Möss visade sig vara smarta som barn – här är beviset

Anställda vid Johns Hopkins University, som var tvungna att arbeta med möss under lång tid, kom till slutsatsen att dessa djurs mentala förmågor är kraftigt underskattade. De kan, precis som människor, lägga fram hypoteser och testa dem, vilket indikerar gnagares höga intelligens. Det har länge varit känt att möss inte presterar bra på vissa kognitiva tester. Men enligt forskare beror detta inte på att de inte är tillräckligt smarta, utan på det speciella med deras tänkande. Gnagare väljer strategier för att lösa problem som människor ofta betraktar som misstag.

Möss visade sig vara lika smarta som barn - här är beviset. Forskare har hittat bevis på strategiskt tänkande hos möss. Foto.

Forskare har hittat bevis på strategiskt tänkande hos möss

Varför möss är smartare än de trodde< /h2

Vissa tidigare experiment har visat att möss faktiskt är dåliga på vissa uppgifter. Men forskare menade att de faktiskt visste mer om problemlösning än vad det verkar vid första anblicken, men gjorde misstag antingen på grund av stress eller målmedvetet – de använde en «strategi för forskning och testning av sina kunskaper».

För att ta reda på det genomförde forskare en studie, vars resultat publicerades i tidskriften Current Biology. Författarna till verket försåg mössen med ett hjul, som de fick snurra åt vänster eller höger, beroende på vilket ljud de hörde. Det vill säga att mössen fick bestämma med ljud åt vilket håll hjulet skulle vridas. För rätt svar fick de en belöning i form av en goding.

När mössen hörde ljudet gjorde de en lätt vridning av hjulet åt vänster och vred sedan det åt höger, vilket till synes gjorde ett misstag. Forskare märkte att mössen agerade målmedvetet. Enligt författarna till arbetet är detta forskningsstrategin. Gnagare styrs av denna logik — “Jag ska gå till vänster ett tag, ta reda på allt och sedan gå höger ett tag, hejdå.” Av detta kan vi dra slutsatsen att möss faktiskt är mer strategiska än du kanske tror. Men är det verkligen så eller tar forskarna fel?

Under experimentet måste musen rotera hjulet korrekt för en belöning

Möss har strategiskt tänkande

Man kan anta att forskare helt enkelt tillskriver förmågor till gnagare som de inte har. Men för att utesluta denna möjlighet fortsatte författarna av arbetet studien, men ändrade experimentet något – de uteslöt belöning från testet. Resultaten visade att när musen agerade korrekt men inte fick någon belöning, fördubblades det korrekta svaret när den testades igen. Det vill säga, gnagarna vred ratten åt rätt håll två gånger.

Möss har strategiskt tänkande. När man löser ett problem agerar möss enligt strategi. Foto.

När man löser ett problem agerar möss enligt en strategi

Om ett djur har en modell för att lösa ett problem bör bristen på belöning strida mot dess förväntningar, rapporterar forskarna. Detta bör påverka beteendet i efterföljande försök. Det vill säga att djuret styrs av denna logik – “Jag förväntade mig att få en belöning, men det gjorde jag inte, så låt mig testa min kunskap och se hur korrekt den är.” Sådant tänkande leder naturligtvis till en förändring av strategin.

Om mössen inte hade en problemlösningsmodell skulle bristen på belöning inte ha någon effekt på beteendet. Mössen skulle fortsätta agera på samma sätt som tidigare, det vill säga lösa problemet dåligt. Enligt studieförfattarna kan denna strategi för möss jämföras med bebisar som inte talar. Sådana barns handlingar är ofta också utforskande till sin natur de kan testa sina hypoteser på olika sätt.

Möss har strategiskt tänkande. När det gäller tänkande liknar möss bebisar. Foto.

I tankemässigt liknar möss bebisar

Som forskarna säger var de under forskningen tvungna att bli lite av en “muspsykolog” för att tolka deras beteende. Som i fallet med spädbarn var det nödvändigt att dra slutsatser om mentala processer endast på grundval av de åtgärder som utfördes. Men till slut lyckades de få övertygande bevis för att deras slutsatser var korrekta.

Glöm inte att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler för att inte missa de mest intressanta och otroliga vetenskapliga upptäckterna!

Det måste sägas att på senare tid har forskare ofta reviderat sina idéer om olika djurs kognitiva förmågor. Först och främst kom de till slutsatsen att alla ryggradsdjur och även vissa insekter är medvetna. Vissa djur förvånar helt enkelt med sina mentala förmågor. Till exempel upptäcktes det nyligen att kråkor har ett rekursivt tänkande, som tidigare ansågs vara karakteristiskt endast för människor. Som ett resultat visade sig dessa fåglar vara ännu smartare än apor. Därför underskattar vi ofta helt enkelt våra “mindre bröder.”


Date:

by