adfærden. Musene ville fortsætte med at handle på samme måde som før, det vil sige løse problemet dårligt. Ifølge undersøgelsens forfattere kan denne strategi for mus sammenlignes med babyer, der ikke taler. Sådanne børns handlinger er ofte også af undersøgende karakter, de kan teste deres hypoteser på forskellige måder.

Mus har strategisk tænkning. Med hensyn til tænkning ligner mus babyer. Foto.

Med hensyn til tænkning ligner mus babyer

Som forskerne siger, måtte de under forskningen blive lidt af en “musepsykolog” for at fortolke deres adfærd. Som i tilfældet med spædbørn var det kun nødvendigt at drage konklusioner om mentale processer på grundlag af de udførte handlinger. Men i sidste ende lykkedes det dem at opnå overbevisende beviser for, at deres konklusioner var korrekte.

Glem ikke at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler for ikke at gå glip af de mest interessante og utrolige videnskabelige opdagelser!

Det skal siges, at for nylig har videnskabsmænd ofte revideret deres ideer om forskellige dyrs kognitive evner. Først og fremmest kom de til den konklusion, at alle hvirveldyr og endda nogle insekter er ved bevidsthed. Nogle dyr forbløffer simpelthen med deres mentale evner. For eksempel blev det for nylig opdaget, at krager har rekursiv tænkning, som man tidligere mente kun var karakteristisk for mennesker. Som et resultat viste disse fugle sig at være endnu smartere end aber. Derfor undervurderer vi ofte blot vores “mindre brødre.”


Date:

by