I tropikerna finns vandringsträd som färdas 20 meter per år.

Om du har sett filmen “Sagan om ringen” minst en gång, minns du förmodligen om Ent-folket som lever i Midgård. De är träd med ögon och en mun som kan röra sig längs marken med sina starka ben. Det verkar som att det här bara är fantastiska varelser som uppfanns av författaren John Tolkien. I själva verket existerar vandringsträd i verkligheten, även om de inte har ögon och inte kan prata. Dessa fantastiska växter, somkan resa upp till 20 meter per årär hemma i Sydamerika. För att titta på dem måste turister övervinna en lång resa med många hinder, men alla dessa svårigheter är värda det.

I tropikerna finns det vandrande träd som färdas 20 meter om året. I de tropiska skogarna finns palmer som kan gå med hjälp av sina

I de tropiska skogarna finns palmer som kan gå med hjälp av sina ”ben”

Innehåll

  • 1 Promenerande träd i Ecuador
  • 2 Hur en vandringspalm rör sig
  • 3 Mysteriet med att gå träd i tropikerna
  • 4 Där vandringsträd växer

Gånande träd i Ecuador

Palmer av arten Socratea exorrhiza kallas vandringsträd. De växer i de tropiska skogarna i Central- och Sydamerika, ochde är särskilt rikliga i EcuadorHöjden på dessa palmer kan nå 25 meter, och stammens diameter är 16 centimeter. Det vill säga dessa är höga, men samtidigt tunna träd med breda grenar med många löv.

Skog med vandrande palmer. Bildkälla: fishki.net

Den mest ovanliga delen av Socratea exorrhiza-palmen är dess rötter. De är öppna, så trädet verkar stå på många ben. Rötterna gräver ner sig i marken i en liten vinkel, så de bildar något som liknar en hydda.

Rötter av vandringsträd. Bildkälla: unbelievable-facts.com

Läs också:Titta på hur träd såg ut för 350 miljoner år sedan – de kommer att överraska dig

Hur en promenad palmen rör sig

h2>

Det är tack vare dessa ben som vandrande träd rör sig längs marken, och mycket snabbt. På en dag kan en palm täcka cirka 3-4 centimeter, vilket är väldigt långt för en växt – det finns förmodligen inga fler träd i världen som skulle kunna skryta med en sådan egenskap. På bara några månader kan en palm flytta sig flera meter från sin ursprungliga plats, så de tropiska skogarna med dessa träd förändras hela tiden. Och det är förmodligen väldigt lätt att gå vilse i dem utan kompass.

Rötterna på vandrande träd ser ut som en koja. Bildkälla: unbelievable-facts.com

Palmer rör sig på marken väldigt enkelt, de behöver inte ens flytta sina rötter. Trädets rötter ligger i en cirkel, och vissa skott ruttnar så småningom och separerar från stammen. Istället växer nya bredvid dem eller på motsatt sida – hela trädet rör sig efter rötternas position. Observationer visar att denna process sker varje dag, det vill säga tropiska palmer är ständigt i rörelse.

Träden i Australien innehåller guld. Hur är detta möjligt?

Mysteriet med att gå träd i tropikerna

Vad “springer” dessa träd ifrån? Trots det faktum att forskare har känt till förekomsten av gående palmer i mer än 100 år, är orsaken till deras ständiga rörelse fortfarande okänd för vetenskapen. Men det finns flera intressanta antaganden.

1961 föreslogs att förmågan att röra sig på marken tillåter palmer att överleva i tropiska skogars våtmarker. När en plats blir för blöt flyttar de till en torrare plats för att undvika att drunkna. Detta måste ha hänt under tusentals år, under vilken tid träden lärde sig att röra sig så snabbt som möjligt utan att behöva “tänka”. Versionen låter plausibel, men forskare har fortfarande inte lyckats hitta bevis för detta.

Gående palmer försöker överleva i sumpiga områden. Bildkälla: ecuadorforestofclouds.org

1980 föreslog forskare att träd använder sina rötter för att räta ut sig när de faller. Låt oss säga att om ett grannträd faller på en palm växer det raka rötter och kommer på fötter igen, medan de gamla rötterna ruttnar. Den här versionen låter också intressant, men det finns inga vetenskapliga bevis för detta heller.

Äntligen finns det en hypotes om att träd ständigt rör sig på jakt efter bördig jord. När jorden där palmen växer blir uttömd, flyttar den smarta växten bort för att hitta en ny näringskälla. Gamla rötter finns kvar på den “döda” jorden, och nya dras till den “levande” jorden. Återigen, det finns inga övertygande bevis för detta.

Läs också:Det äldsta trädet på jorden har upptäckts – det har växt i mer än 5 000 år

Där vandringsträd växer

Skogen med vandringsträd är en mycket populär plats bland turister. För att komma dit måste du flyga till Ecuador och sedan köra bil. Efter detta seglar turister i flera timmar med båt, och i slutet av rutten går de. Resans sista punkt är Sumaco Nature Reserve, där fantastiska träd växer.

Där promenadträd växer. Vandringsträd är mycket populära bland turister. Bildkälla: fishki.net. Foto.

Gående träd är mycket populära bland turister. Bildkälla: fishki.net

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Det är gratis!

Om vi ​​inte kunde överraska dig med vandrande träd, läs vårt material om ett träd som suger saft från närliggande träd. Överraskande nog finns det vampyrer bland växter också!


Date:

by